Reklama

Reklama

Jack Kirby

Jack Kirby

nar. 28.08.1917
New York City, New York, USA

zem. 06.02.1994 (76 let)
Thousand Oaks, California, USA

Zajímavosti (39)

Black Panther: Wakanda nechť žije (2022)

  • Během svátečního ceremoniálu si můžeme všimnout pod bubeníky na oranžové budově nápisu ve wakandštině. Zní „Wakandští architekti,“ a pod ním jsou uvedena jména: Jack Kirby, Hannah Beachler, Marlie Arnold a Kelsey Brennan. Jack Kirby byl kreslíř a také spoluautor postavy Black Panthera. Hannah Beachler je výtvarnice, která pracovala již na předchozím filmu, číky němuž získala Oscara za nejlepší výpravu. Marlie Arnold je uměleckou vedoucí filmu a podílela se také na seriálu Loki (od r. 2021). Kelsey Brennan je výtvarnice, která, stejně jako Hannah, pracovala již na předchozím dílu. (Kubaaa97)

Thor: Láska jako hrom (2022)

  • Jane Foster (Natalie Portman) jsme jako Thora mohli vidět v roce 2014 v komiksu „Thor #1“ od Jason Aaron a Russell Dauterman. Měla totožné schopnosti jako původní Thor (Chris Hemsworth). V roce 2019 se Jane také stala Valkýrou v komiksu „War of the Realms Omega #1“. Původní Jane Foster však byla obyčejný člověk bez schopností a vymysleli ji Stan Lee spolu s Larry Lieber a Jack Kirby pro komiks „Journey into Mystery #84“ (1962). (3T)

Eternals (2021)

  • Ve filmu vidíme Celestiála se jménem Arishem. Jedná se o mužského příslušníka této božské rasy, který měří (v komiksu) 609,6 metrů a váží 9 979 024 kilogramů. Má tuhý kořínek, a proto je schopen odolat i nárazu o velikosti planety a umí používat kosmickou energii (absolutní limit v tomto ohledu není znám). Jeho první výskyt se odehrál v komiksu „Eternals #2“ (srpen 1976; Jack Kirby) a jeho vzhled připomíná obřího robota. Arishem je vůdce všech „čtyř nebeských hostitelů“ (Four Celestial Hosts) na Zemi, zároveň ale i působil na dvou jiných planetách – Pangoria a nepojmenovaná planeta ve vzdálené galaxii. Během Judgement War se setkal s X-Meny a v rámci tohoto komiksového „eventu“ byl jednou z klíčových postav a pomohl Avengers se vypořádat s hordou Dark Celestials, která napadla naší planetu. (3T)

Eternals (2021)

  • Postava Makkari (Lauren Ridloff) byla původně (podobně jako Ajak) muž a byla známá pod jmény Mercury (první výskyt v „Red Raven Comics #1“ z roku 1940) a Hurricane („Captain America Comics #1“ z roku 1941). Že se jedná o příslušníka rasy Eternals jsme zjistili až v „The Eternals #5“, kdy původní příběh od Joe Simon a Martin A. Bursten, reeditoval v roce 1976 Jack Kirby. Jak je typické pro tuto rasu, má široké spektrum schopností, které dokázala tato postava dovést do dokonalosti, a proto je v podstatě nesmrtelná, má psionické schopnosti, obří sílu, manipuluje s kosmickou energií, tvoří iluze, létá a má zvláštní propojení s Dreaming Celestial, se kterým je schopna komunikovat bez ohledu na vzdálenost. (3T)

Eternals (2021)

  • Černou ovcí rasy Eternals je díky své nerozvážnosti a přístupu k povinnostem postava Sprite (Lia McHugh), jejíž první výskyt se odehrál v komiksu „The Eternals #9“ (Jack Kirby, 1977) a v Marvel Universe prý sloužila jako inspirace pro postavu Puck Williama Shakespeara z divadelní hry „Sen noci svatojánské“. Ráda si hraje, často žertuje a bere věci na lehkou váhu bez ohledu na následky, které často u běžných smrtelníků skončili smrtí. Sprite, stejně jako všichni ostatní Eternals, má úplnou kontrolu nad životní silou a molekulární strukturou svého těla, což ji činí prakticky nesmrtelnou. Nestárne (díky tomu je už několik stovek tisíc let teenager) a je imunní vůči všem známým onemocněním, toxinům, radiaci a extrémním teplotám. Sprite je schopna přenášet kosmické záření, levitovat a vytvářet iluze, které oklamou smysly. Má nadlidskou sílu i přes fakt, že je malého vzůstu a vizuálně vypadá jako dítě. Nejvíce vyniká v molekulární rekonstrukci, schopnost přeuspořádat atomy a molekuly a tím restrukturalizovat hmotu během pár vteřin. V tomto ohledu ji předčila pouze Sersi, která patří k vůbec nejsilnějším Eternals. (3T)

Eternals (2021)

  • Postava Gilgameše (Dong-seok Ma) vychází z lyrickoepické básně „Epic of Gilgamesh“, která pojednává o Králi sumerského městského státu Uruk. (někdy v rozmezí 2800–2500 př. n. l.) Do Marvel Universu tuto mezopotámskou mýtickou postavu přidal Jack Kirby komiksem „The Eternals #13“ (červenec 1977) a byl znám pod jmény jako Forgotten One či Hero. Kromě klasických schopností rasy Eternals na něj působí stárnutí mnohem menší míře a je imunní vůči nemocem. Později se stal také členem Avengers a dokonce se setkal s nejsilnější entitou Marvel Universe – One Above All. (3T)

Eternals (2021)

  • Ve filmu vidíme postavu Kingo Sunen (Kumail Nanjiani). Jelikož se jedná o dalšího příslušníka Eternals na Zemi, má typické schopnosti pro tuto rasu (nadlidská síla, rychlost, létání, manipulace s energií a hmotou). V 16. století žil v Japonsku na neznámé hoře ostrova Hokkaidó, kde se učil samurajskému umění (katana a wakizashi) a později se stal díky svému umu hvězdou japonské kinematografie. Tuto postavu opět vymyslel Jack Kirby pro komiks „Eternals #11“ z května roku 1977. (3T)

Eternals (2021)

  • Většina charakterů z řady Eternals pochází ze 70. let od Jack Kirby, avšak vyjímkou je postava s jménem Phastos (Brian Tyree Henry). Jeho komiksový debut byl v „The Eternals #1“ z roku 1985 (nikoliv 1976), který měli na starosti Peter Gillis a Sal Buscema (místo Jacka Kirbyho). Phastos má na „Eternála“ tradiční schopnosti jako je nadliská fyzická zdatnost, regenerace, manipulace s vesmírnou energií, umí létat a vyniká v tvorbě iluzí a v transmutaci hmoty. Phastos patří do 3. generace Eternals, která žila na naší planetě (vystupoval zde pod jménem Phillip Stoss před odhalením jeho skutečné identity). I když je Phastos zarputilý pacifista, nevyhnul se boji proti silným protivníkům jako byli Apokalyptičtí jezdci, služebníci prvního mutanta Apocalypse, kterého známe z filmu (mimo MCU) X-Men: Apokalypsa (2016). (3T)

Eternals (2021)

  • Ve filmu vidíme postavu Ajak (Salma Hayek), jenž v původním komiksu „The Eternals #2“ (od Jack Kirby z roku 1976) byla muž. Jako každý z rasy Eternals má řadu superschopností jako nadliská fyzická zdatnost, schopnost létání a teleportace, regenerační faktor a tvorba paprsků energie. Stejně jako Ikaris se tato postava narodila v Polarii na Sibiři. První zmínka o této postavě v Marvel Universe pochází z doby před 2 500 lety, kdy bojoval Ajak s Deviantem Warlord Kro v Babylonu. Dále tato postava bojovala po boku Thora proti dalšímu mutantovi z řad Deviantů se jménem Dromedan, který byl vycvičen jako zbraň proti Eternals. Inkové Ajak považovali za boha létání, Tecumotzin, a Aztékové v něm viděli boha větru – Quetzalcoatl. (3T)

Eternals (2021)

  • Ve filmu vidíme Thenu (Angelina Jolie), která se představila na stránkách komiksu roku 1976 v „Eternals #5“. Thena je příslušník humanoidů zvaných Eternals a jako všichni zmínění má šírokou škálu superschopností. Patří mezi ně klasické schopnosti jako létání, projekce energie, nadlidská fyzická zdatnost, telepatie, telekineze, teleportace či méně časté jako generace iluzí a transmutace hmoty. Tato postava se jmenuje podle Athény (jiná postava Marvel Universe, řecká bohyně Athéna) a vymyslel ji Jack Kirby, autor Eternals. Thena byla mimo jiné členkou Heroes for Hire II (dále Human Torch, Ant-Man II, Black Knight III, Hercules, She-Hulk a White Tiger II) a narodila se na bájném Olympu. (3T)

Eternals (2021)

  • Základy Marvel Universa vznikali v 60. letech minulého století, které vytvořilo legendární duo Jack Kirby a Stan Lee. Marvel se pod vedením Martina Goodmana dostal do problémů a započal výprodej práv na postavy (proto teď Marvel Studios nepatří Spiderman, Namor anebo Man-thing). Kirby opustil potápějící se loď a vydal se na palubu DC. S sebou si vzal Asgarďany a nový námět na New Gods (Eternals jsou v podstatě marvelovským ekvivalentem New Gods). Pro DC tento nápad rozvinul a vyvrcholil ve Four World Saga s postavami jako Darkseid, Apokolips či Mother Boxes. Po odchodu Goodmana z Marvelu v roce 1976 se vrátill Kirby zpět, aby mohl pokračovat v práci tam, kde ji započal. (3T)

Eternals (2021)

  • Jack Kirby se při vymýšlení komiksu inspiroval řeckou mytologií, a tak kromě Asgarďanů žijou v marvelovském světě i Olympiané či Atlaňtané. (3T)

Eternals (2021)

  • Eternálové, česky Věční, jsou vesmírná humanoidní rasa, kterou vymyslel a nakreslil Jack Kirby. První komiks vyšel v červenci 1976. (3T)

Falcon a Winter Soldier (2021)

  • V seriálu vidíme návrat padoucha z Captain America: Občanská válka (2016) Helmuta Zema ve své klasické masce. Ten je v komiksech známý jako Baron Zemo a byl to úhlavní rival Kapitána Ameriky, Hulka, Black Panthera a vůbec celých Avengers. Helmut se poprvé objevil v „Captain America #168“ (prosinec 1973) od Roy Thomas, Tony Isabella a Sal Buscema, avšak jako Baron Zemo byl znám již Heinrich Zemo, kterého vymysleli Stan Lee a Jack Kirby pro „The Avengers #4“ z roku 1964. Heinrich spolupracoval s nacisty a Hydrou a byl otec Helmuta. Geny se nezapřou, a tak oba vynikali ve vědě, byli vynikající stratégové a uměli se i prát. Kořeny tohoto rodu (Zemo) sahají do roku 1480, kdy jistý Harbin Zemo ochránil německé město Zeulniz před slovanskou hordou a zapůsobil tak na Císaře Svaté říše římské, že ho učinil lenním pánem Zeulnizu a dal mu dědičný titul Barona. (3T)

Loki (2021)

  • Hlavní postavou tohoto seriálu je Loki, bůh lsti, falše a mnoho jiných špatností, zároveň ale i rybářských sítí. Poprvé se objevil v roce 1949 ve „Venus #6“ (tehdejší Timely Comics), ale byl chybně označen jako bůh z Olympu a vůbec se nepodobal s dnešní verzí. Tak jak ho známe dnes, debutoval v roce 1962 v „Journey into Mystery #85“ (Thor debutoval v #82 ve stejné sérii téhož roku) z dílny tvůrčího tria Stan Lee, Larry Lieber a Jack Kirby. (3T)

Související novinky

Marvel našel nového superhrdinu

Marvel našel nového superhrdinu

01.11.2022

Yahya Abdul-Mateen II (Aquaman, Ambulance) se musel kvůli nabitému diáři vzdát role v prequelu Šíleného Maxe Furiosa, jeho oceňovaná hra Topdog/Underdog na Broadwayi ale brzy končí (nebo minimálně… (více)

Bizarní DC komiks nabírá zkušenou posilu

Bizarní DC komiks nabírá zkušenou posilu

03.06.2019

Ava DuVernay (Selma) se svým prvním blockbusterem V pasti času zklamala. To ale studiím Warner Bros. a DC nezabránilo v tom, dát ji šanci natočit stomilionovou adaptaci bizarního komiksu The New Gods… (více)

Spisovatel

Filmy
2023

Ant-Man a Wasp: Quantumania - komiks

2022

Silver Surfer - komiks

2021

Eternals - komiks

2019

Avengers: Endgame - komiks

2018

Ant-Man a Wasp - komiks

 

Avengers: Infinity War - komiks

 

Black Panther - komiks

2017

DC Superhrdinky: Intergalaktické hry - komiks

 

Thor: Ragnarok - komiks

Reklama

Reklama

2016

Captain America: Občanská válka - komiks

 

DC Super Hero Girls: Hrdina roku - komiks

2015

Ant-Man - kniha

 

Avengers: Age of Ultron - komiks

2014

Captain America: Návrat prvního Avengera - kniha

2013

Iron Man 3 - komiks

 

Thor: Temný svět - komiks

2012

Avengers - komiks

2011

Captain America: První Avenger - kniha

 

Thor - komiks

2010

Iron Man 2 - komiks

2008

Iron Man - komiks

2006

Ultimate Avengers 2: Konečná pomsta II - kniha

2005

Fantastická čtyřka - kniha

2003

Hulk - kniha

1994

Fantastická čtyřka - komiks

1973

3 Dev Adam - komiks

Seriály
2024

X-Men '97 - komiks

 

Episode 10 - komiks (E10)

 

Episode 9 - komiks (E09)

 

Episode 8 - komiks (E08)

  více epizod (7)
2023

Loki - komiks

 

Velké poslání - komiks (S02E06)

 

Věda/Fikce - komiks (S02E05)

 

Srdce TVA - komiks (S02E04)

  více epizod (3)
2022

Moon Knight - komiks

 

Bohové a monstra - komiks (E06)

 

Blázinec - komiks (E05)

 

Hrobka - komiks (E04)

  více epizod (3)
2021

Loki - komiks

 

Pro tok času. Vždycky. - komiks (S01E06)

 

Cesta do neznáma - komiks (S01E05)

 

Větvení - komiks (S01E04)

  více epizod (3)
2020

Agenti S.H.I.E.L.D. - komiks

 

Za co bojujeme - komiks (S07E13)

 

Konec se blíží - komiks (S07E12)

 

Zbrusu nový den - komiks (S07E11)

  více epizod (10)
2019

Agenti S.H.I.E.L.D. - komiks

 

Nový život - komiks (S06E13)

 

Znamení - komiks (S06E12)

 

Z popela - komiks (S06E11)

  více epizod (10)
 

Avengers - Sjednocení - komiks

 

House of M - komiks (S05E23)

 

Atlantis Attacks - komiks (S05E22)

 

Widowmaker - komiks (S05E21)

  více epizod (7)
 

X-Men: Nová generace - komiks

 

znaMení - komiks (S02E16)

 

Monstra - komiks (S02E15)

 

KalaMita - komiks (S02E14)

  více epizod (4)
2018

Agenti S.H.I.E.L.D. - komiks

 

Konec - komiks (S05E22)

 

Síla gravitace - komiks (S05E21)

 

Ten, který nás všechny zachrání - komiks (S05E20)

  více epizod (14)
 

Avengers - Sjednocení - komiks

 

All Things Must End - komiks (S04E25)

 

The Wastelands - komiks (S04E24)

 

The Citadel - komiks (S04E23)

  více epizod (21)
 

X-Men: Nová generace - komiks

 

Svět X - komiks (S01E13)

 

Extrakce - komiks (S01E12)

 

3 x X - komiks (S01E11)

  více epizod (9)
2017

Agenti S.H.I.E.L.D. - komiks

 

Přetočení - komiks (S05E05)

 

Život získaný - komiks (S05E04)

 

Život vynaložený - komiks (S05E03)

  více epizod (2)
 

Avengers - Sjednocení - komiks

 

Civil War Part 4: Avengers Revolution - komiks (S03E26)

 

Civil War Part 3: The Drums of War - komiks (S03E25)

 

Civil War Part 2: The Mighty Avengers - komiks (S03E24)

  více epizod (15)
 

X-Men: Nová generace - komiks

 

Experiment - komiks (S01E10)

 

Extrémní moc - komiks (S01E09)

 

Riziko extinkce - komiks (S01E08)

  více epizod (7)
2016

Avengers - Sjednocení - komiks

 

World War Hulk - komiks (S03E22)

 

Building the Perfect Weapon - komiks (S03E21)

 

U-Foes - komiks (S03E20)

  více epizod (19)
2015

Avengers - Sjednocení - komiks

 

Avengers World - komiks (S02E26)

 

New Frontiers - komiks (S02E25)

 

Avengers Underground - komiks (S02E24)

  více epizod (15)
 

Hulk and the Agents of S.M.A.S.H. - komiks

 

Days of Future Smash, Part 2: Smashgard - komiks (S02E20)

 

Days of Future Smash, Part 1: The Dino Era - komiks (S02E19)

2014

Avengers - Sjednocení - komiks

 

The Final Showdown - komiks (S01E26)

 

Exodus - komiks (S01E25)

 

Crime and Circuses - komiks (S01E24)

  více epizod (9)
2013

Avengers - Sjednocení - komiks

 

Planet Doom - komiks (S01E15)

 

Hulk's Day Out - komiks (S01E14)

 

In Deep - komiks (S01E13)

  více epizod (8)
2012

Avengers: Nejmocnější hrdinové světa - komiks

 

Emperor Stark - komiks (S02E19)

 

Yellowjacket - komiks (S02E18)

 

Ultron Unlimited - komiks (S02E17)

  více epizod (12)
2011

Avengers: Nejmocnější hrdinové světa - komiks

 

A Day Unlike Any Other - komiks (S01E26)

 

The Fall of Asgard - komiks (S01E25)

 

This Hostage Earth - komiks (S01E24)

 

The Man Who Stole Tomorrow - komiks (S01E17)

 

X-Men - komiks

 

Destiny - Kizuna - komiks (E12)

 

Revenge - Šúmacu - komiks (E11)

 

Countdown - Šindžicu - komiks (E10)

  více epizod (9)
 

Young Justice - komiks

 

Drop-Zone - komiks (S01E04)

2010

Avengers: Nejmocnější hrdinové světa - komiks

 

Widow's Sting - komiks (S01E16)

 

Everything Is Wonderful - komiks (S01E10)

 

Iron Man - komiks

 

Eien no Hikari - komiks (E12)

 

Kuromaku - komiks (E11)

 

Kótecu no išši - komiks (E10)

  více epizod (9)
2000

X-men: Začátek - kniha

1999

Avengers - kniha

1997

X-Men - komiks

 

Den maturity - komiks (S05E14)

 

Skryté plány - komiks (S05E13)

 

Sestup - komiks (S05E12)

  více epizod (2)
1996

X-Men - komiks

 

Rodinná pouta - komiks (S04E17)

 

Xavier vzpomíná - komiks (S04E16)

 

Tajemství, která nezůstanou pohřbená - komiks (S04E15)

  více epizod (11)
1995

X-Men - komiks

 

Zbraň X, lži a videokazety - komiks (S03E19)

 

Nightcrawler - komiks (S03E18)

 

Juggernaut se vrací - komiks (S03E17)

  více epizod (14)
1994

X-Men - komiks

 

Dark Phoenix – 4. část: Osud Phoenix - komiks (S03E14)

 

Dark Phoenix – 3. část: Dark Phoenix - komiks (S03E13)

 

Setkání: 2. část - komiks (S02E13)

  více epizod (16)
1993

X-Men - komiks

 

Konečné rozhodnutí - komiks (S01E13)

 

Budoucí minulost: 2. část - komiks (S01E12)

 

Budoucí minulost: 1. část - komiks (S01E11)

  více epizod (15)
1992

X-Men - komiks

 

Do hry vstupuje Magneto - komiks (S01E03)

 

Noc Sentinelů: 2. část - komiks (S01E02)

 

Noc Sentinelů: 1. část - komiks (S01E01)

1979

Fred and Barney Meet the Thing - komiks

1978

The New Fantastic Four - komiks

1967

The Fantastic Four - komiks

1966

Hulk - komiks

 

The Man Called Boomerang / Hulk Intervenes / Less Than Monster, More Than Man - komiks (E13)

 

Terror of the T-Gun / I Against a World / Bruce Banner Is the Hulk - komiks (E12)

 

Enter Tyrannus / Beauty & the Beast / They Dwell in the Depths - komiks (E11)

  více epizod (10)
 

Iron Man - komiks

 

Kapitán Amerika - komiks

 

The Red Skull Lives / He Who Holds the Cosmic Cube / The Red Skull Supreme - komiks (E13)

 

The Girl from Cap's Past / The Stage Is Set / Thirty Minutes to Live - komiks (E12)

 

The Sleeper Shall Awake / Where Walks the Sleeper / The Final Sleep - komiks (E11)

  více epizod (10)
 

Mighty Thor - komiks

Herec

Host

Pořady
1995

The Anti Gravity Room

Související novinky

Marvel našel nového superhrdinu

Marvel našel nového superhrdinu

01.11.2022

Yahya Abdul-Mateen II (Aquaman, Ambulance) se musel kvůli nabitému diáři vzdát role v prequelu Šíleného Maxe Furiosa, jeho oceňovaná hra Topdog/Underdog na Broadwayi ale brzy končí (nebo minimálně… (více)

Bizarní DC komiks nabírá zkušenou posilu

Bizarní DC komiks nabírá zkušenou posilu

03.06.2019

Ava DuVernay (Selma) se svým prvním blockbusterem V pasti času zklamala. To ale studiím Warner Bros. a DC nezabránilo v tom, dát ji šanci natočit stomilionovou adaptaci bizarního komiksu The New Gods… (více)

Reklama

Reklama