foto

Rachel Brosnahan

  • nar. 15.12.1990 (29 let)
    Milwaukee, Wisconsin, USA

Biografie

Rachel Brosnahan je americká herečka. Nejvíce se proslavila hlavní rolí v seriálu The Marvelous Mrs. Maisel. Rachel se narodila do rodiny Carol a Earla Brosnahan, kteří pracovali v dětském nakladatelství. Její matka je Britka a otec je Američan s irskými kořeny. Od čtyř let byla Rachel vychována v Highland Park v Illinois. Má mladší sestru, bratra a je neteří módní návrhářky Kevin Spade.

Rachel navštěvovala základní školu Wayna Thomase a poté střední školu Northwood Junior High School. Vystupovala v hudebním divadle. Na Highland Park High School byla dva roky ve wrestlingovém týmu a byla instruktorkou snowboardingu. Když Rachel bylo 16 let, jednou z jejích učitelek byla Carole Dibo, ředitelka školícího střediska herců Wilmette, která nyní pracuje jako její manažerka. Rachel absolvovala Tisch School of Arts na univerzitě v New Yorku v roce 2012.

Brosnahan byla obsazena do své první filmové role jako Lisa v hororovém filmu Michael Baye The Unborn (2009), když byla ještě na střední škole. Během vysoké školy vystupovala v samostatných epizodách televizních seriálů jako Gossip Girl, The Good Wife, Grey's Anatomy a In Treatment. Po ukončení vysoké školy se začala objevovat ve větších rolích v seriálech, jako je kriminální thriller The Blacklist (2014) a lékařském dramatu Black Box (2014).

Na jevištích se poprvé objevila v roce 2009 ve hře „Up“ od divadelní společnosti Steppenwolf. Na Broadwayi debutovala v roce 2013 ve hře „The Big Knife“, dále se objevila spolu s Danielem Craigem v Shakespearovské hře „Othello“.

V roce 2013 si zahrála v kriticky uznávaném politickém seriálu House of Cards spolu s Kevinem Spaceym a Robin Wright. Přestože byla zpočátku její role pouze na dvě epizody, upoutala pozornost showrunnera Beau Willimona a její postava byla výrazně rozšířena. Její role jí přinesla kariérní vzestup a získala nominaci na cenu Primetime Emmy za nejlepší hostující herečku v dramatickém seriálu. 

Asi její největší rolí je role Midge Maisel, židovské manželky v domácnosti, která se po rozpadu manželství začíná věnovat Stand-up komedii v seriálu The Marvelous Mrs. Maisel. Za tuto roli získala mimo jiné cenu Emmy, dva Zlaté Glóby, dvě ceny Screen Actors Guild a dvě ceny Critics' Choice Television Awards.

Za manžela má herce Jasona Ralpha. Je aktivistkou bojující proti chudobě.

Richard "Richard.Jezd" Jezdinsky

Herecká filmografie

Filmy

2020 Ironbark
2019 A Book of Common Prayer
Špióni v převleku
2018 Change in the Air
Fifteen Years Later
2017 Boomtown
2016 Den patriotů
Do posledního dechu
The Fixer
2015 Hlasitější než bomby
2014 Basically
I'm Obsessed with You: But You've Got to Leave Me Alone
2013 Munchausen
New York Heartbeat, A
Nádherné bytosti
2012 Nor'easter
2011 Coming Up Roses
2009 Nenarození
The Truth About Average Guys

TV seriály

2020 50 States of Fright (TV seriál)
2019 The Marvelous Mrs. Maisel (TV seriál)
A Jewish Girl Walks Into the Apollo… (S03E08)
Marvelous Radio (S03E07)
Kind of Bleu (S03E06)
další epizody (8)
2018 The Marvelous Mrs. Maisel (TV seriál)
All Alone (S02E10)
Vote for Kennedy, Vote for Kennedy (S02E09)
Someday... (S02E08)
další epizody (10)
2017 The Marvelous Mrs. Maisel (TV seriál)
Thank You and Good Night (S01E08)
Put That On Your Plate! (S01E07)
Mrs. X at the Gaslight (S01E06)
další epizody (8)
2016 Crisis in Six Scenes (TV seriál)
Episode 6 (E06)
Episode 5 (E05)
Episode 4 (E04)
další epizody (5)
2015 The Dovekeepers (TV seriál)
Manhattan (TV seriál)
The Threshold (S02E03)
Fatherland (S02E02)
Damnatio Memoriae (S02E01)
Domek z karet (TV seriál)
39. kapitola (S03E13)
37. kapitola (S03E11)
35. kapitola (S03E09)
další epizody (4)
2014 Black Box (TV seriál)
Manhattan (TV seriál)
Perestroika (S01E13)
The Gun Model (S01E12)
Tangier (S01E11)
další epizody (13)
Olive Kitteridgeová (TV seriál)
Incoming Tide (E02)
Domek z karet (TV seriál)
26. kapitola (S02E13)
25. kapitola (S02E12)
24. kapitola (S02E11)
další epizody (8)
Černá listina (TV seriál)
Ivan (č. 88) (S01E17)
Mako Tanida (č. 83) (S01E16)
Soudce (č. 57) (S01E15)
další epizody (6)
2013 Domek z karet (TV seriál)
13. kapitola (S01E13)
11. kapitola (S01E11)
10. kapitola (S01E10)
další epizody (7)
Orange Is the New Black (TV seriál)
Bora Bora Bora (S01E10)
Chirurgové (TV seriál)
Nevyhnutelné změny (S09E14)
2011 Kriminálka Miami (TV seriál)
Protiopatření (S10E01)
2010 Dobrá manželka (TV seriál)
Jedovatá pilulka (S02E06)
Nemocnice Mercy (TV seriál)
We're All Adults (E11)
V odborné péči (TV seriál)
Jesse - týden 6. (S03E23)
Super drbna (TV seriál)
Svět patří otcům (S03E20)

Dokumentární

2019 Aktivisté v boji proti chudobě (TV seriál)
2018 Z Paříže do Pittsburghu - vyp.

Host

TV pořady

2020 77th Golden Globe Awards (TV pořad)
The 26th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2019 The 76th Annual Golden Globe Awards (TV pořad)
2018 The 70th Primetime Emmy Awards (TV pořad)
The 72nd Annual Tony Awards (TV pořad)
2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2013 Ok! TV (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Fanoušci tvůrce