foto

Maud Adams

  • nar. 12.2.1945 (73 let)
    Luleå, Norrbottens län, Švédsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se jako Maud Solveig Christina Wikström ve švédském městě Luleå vládní daňové úřednici Thyře a finančnímu kontrolorovi Gustavu Wikströmovým. Protože plynně hovoří pěti jazyky, uvažovala o kariéře tlumočnice. Objevena pro modeling byla v roce 1963, když jí v obchodě oslovil profesionální fotograf s žádostí na sérii snímků. Ty poté zaslal do soutěže Miss Švédsko pořádané norským časopisem Allers, ve které zvítězila. Tím byla odstartována její dráha modelky.

Přestěhovala se do Paříže a později do New Yorku, kde pracovala pro Eileen Ford. V té době byla jednou z néjlepe vydělávajích modelek na světě. Filmová kariéra začala v roce 1970, když byla požádána o ztvárnění role fotomodelky v úvodních titulcích snímku KLUCI Z PARTY. Pak se objevila jako host v amerických seriálech HAWAII FIVE-O a KOJAK (dva díly, 1977).

Známou se stala díky roli ničemné milenky Andrey Andersové v bondovce MUŽ SE ZLATOU ZBRANÍ z roku 1974, kde se objevila vedle Rogera Moorea a Christophera Lee. Rok poté si zahrála ve futuristické sci-fi režiséra Normana Jewisona ROLLERBALL (1975), několika evropských snímcích (např. dramatu LAURA, LES OMBRES DE FÉTÉ, 1979) a spolu s Brucem Dernem v americkém thrilleru TATTOO z roku 1981. Do série bondovek se vrátila v roce 1983, když ztvárnila po boku Jamese Bonda představovaného opět Rogerem Moorem, hlavní postavu Octopussy v bondovce CHOBOTNIČKA. V obou filmech, ve kterých se objevila, hrály další Bond girl Švédky. V prvním roli Mary Goodnightové Britt Ekland a ve druhém postavu Magdy Kristina Wayborn.

V roce 1984 si zahrála ve filmovém dramatu NMROD VÝCHODNÍ AFRIKY a další rok se objevila v malé roli poslední bondovky s Rogerem Moorem VYHLÍDKA NA VRAŽDU (1985). V letech 1983-1984 byla obsazena do amerického seriálu EMERALD POINT N.A.S., také si ovšem zahrála v kvalitativně horších filmech jako byla například akční komedie JANA A ZAPOMENUTÉ MĚSTO (1987). Roku 1993 ztvárnila roli v PŘÍPADU OHROŽENÝCH MANŽELEK, jednom z řady filmů s Perry Masonem. Další rok byla hostem ve švédském televizním seriálu KAFÉ LULEA (1993) a také hrála v soap opeře VITA LÖGNER z roku 1998. V roce 2000 se objevila jako host v americkém sitcomu THAT '70s SHOW, kde hrála roli jedné z družiček Tanyi Robertsové, spolu s dalšími Kristinou Waybornovou a Barbarou Carrerovou. Všechny čtyři herečky jsou bývalými Bond girl.

Poprvé byla provdaná v letech 1966-1975 za fotografa Roye Adamse. Poté byli jejími partnery herec Reid Smith a plastický chirurg Steven Zax. Podruhé se vdala v roce 1999 za současného manžela, soudce ve výslužbě a privátního mediátora Charlese Rubina. Nemá žádné děti. Působila také v pozici prezidentky kosmetické firmy Scandinavian Biocosmetics.

HAN.NIBAL

Herecká filmografie

Filmy

2008 The Seekers
1996 Ringer
1993 Perry Mason: Případ odložených manželek (TV film)
1990 Ďábelský kruh
1989 Favoritka
The Kill Reflex
Vášeň muže
1988 Anděl pátrá
Smrtící diamant
Záhadná smrt Niny Chereauové (TV film)
1987 Jana a zapomenuté město
Women's Club, The
1986 Blacke's Magic (TV film)
Hell Hunters
1985 Vyhlídka na vraždu
1984 Nimrod východní Afriky (TV film)
1983 Chobotnička
1982 Jugando con la muerte
1981 Tattoo
1980 Playing for Time (TV film)
Věž rukojmí (TV film)
1979 Laura, les ombres de l'été
1978 Big Bob Johnson and His Fantastic Speed Circus (TV film)
1977 Genova a mano armata
1976 Diamantoví žoldnéři
1975 Rollerball
1974 Muž se zlatou zbraní
1973 U-Turn
1972 Mahoney's Estate
1971 Christian Licorice Store, The
1970 Kluci z party

TV seriály

2000 Zlatá sedmdesátá (TV seriál)
Eric a Donna nemají sex (S02E16)
1995 Radioskugga (TV seriál)
1983 Emerald Point N.A.S. (TV seriál)
1982 Chicago Story (TV seriál)
1973 Kojak (TV seriál)

Dokumentární

2017 And the Winner Isn't
2013 Bond's Greatest Moments (TV film)
2007 True Bond (TV film)
2002 Bondovy dívky jsou věčné (TV film)
Premiere Bond: Die Another Day (TV film)
2000 Inside 'A View to a Kill'
Inside 'Octopussy'
Inside 'The Man with the Golden Gun'
1999 Příběh Jamese Bonda (TV film)
1983 James Bond in India

TV pořady

2002 James Bond: A BAFTA Tribute (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1989 BingoLotto (TV pořad)
1981 Battle of the Network Stars XI (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

1994 Kafé Luleå (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace