foto

Norman Burton

  • nar. 5.12.1923
    New York City, New York, USA
  • zem. 29.11.2003 (79 let)
    California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Norman Burton někdy psán jako Normann Burton, byl americký filmový a televizní herec v pozdějším věku především béčkových filmů.
Norman se narodil v New Yorku a byl studentem The Actor’s Studia. Po raném účinkování na divadelních prknech se Burton prosadil drobnou rolí ve filmu FRIGHT /1956/.
Jeho kariéra ve filmu a televizi byla relativně úspěšná, ale nikdy nedosáhla nějakého širšího povědomí u filmových diváků. Hrál postavu Hunt Leadera – gorily – ve sci-fi filmu PLANET OF THE APES /1968/, stojí za zmínku, že jeho postavu gorily viděli poprvé jak diváci v kině, tak i postava George Taylora hraná Charltonem Hestonem. Ve filmu je znám především pro své nekonveční /a často podceňované/ herectví jako např. v roli Felixe Leitera v bondovce DIAMONDS ARE FOREVER  /1971/. Hrál postavu Willa Giddingse, který přijde o život při záchraně dělníka v akčním filmu THE TOWERING INFERNO /1974/. V televizní produkci je znám zejména pro ztvárnění šéfa IADC Joea Atkinsona během druhé série TV seriálu WONDER WOMAN /1975-1979/.
Celý život byl Burton oddaným stoupencem metodického přístupu výuky herectví a tímto způsobem učení vychovával budoucí herce ve městě Lakeside v Kalifornii. Krátce po svých 80 narozeninách Burton zemřel na následky tragické nehody v Ajijic v Mexiku. Pohřeb se konal v Kalifornii.
Spolu s Roddym McDowallem, Woodrowem Parfreym a Eldonem Burkem je jedním ze čtyř herců, kteří se objevili jak ve filmu PLANET OF THE APES z roku 1968 tak i v pokračování sci-fi seriálu PLANET OF THE APES z roku 1974.
Byl vynikajícím umělcem a malířem.
 

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

1993 Americký ninja 5
1992 Exploze
1988 Krvavý sport
Shakedown on the Sunset Strip (TV film)
1987 Temný vesmír
1986 Bad Guys
1985 Modlitba smrti
1984 Zločiny z vášně
1983 Mausoleum
1980 Bogie (TV film)
Fade to Black
To Race the Wind (TV film)
Život, svoboda a pronásledování na Planetě opic (TV film) - a.z.
1979 The Ultimate Impostor (TV film)
1977 Murder in Peyton Place (TV film)
1976 Scorchy
Tajný závod
1975 Conspiracy of Terror (TV film)
Force Five (TV film)
Reincarnation of Peter Proud, The
1974 Skleněné peklo
Terminal Man
1973 Hit!
Zachraňte tygra
1972 Great American Tragedy, A (TV film)
Poldové
1971 Diamanty jsou věčné
Jud
Simon, King of the Witches
They Call It Murder (TV film)
Útěk z Planety opic
1970 R.P.M.
1967 Planeta opic
Údolí panenek
1965 Wild Seed
1962 Hand of Death
Womanhunt
1960 Pretty Boy Floyd
1956 Fright

TV seriály

1988 War and Remembrance (TV seriál)
1978 Ted Knight Show, The (TV seriál)
1975 Lincoln (TV seriál)
Wonder Woman (TV seriál)
1974 Planet of the Apes (TV seriál)
1973 Kojak (TV seriál)
The Magician (TV seriál)
1971 Partners, The (TV seriál)
1968 Land of the Giants (TV seriál)
1967 Judd for the Defense (TV seriál)
1966 Hero, The (TV seriál)
The Felony Squad (TV seriál)
1965 Agent Smart (TV seriál)
I Dream of Jeannie (TV seriál)
I Spy (TV seriál)
The F.B.I. (TV seriál)
1964 Bewitched (TV seriál)
1963 Uprchlík (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
Miniature (S04E08)
1961 The New Breed (TV seriál)
1960 Checkmate (TV seriál)
1959 The Untouchables (TV seriál)
1955 Gunsmoke (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace