foto

Honoré de Balzac

  • nar. 20.5.1799
    Tours, Indre-et-Loire, Francie
  • zem. 18.8.1850 (51 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Známý francouzský spisovatel Honoré de Balzac se narodil ve francouzském Tours 20. května 1799. Balzac pocházel z venkovské rodiny, jeho otec zbohatl za francouzské revoluce jako vojenský zásobovatel. Honoré byl poslán do klášterní školy, nakonec se mu podařilo v Paříži vystudovat práva. Krátce působil jako notář, ale pak se proti vůli rodiny stal spisovatelem. Nejprve psal černé dobrodružné romány pod pseudonymy jako například Horace de Saint-Aubin, které ale později zavrhl. Několikrát se také pokusil o sebevraždu. Psal vlastně pro výdělek a výhradně v noci. Do dějin literatury vstoupil i jako legendární “dělník pera“, známý svou mimořádnou pracovitostí, kromě psaní románů působil takřka po celý tvůrčí život i jako novinář a kritik. Ve svých dílech projevil smysl pro detail, měl znalost prostředí i postav, které popisuje. Snažil se popsat všechny typy šlechticů a jejich životní situace. Vždy stál na jejich straně. Ve všech jeho románech jde o vystihnutí převládajících morálních vlastností. Je autorem rozsáhlého cyklu, který nazval Lidská komedie. Tento cyklus, zobrazující francouzskou společnost na počátku devatenáctého století, obsahuje 97 románů a povídek, z nichž většina vyšla v časopisech i knižně. Některé z jeho románů a zejména povídek byly pokládány za nemravnou četbu.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Spisovatelská filmografie

Filmy

2008 La Maison Nucingen - povídka
2007 L'Auberge rouge - kniha
Nesahejte na sekeru (Vévodkyně z Langeais) - kniha
2004 Otec Goriot (TV film) - kniha
1998 Madam Bette - kniha
1997 Vášeň v poušti - povídka
1995 Duchesse de Langeais, La (TV film) - kniha
1994 Eugénie Grandet (TV film) - kniha
Plukovník Chabert - kniha
1993 Albert Savarus (TV film) - kniha
Interdiction, L' (TV film) - povídka
1992 Femme abandonnée, La (TV film) - kniha
Krásná hašteřilka - Divertimento - povídka
1991 Krásná hašteřilka - povídka
1986 Mönch ärgere dich nicht (TV film) - kniha
1985 Die Wäscherin von Portillon (TV film) - kniha
Gobseck (TV film) - kniha
1984 Die schöne Kurtisane (TV film) - kniha
1983 Black Venus - povídka
1982 Adieu (TV film) - povídka
1981 Roman du samedi: Mémoires de deux jeunes mariées, Le (TV film) - kniha
Ursule Mirouët (TV film) - kniha
1980 Curé de Tours, Le (TV film) - kniha
Peau de chagrin, La (TV film) - kniha
1979 Pierrette (TV film) - kniha
1978 Sesternica Beta (TV film) - kniha
1976 Petřička (TV film) - kniha
Plukovník Chabert (TV film) - kniha
1973 Bratranec Pons (TV film) - kniha
Il tuo piacere è il mio - kniha
1972 Père Goriot, Le (TV film) - kniha
Šagrénova koža (TV film) - kniha
1971 Out 1: Noli me tangere - kniha
1970 Lys dans la vallée, Le (TV film) - kniha
1969 Curé de village, Le (TV film) - kniha
1967 Himself as Herself - kniha
Stimulantia - kniha
1965 A vörös vendégfogadó (TV film) - kniha
Cross of Gold (TV film) - kniha
Das Landhaus (TV film) - kniha
1964 Cousine Bette (TV film) - kniha
Der Fächer der Madame de Pompadour (TV film) - kniha
Eversti Chabert (TV film) - kniha
1961 La fille aux yeux d'or - povídka
1960 Evgeniya Grande - kniha
Kalné vody - kniha
1955 Den underbara lögnen - povídka
1953 Eugenia Grandet - kniha
1952 Kariéra v Paříži - kniha
1951 Červená krčma - kniha, povídka
1949 Der Bagnosträfling - kniha
Mr. Frenhofer and the Minotaur - povídka
1948 Verdugo, El - kniha
1947 Chouans, Les - kniha
1946 Eugenia Grandet - kniha
1945 Camino de Sacramento - kniha
Père Goriot, Le - kniha
1944 Rabouilleuse, La - kniha
Vautrin - povídka
1943 Piel de Zapa, La - kniha
Plukovník Chabert - povídka
Un seul amour - kniha
1942 Duchesse de Langeais, La - kniha
Fausse maîtresse, La - povídka
1940 Maskovaná milenka - kniha
1939 Die unheimlichen Wünsche - kniha
1937 Gobzek - kniha
1932 Mensch ohne Namen - kniha
Un homme sans nom - kniha
1931 Honor of the Family - kniha
1927 Glanz und Elend der Kurtisanen - kniha
La Cousine Bette - kniha
1926 Liebe - kniha
Paříž o půlnoci - kniha
1924 Le cousin Pons - kniha
1923 Auberge rouge, L' - kniha
Ferragus - kniha
Slave of Desire - povídka
1922 The Eternal Flame - kniha
1921 Père Goriot, Le - kniha
The Conquering Power - povídka
1920 Dream Cheater, The - povídka
Narayana - kniha
Uprchlík - kniha
1919 Der Galeerensträfling - povídka
1918 Die Dreizehn - kniha
Eugenia Grandet - kniha
Marâtre, La - kniha
1917 Storia dei tredici, La - kniha
1916 Hvide djævel, Den - kniha
1913 Trompe-la-Mort - kniha
1912 Maskierte Liebe - kniha
1910 Duchesse de Langeais, La - kniha
Eugénie Grandet - kniha
1909 Peau de chagrin, La - kniha
The Sealed Room - kniha

TV seriály

2001 Rastignac aneb ctižádostivost (TV seriál) - kniha
The Fear (TV seriál) - povídka
1995 Erotikon (TV seriál) - povídka
1983 Amours romantiques, Les (TV seriál) - kniha
1975 Lesk a bída kurtizán (TV seriál) - kniha
1974 Libros, Los (TV seriál) - kniha
1973 Great Mysteries (TV seriál) - povídka
1971 Cousin Bette (TV seriál) - kniha
Ficciones (TV seriál) - kniha
1968 Pere Goriot (TV seriál) - kniha
1966 Illusions perdues (TV seriál) - kniha
1963 Novela (TV seriál) - kniha
1955 Matinee Theatre (TV seriál) - povídka
1953 Your Favorite Story (TV seriál) - povídka
1949 The Clock (TV seriál) - povídka
1948 The Philco Television Playhouse (TV seriál) - povídka

Scenáristická filmografie

Filmy

1999 Faiseur, Le (TV film) - divadelní hra
1988 Mercadet (TV film) - divadelní hra
1978 Der Spekulant (divadelní záznam) - divadelní hra
1965 Faiseur, Le (TV film) - divadelní hra
1949 The Lovable Cheat - divadelní hra
1936 Le Faiseur - divadelní hra

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace