foto

Takaši Šimura

  • nar. 12.3.1905
    Ikuno, Prefektura Hjógo, Japonsko
  • zem. 11.2.1982 (76 let)
    Tokio, Japonsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Takaši Šimura, jeden z největších a nejvšestrannějších japonských charakterních herců minulého století – mnohými považovaný za jednoho z vůbec nejlepších japonských herců všech dob - se narodil v Ikunu jako Šóji Šimazaki a jeho rodokmen zahrnuje i samurajské válečníky. Na Univerzitě Kansai koncem 20. let navštěvoval večerní kurzy angličtiny. Po univerzitě (1928) založil divadelní společnost Šičigacu-za (Červencové divadlo), v roce 1930 se připojil k profesionálnímu uskupení Kindai-za (Moderní divadlo), vystupoval v Ósace a za další čtyři roky se upsal kjótskému filmovému studiu Kinema Šinko: první větší filmovou roli dostal ve snímku CHUJI URIDASU (1935), hrál také v NANIWA EREJI (Naniwská nebo někdy také Ósacká elegije, 1936) Kendžiho Mizogučiho. U různých filmových společností (Makino, Nikkatsu, Šočiku) v té době ztvárňoval samuraje. V roce 1943 podepsal dlouhodobou smlouvu se studiemi Toho a následujících více jak čtyřicet let se pak každoročně objevoval v průměrně šesti filmech tohoto studia; od poloviny 60. let pracoval také pro televizi. Se svojí ženou Masako žil Takaši Šimura od roku 1937, zemřel měsíc před svými 77. narozeninami následkem plicního emfyzému.

Po Toširu Mifunem byl Šimura hercem s pravděpodobně druhými nejtěsnějšími vazbami na slavného režiséra Akiru Kurosawu (byl oblíbencem také druhého režiséra studií Toho, Išira Hondy). Kurosawova filmová spolupráce se Šimurou (1943 – 1980) začala de facto dříve a také “přežila“ jeho spolupráci s Toširo Mifunem (1948 - 1965). Ačkoli Šimura jistě nebyl jeho nejznámějším hercem – toto označení bezpochyby přináleží Mifunemu - zahrál si ve více jeho filmech než sám Mifune. Pravdou je, že většina jeho rolí, zvláště pak z pozdějších let, byly role vedlejší. Šimura se objevil už v Kurosawově debutu VELKÁ LEGENDA JUDO (1943) a naposled pod ním natočil válečné drama KAGEMUŠA (Stínový válečník, 1980), roli, kterou mu psal Kurosawa “na tělo“. Do západní distribuce se však scény s ním nedostaly a řada diváků tak ani netuší, že ve filmu vůbec hrál. Zrestaurovanou verzi snímku včetně stopáže s postavou Takašiho Šimury uvedla až společnost The Criterion Collection.

Nezapomenutelná je jeho role vyčerpaného a umírajícího úředníka Kandžiho Watanabeho z psychologického dramatu ŽÍT (1952), za kterou byl v roce 1960 nominován na cenu BAFTA pro “nejlepšího zahraničního herce“. Dva roky nato - stejně věrohodně – dokázal ztvárnit zase houževnatého a obratného samuraje Kambeie Šimadu, hrdinu legendárního snímku SEDM SAMURAJŮ (1954), který mu v roce 1956 vynesl jeho první nominaci na cenu BAFTA pro “nejlepšího zahraničního herce“. Dále to byl například dřevorubec z oskarového filmu, kterým se Kurosawa prakticky poprvé představil světu, RAŠOMON (1950), ostřílený detektiv z kriminálního thrilleru TOULAVÝ PES (1949- filmová cena deníku Mainiči Šimbun pro “nejlepšího herce“) nebo doktor-alkoholik z poválečného dramatu OPILÝ ANDĚL (1948). Často je uváděn jako herec, který u Kurosawy zaujímal stejnou pozici, jakou měl Ward Bond (1903-1960) u režiséra Johna Forda, tedy místo stálého a spolehlivého charakterního představitele, který do filmů přinášel potřebnou soudržnost a energii. Šimura byl jistě lepším hercem než Bond, jeho herecké rozpětí bylo vskutku ohromné a na svém kontě má přes 400 filmů.

Kromě Kurosawova díla Šimuru v zahraničí proslavily také role v japonských “monstrprodukcích“, konkrétně to byl laskavý vědec Kyohei Yamane z filmů o Godzille GODZILLA / PROBUZENÁ ZKÁZA (1954) a GODŽIRA NO GYAKUŠU (Návrat Godzilly, 1955). Byl jedním z mála herců, kteří si zahráli v obou těchto filmech.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2018 Senpú kazoku
1980 Dóran
Kagemuša
Tenpjó no iraka
1978 Ogin-sama
1977 Godzilla
1976 Zoku ningen kakumei
1975 Odsouzená Střela
1974 Karadžiši keisacu
Nosutoradamusu no dailogen
Ranru no hata
1973 Shin Zatôichi monogatari: Kasama no chimatsuri
1972 Gokudo makari touru
1971 Gokuaku bozu - Nomu utsu kau
Gorocuki mušuku
Otoko wa curai jo: Toradžiró koiuta
1969 Fúrin kazan
Nihon bórjokudan: Kumičó to šikaku
Otoko wa curai jo
Zoku Otoko wa curai jo
Šowa zankjóden: Karadžiši džingi
1968 Botan-dōrō
Gendai yakuza: yotamono no okite
Gion matsuri
Kantó onna tobakuši
Kurobe no taijó
Lidská torpéda
Onna tobakuši amadera kaičó
Sangjo supai
Shin Abashiri Bangaichi
Zatôichi hatashi-jô
1967 Arappoi no wa gomen da ze
Gjangu no teió
Naniwa kjókakuden: Dokjó šičiningiri
Nihon no ičiban nagai hi
Satógaši ga kowareru toki
1966 Kaerazeru hatoba
Noren ičidai: Džókjó
Šówa saidai no kaojaku
1965 Bangkok no joru
Bara kecu šóbu
Frankenstein tai čitei kaidžú Baragon
Kono koe naki sakebi
Matatabi sannin jakuza
Rudovous
Samuraj
Sugata Sanširó
Taiheijó kiseki no sakusen: Kiska
1964 Aku no monšó
Kwaidan
San daikaidžú: Čikjú saidai no kessen
Tensai sagishi monogatari: Tameki no hanamichi
Či to daijamondo
1963 Cukijo no wataridori
Dai tozoku
Dokuricu bidžintai
Křídla nad Tichým oceánem
Nebe a peklo
Taijó wa jonde iru
Wakai jacu
1962 Jósei gorasu
Kudžiragami
Kurenai no sora
Long Way to Okinawa
Sanjuro
Čúšingura: Hana no maki – juki no maki
1961 Ai to honó to
Futari no musuko
Harekosode
Išin no kagaribi
Kucukake Tokidžiró
Kuroi ganšú: Kanrjú
Mosura
Onísan to onésan
Restoration Fire
Tělesná stráž
Zoku salaryman čúšingura
Ósakadžó monogatari
1960 Fundoši iša
Gambare! Bangaku
Hawaii Midway daikaikúsen: Taiheijó no araši
Joru no nagare
Karakkaze jaró
Master Fencer Sees the World
Otoko tai otoko
Sarariiman Chushingura
Sen-hime goten
Zlý chlap spí dobře
1959 Aru kengó no šógai
Beranmé geiša
Kagero ezu
Kemono no tóru miči
Kotan no kuchibue
Nippon tandžó
Sengoku guntó den
Shobushi to sono musume
Sora kakeru hanajome
Tecuwan tóšu inao monogatari
1958 Džinsei gekidžó: Seišunhen
Edokko macuri
Haha
Ken wa šitteita: Kógan musórjú
Ničiren to móko daišúrai
Tarao Bannai: Džúsan no maó
Ten to sen
Tři zločinci ve skryté pevnosti
Óedo šičininšú
Šimizu minato no meibucu otoko: Enšúmori no Išimacu
1957 Aoi sanmjaku
Arakure
Bókjaku no hanabira
Bókjaku no hanabira: Kankecuhen
Juki no wataridori
Júnagi
Kiken na eiyu
Kono futari ni sači are
Krvavý trůn
Yama to kawa no aru machi
Zoku Aoi Sanmjaku: Jukiko no maki
Ótoridžo hanajome
Čikjú Bóeigun
1956 Ankokugai
Kjófu no tóbó
Kyatsu o nigasuna
Narazu-mono
Probuzená zkáza
Samurai 3
Tókjó hanzai čizu
Wakai ki
1955 Geiša Konacu: Hitori neru jo no Konacu
Godzilla no gjakušú
Mekura neko
Muccuri umon torimonočó: Kimen jašiki
Mugibue
Musume no džinsei annai
Otoko arite
Sanjusan go sha otonashi
Sugata naki mokugekisha
Šin Kurama tengu: Júdači no buši
Žiji ve strachu
1954 Godzilla
Haha no hatsukoi
Haru no uzumaki
Kimishin ni owau koto nakare
Sedm samurajů
1953 Hoyo
Joru no owari
Koi no fu'undži
Taiheijó no waši
1952 Araki Mataemon: Kettô kagiya no tsuji
Bijo to touzoku
Joidore kašu
Minato e kita otoko
Muteki
Nangoku no hada
Oka wa hanazakari
Sengoku burai
Život milostnice Oharu
Žít
1951 Ai to nikušimi no kanata e
Aika
Aoi šindžu
Bakuró ičidai
Idiot
Kedamono no jado
Mesu inu
Nusumareta koi
1950 Bórjoku no mači
Datsugoku
Ginza Sanshiro
Joru no hibotan
Ma no ogon
Pen icuwarazu, bórjoku no mači
Rašómon
Skandál
Tenja wanja
1949 Džigoku no kifudžin
Mlčenlivý souboj
Mori no Ishimatsu
Onna goroši abura džigoku
Onna no issho
Toulavý pes
Umi no jadžú
1948 Daini no jinsei
Joru no platform
Opilý anděl
Waga ai wa jama no kanata ni
1947 Ginrei no hate
Joccu no koi no monogatari
1946 Inoči aru kagiri
Minšú no teki
Nelitujeme svého mládí
Ti, kteří budují zítřek
1945 Lidé, kteří šlapou tygru na ocas
1944 Ikari no umi
Kató hajabusa sentótai
Nejkrásnější
Nichijô no tatakai
1943 Himetaru kakugo
Kaigun
Velká legenda Judo
1942 Hahakogusa
1941 Edo saigo no hi
1940 Fūnji Nobunaga (Oda Nobunaga)
Mijamoto Musaši: Daisanbu – Kenšin ičiro
1939 Ošidori utagassen
Shunjō ittōryū
1938 Džigoku no muši
Kurama tengu: Kakubeedžiši no maki
Šusse taikóki
1937 Jiraiya (Ninjutsu sanyōden)
Čikemuri Takada no baba
1936 Akanishi Kakita
Ósacká elegie
Šura hakkó: Zenpen
1935 Čúdži uridasu

TV seriály

1980 A un (TV seriál)
1979 Fumó čitai (TV seriál)
1975 Hissacu šiokija kagjó (TV seriál)
1971 Iššin Tasuke (TV seriál)
Tennó no seiki (TV seriál)
1969 Otoko džanai ka (TV seriál)
1964 Ako róši (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace