foto

Viktor Kubal

  • nar. 20.3.1923
    Svätý Jur, Slovensko, Československo
  • zem. 24.4.1997 (74 let)
    Bratislava, Slovensko

Biografie

Viktor Kubal je nejen zakladatelem slovenského animovaného filmu, ale i jedním z významných predstavitelů světového animovaného filmu od poloviny 60. let. Je jedním z tvůrců moderní karikatury a osobitostí jeho práce je, že zvětšiny byl nejen autorem výtvarných a animovaných návrhů, ale i autorem námětu, scénářa a režisérem, někdy dokonce i kameramanem a strihačem.

Svoje první pokusy kreslil tuší na filmový pás už jako dvanáctiletý (Tank ide cez prekážky, Štart lietadla), později navštěvoval celoroční denní kurz pro kinetickou fotografii a kinematografii na Škole uměleckých řemesel v Bratislave. V společnosti Školfilm natočil svoje první animované filmy Únos (1942), Studňa lásky (1943), Tajomný dedo (1946) či Hurá na nich (1946). V 50. a 60. letech přispěl k výtvarnému profilování satirického časopisu Roháč a od roku 1965 pracoval v Štúdiu animovaného filmu v Bratislavě. Začínal několikaminutovými monotematickými filmy Biely a čierny (1965), Zem (1966), pokračoval animovanými seriály o Ditě, Petrovi, Janovi, Jankovi Hraškovi, Deduškovi až k celovečerním animovaným filmům Zbojník Jurko (1976) a Krvavá paní (1980). Rozsáhlá je i jeho televizní animovaná tvorba, například cykly pohádkových večerníčků Puf a Muf (1971 – 1973) a Panák z križovatky (1980 – 1981). Stál při zrodu festivalu Kremnické gagy v roce 1981 a stal se prvním rektorem imaginární Univerzity humoru a satiry, která byla založena v den jeho vzniku.

Jako režisér a animátor vytvořil téměř 400 krátkometrážních animovaných filmů a též několik celovečerních animovaných filmů. Jeho filmy získaly množství významných domácích a mezinárodních ocenění. Je autorem vícera knih pro děti a mládež.

Zemřel ve věku 74 let po dlouhotrvající nemoci v Bratislavě.

Zdroj: www.pifpaf.cz

Režijní filmografie

Filmy

1989 Deduško drak (TV film)
Idol
1988 Na pravé poludnie
1987 Deduško a komputer (TV film)
Marcipánová komédia
1986 Janko Hraško na hodine chémie
Kat
Rodeo
1985 Janko Hraško na fyzike
Janko Hraško na hodine výtvarnej výchovy
Janko Hraško na hudobnej výchove
Janko Hraško na matematike
Janko Hraško na telesnej výchove
1984 Deduško a víla (TV film)
Janko Hraško na dejepise
Janko Hraško na zemepise
Verdun
1983 Buzid a vlak
Meteorolog
1982 Diaľnica
Selekcia
1981 C'est la vie
Mikroskop
Čo sa stalo Janíkovi na ceste
1980 Kocúrkovo v zime
Krvavá paní
1979 Jedináčik
Minútky - Ach tie deti
1978 Rebrík
1977 Kino
1976 Horí
Prezent
Zbojník Jurko
1974 Cesto na cestách
Janko Hraško a bacily
Šach
1973 Janko Hraško u kúzelníka
1972 Dvaja dobrí kamaráti
1971 Jano a mucha
Jano vo vlaku
Peter na rybačke
1970 Cvik a Cvak stavajú
Dita vo vzduchu
Jano pasie ovce
1969 Dita na fronte
Jano na rybačke
1968 Dita na šibačke
Sad (TV film)
V jednote je sila 3
1967 Dita na Vianoce
Dita na pošte
Kraj divov
Paľo a auto
Stop
V krajine divov
1966 Domov
Nevera
Stromček
Zem
1965 Biely a čierny
Makovice
1946 Hurrá na nich
1943 Studňa lásky
Tajomný dedo
1942 Únos
1934 Tank ide cez prekážky
Štart lietadla

TV seriály

1988 Valibuk (TV seriál)
1980 Panák z križovatky (TV seriál)
1971 Puf a Muf (TV seriál)
1969 O Petrovi (TV seriál)

Dokumentární

1963 Vstupujeme do doby atómovej
1946 Aby sme v pokoji žili
Odkaz Cyrilometodejský
1945 Bratislava víta svojho prezidenta

Herecká filmografie

Filmy

1990 Dávajte si pozor!
1968 Maroško (TV film)

Dokumentární

2010 Čarovný svet animovaného filmu (TV seriál)
2008 Radosť zo života (TV seriál)
2003 Osobnosti (TV seriál)
1989 Film o neporozumení - Nezmením sa! (TV film)
1988 Stretnúť človeka (TV seriál)
Videosalón Viktora Kubala
1987 Kúzelník Viktor Kubal
1968 Film o filme. 2/1968

Kameramanská filmografie

Host

TV pořady

1978 Ktosi je za dverami (TV pořad)

Fanoušci tvůrce