foto

Viktor Kubal

  • nar. 20.3.1923
    Svätý Jur, Slovensko, Československo
  • zem. 24.4.1997 (74 let)
    Bratislava, Slovensko

Biografie

Viktor Kubal je nejen zakladatelem slovenského animovaného filmu, ale i jedním z významných predstavitelů světového animovaného filmu od poloviny 60. let. Je jedním z tvůrců moderní karikatury a osobitostí jeho práce je, že zvětšiny byl nejen autorem výtvarných a animovaných návrhů, ale i autorem námětu, scénářa a režisérem, někdy dokonce i kameramanem a strihačem.

Svoje první pokusy kreslil tuší na filmový pás už jako dvanáctiletý (Tank ide cez prekážky, Štart lietadla), později navštěvoval celoroční denní kurz pro kinetickou fotografii a kinematografii na Škole uměleckých řemesel v Bratislave. V společnosti Školfilm natočil svoje první animované filmy Únos (1942), Studňa lásky (1943), Tajomný dedo (1946) či Hurá na nich (1946). V 50. a 60. letech přispěl k výtvarnému profilování satirického časopisu Roháč a od roku 1965 pracoval v Štúdiu animovaného filmu v Bratislavě. Začínal několikaminutovými monotematickými filmy Biely a čierny (1965), Zem (1966), pokračoval animovanými seriály o Ditě, Petrovi, Janovi, Jankovi Hraškovi, Deduškovi až k celovečerním animovaným filmům Zbojník Jurko (1976) a Krvavá paní (1980). Rozsáhlá je i jeho televizní animovaná tvorba, například cykly pohádkových večerníčků Puf a Muf (1971 – 1973) a Panák z križovatky (1980 – 1981). Stál při zrodu festivalu Kremnické gagy v roce 1981 a stal se prvním rektorem imaginární Univerzity humoru a satiry, která byla založena v den jeho vzniku.

Jako režisér a animátor vytvořil téměř 400 krátkometrážních animovaných filmů a též několik celovečerních animovaných filmů. Jeho filmy získaly množství významných domácích a mezinárodních ocenění. Je autorem vícera knih pro děti a mládež.

Zemřel ve věku 74 let po dlouhotrvající nemoci v Bratislavě.

Zdroj: www.pifpaf.cz

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Filmy

1990 Dávajte si pozor!
1968 Maroško (TV film)

Dokumentární

2010 Čarovný svet animovaného filmu (TV seriál)
2008 Radosť zo života (TV seriál)
2003 Osobnosti (TV seriál)
1989 Film o neporozumení - Nezmením sa! (TV film)
1988 Stretnúť človeka (TV seriál)
Videosalón Viktora Kubala
1987 Kúzelník Viktor Kubal
1968 Film o filme. 2/1968

Kameramanská filmografie

Host

TV pořady

1978 Ktosi je za dverami (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace