foto

Roberto Messina

  • nar. 2.1.1934 (85 let)
    Casablanca, Maroko

Biografie

Roberto Messina prožil svou filmovou a kaskadérskou kariéru od šedesátých do osmdesátých let minulého století. Narodil se 2. ledna 1934, stejně jako jeho mladší bratr Emilio (24.2.1936-21.4.2007), v Maroku v Casablance. Roberto hrál téměř v osmdesáti filmech a tak o něco více než 10 snímků překonal svého mladšího bratra. Oba se ve světě filmu prosadili zejména jako herečtí kaskadéři.

Oba bratři začínají jako gladiátoři v různých mytologických filmech a společně tak natáčejí snímky MACISTE, IL GLADIATORE PIU FORTE DEL MONDO (1962), SODOM AND GOMORRAH (1962), I DIECI GLADIATORI (1963) či MACISTE, GLADIATORE DI SPARTA (1964).

Bratr Emilio byl výrazem a postavou typem herce Buda Spencera, silný drsný chlapík. Roberto byl díky svému výrazu a typickému kníru, předurčen zejména pro role různých gangsterů a padouchů. V roce 1965 dostal Roberto roli noshleda hlavního hrdiny Travide Andersona, v hororu podle slavného Markýze de Sade IL BOIA SCARLATTO.

Kaskadérské umění se samozřejmě hodilo filmařům westernů a v nich se často se svým bratrem objevoval také Roberto. Roberto hrál ve westernech jako BANDIDOS (1967), SPARA, GRINGO, SPARA (1968), IL FIGLIO DI DJANGO (1969), u nás velice oblíbený snímek E POI LO CHIAMARONO IL MAGNIFICO (PODIVNÉ DĚDICTVÍ) 1972 a v dalších.

Roberto hrál v komediích blízkých českému divákovi. Málokdo asi nezná filmy jako PIEDONE LO SBIRRO (POLICAJT DRÁBEM) 1973, SIMONE E MATTEO: UN GIOCO DA RAGAZZI (ŠIMON A MATOUŠ JEDOU NA RIVIÉRU) 1975, I DUE SUPERPIEDI QUASI PIATTI (DVA VÝTEČNÍCI) 1977, PIEDONE L´AFRICANO (POLICAJT V AFRICE) 1978, CHI TROVA UN AMICO, TROVA UN TESORO (KDO NAJDE PŘÍTELE, NAJDE POKLAD) 1981. Samořejmě se jedná o filmy ve kterých hrají společně či jednotlivě Bud Spencer a Terence Hill či jejich dvojníci Paul L. Smith a Antonio Cantafora.

Jako správný gangster se mohl Roberto představit v akčních filmech jako PIAZZA PULITA (1974) u nás známé jako TENKRÁT V NEW YORKU, LA POLIZIA É SCONFITTA (1977), UN POLIZIOTTO SCOMODO (1978), IL COMMISSARIO DI FERRO (1978) a jiných. Roberto měl svou roli také roku 1980, když se Američané odhodlali svého animovaného hrdinu Pepka uvést na stříbrné plátno v hrané podobě (Robin Williams). Film se jmenuje jednoduše POPEYE (PEPEK NÁMOŘNÍK).

Roberto byl ve světě filmu známý také pod různými pseudonymy jako Bob Messenger, Red Buchanan, Robert Messenger nebo Roberto Messanger. V roce 1976 započal Bruno Corbucci sérii jedenácti kriminálek v hlavní roli s Tomasem Milianem jako policejním inspektorem Nico Giraldim. Roberto si v prvních čtyřech dílech zahrál roli komisaře Tozziho. SQUADRA ANTISCIPPO (1976), SQUADRA ANTIFURTO (1976), SQUADRA ANTITRUFFA (1977) a SQUADRA ANTIMAFIA (1978).

Role bodyguarda byla roku 1988 jeho předposlední rolí, tentokrát v akčním filmu BERSAGLIO SULL´AUTOSTRADA. Tento film byl rovněž předposledním filmem jeho bratra Emilia a rovněž v roli bodyguarda. Svou hereckou kariéru zakončil Roberto rolí Collinse v dramatu OUT OF CONTROL roku 1992. Šedesátka na krku znamenala pro oba bratry konec kaskadérských kousků a „otlučená" těla si zasloužila odpočinek. Kromě již zmiňovaného bratra Emilia, měl také sestru Lidii, která vyvdala příjmení Strahsburg.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

1992 Hranice vášně
1988 Bersaglio sull'autostrada
1984 Euer Weg führt durch die Hölle
1981 Kdo najde přítele, najde poklad
1980 Pepek námořník
1979 Sette uomini d'oro nello spazio
1978 Commissario di ferro, Il
Non sparate sui bambini
Policajt v Africe
Squadra antimafia
Un poliziotto scomodo
1977 Dva výtečníci
Figlio dello sceicco, Il
La polizia è sconfitta
Malavita attacca... la polizia risponde., La
Squadra antitruffa
1976 Quelli della calibro 38
Sahara v plamenech
Squadra antifurto
Squadra antiscippo
1975 Colpo in canna
Esorciccio, L'
Noi non siamo angeli
Šimon a Matouš jedou na rivieru
1974 Amanti del mostro, Le
Arena, The
Arrivano Joe e Margherito
Karambol 2
Processo per direttissima
Quelli che contano
Tenkrát v New Yorku
1973 Dagli archivi della polizia criminale
Ming, ragazzi!
Policajt drábem
Provaci anche tu, Lionel
Také andělé jedí fazole
1972 Afyon oppio
Arriva Durango, paga o muori
Io monaca... per tre carogne e sette peccatrici
Podivné dědictví
Seminò la morte... lo chiamavano Castigo di Dio
1971 Diavolo a sette facce, Il
Fumavano le Colt... lo chiamavano Camposanto, Gli
Kommissar X jagt die roten Tiger
Návrat Sabaty
Ritorno del gladiatore piů forte del mondo, Il
1970 La Modification
Le Mans scorciatoia per l'inferno
Wanted Sabata
1969 Figlio di Django, Il
Quel giorno Dio non c'era
Sono Sartana, il vostro becchino
Una lunga fila di croci
1968 Carogne si nasce
Il re dei criminali
Spara, Gringo, spara
T'ammazzo! - Raccomandati a Dio
Tajný agent na Blízkém východě
Uno dopo l'altro
1967 Bandidos
Colpo da re, Un
Komisař X
Magnifico Texano, Il
1966 Affare Beckett, L'
Agente segreto 070: Thunderbay missione Grasshopper
Magnifica sfida, La
Operazione poker
Sceriffo tutto d'oro, Uno
1965 Asso di picche operazione controspionaggio
Il boia scarlatto
Tres dólares de plomo
1964 Agent spécial à Venise
Leone di Tebe
Maciste, gladiatore di Sparta
Magnifici brutos del West, I
Magnifico gladiatore, Il
Malditas pistolas de Dallas, Las
Spartacus e gli invincibili 10 gladiatori
Trionfo dei dieci gladiatori, Il
1963 I dieci gladiatori
1962 Maciste, il gladiatore piů forte del mondo
Sodoma a Gomora
Ursus, il gladiatore ribelle
1961 Tatarská princezna

TV seriály

1978 Return of the Saint (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace