foto

Paul Atkins

  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Paul Atkins je americký kameraman a tvůrce přírodopisných filmů, původním zaměřením mořský biolog. První krátké podmořské snímky začal natáčet v rámci postgraduálního studia na Havajské univerzitě. Natáčení filmů mu zprvu bylo jen praktickou pomůckou pro studium chování útesových ryb, velice záhy však pro tuto činnost zahořel natolik, že se rozhodl filmové tvorbě zasvětit zbytek svého života. Společně se svou manželkou a filmovou partnerkou Grace "Gracie" Atkinsovou založili podnes působící produkční společnost Moana Productions, pod jejíž hlavičkou se počali věnovat produkci přírodopisných filmů. Mezi těmito vynikají svou proslulostí zejména snímky Hawaii: Strangers in the Paradise  z roku 1991 a Great White Shark z roku 1995, který se stal inspirací pro úspěšnou knihu novinářky Susan Caseyové The Devil's Teeth: A True Story of Obsession and Survival Among America's Great White Sharks (2005). Oba snímky byly oceněny prestižní cenou Emmy.

Jako přírodopisný kameraman měl Paul Atkins to štěstí spolupracovat s těmi nejvýznamnějšími producenty přírodopisných filmů (jako jsou National Geographic, BBC, Discovery Channel, PBS či IMAX) a natáčet divokou přírodu prakticky po celém světě. Atkinsovy pozoruhodné a technicky brilantní záběry (nejen) podmořského života možno obdivovat v dnes již klasických televizních sériích jako je Živoucí planeta (The Living Planet), Zázraky života (The Trials of Life) či Život savců (The Life of Mammals), případně v šestidílné minisérii Jean-Michel Cousteau: Podmořské dobrodružství (Jean-Michel Cousteau: Ocean Adventures). Kameramanská práce mu přinesla mnoho mezinárodních filmových ocenění a nominací. Tak například za jedinečné záběry kosatek lovících mláďata tuleňů pro sérii Zázraky života vyhrál cenu Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA) a za film Dolphins: The Wild Side z produkční stáje National Geographic si vysloužil nominaci na cenu Emmy. Je také držitelem čtyř Zlatých orlů CINE a ocenění z Jackson Hole Wildlife Film Festival.

V posledních letech se vydal také do vod hrané filmové produkce. Nasnímal např. dosud jediný existující celovečerní film ostrovního státu Fidži The Land Has Eyes (Pear ta ma 'on maf) a během čtyřicetidvoudenní plavby kolem mysu Horn natočil působivou oceánskou bouři pro historický velkofilm Master and Commander: Odvrácená strana světa (Master and Commander: The Far Side of the World), který nakonec získal Oscara za nejlepší kameru. Od roku 2008 byl jedním z nejbližších spolupracovníků amerického režiséra-filosofa Terrence Malicka, kteroužto spolupráci sám popsal jako jednu z nejvíce obohacujících ve svém profesním životě. Jako hlavní kameraman druhého štábu pracoval na filmech Strom života (The Tree of Life), K zázraku (To the Wonder) a Rytíř pohárů (Knight of Cups), především je ale hlavním kameramanem filmu Voyage of Time, vizionářského dokumentárního filmu o vzniku vesmíru a vývoji života, který by měl do kin dorazit v roce 2016. Terrence Malick je také výkonným producentem Atkinsova připravovaného celovečerního filmu The Devil's Teeth.

Luděk "Lavran" Čertík

Kameramanská filmografie

Filmy

2015 Oh Gallow Lay
2008 Heatstroke
2007 Tyranosaurus: Zhouba Aztéků
2005 Fantom hlubin (TV film)
2004 Pear ta ma 'on maf
1997 Night Orchid

Dokumentární

2016 Cesta času
Voyage of Time: The IMAX Experience
2011 Hledaní další Země (TV film)
Mořští velikáni (TV seriál)
2010 Velryby zabijáci (TV film)
2008 Oceány (TV seriál)
2007 Earth (TV film)
2006 Jean-Michel Cousteau: Podmořské dobrodružství (TV seriál)
2005 Trippin (TV seriál)
2004 Nahá věda (TV seriál)
2002 Život savců (TV seriál)
1999 Fotografové (TV film)
1998 Historie Země (TV seriál)
1997 Živoucí ráje (TV seriál)
1995 Great White Shark (TV film)
1991 Hawaii: Strangers in Paradise (TV film)
1990 Zázraky života (TV seriál)
1984 Živá planeta (TV seriál)
1982 Nature (TV seriál)

TV pořady

2012 Firefly 10th Anniversary: Browncoats Unite (TV pořad)

Herecká filmografie

TV seriály

2003 The Afternoon Play (TV seriál)
1999 Holby City (TV seriál)

Režijní filmografie

Dokumentární

2004 Odvrácená tvář Havaje (TV film)
1999 Dolphins: The Wild Side (TV film)
1995 Great White Shark (TV film)
1991 Hawaii: Strangers in Paradise (TV film)
1982 Nature (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace