foto

Zuzana Cigánová

  • nar. 23.6.1947 (71 let)
    Bratislava, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kdo by si nevzpomněl na ztvárněnou postavu krásné Teriny z filmu ROMANCE PRO KŘÍDLOVKU. Tato sympatická herečka a také spisovatelka se narodila 23. 06. 1947 na Slovensku v Bratislavě. K filmu se dostala vlastně náhodou. Když jí bylo třináct let, vybral si ji režisér Andrej Lettrich do povídkového filmu TRINÁSŤROČNÍ (1960), konkrétní příběh MALÁ MANEKÝNKA. Přesto i po této malé roli ve filmu měla spíše blíže k umělecké tvorbě malířství, ve které se jí možná líbilo více částečně po mamince malířce. Její starší bratr Petr Cigán je známý loutkař a výtvarník. Cigánová vystudovala gymnázium a poté absolvovala studium na VŠMU. V období studia (1965 - 1966) přijala angažmá na Nové scéně v Bratislavě. V tomto čase dostala pozvání a hereckou příležitost se účastnit zkoušek do role půvabné postavy Teriny v poetickém filmu ROMANCE PRO KŘÍDLOVKU (1966), který režíroval Otakar Vávra, konkurz úspěšně absolvovala. Jejím partnerem ve filmu byl tehdy osmnáctiletý herec Jaromír Hanzlík v roli studenta Vojty. Posléze účinkovala v postavě Marfity ve filmu od režiséra Elo Havetta, SLÁVNOST V BOTANICKEJ ZÁHRADE (1969).

Po ukončení vysoké školy (1970) nastoupila do stálého angažmá Slovenského národního divadla. Zahrála si také v TV seriálu ZAPRÁŠENÉ HISTÓRIE EMA BOHÚŇA (1971). Režisér Andrej Lettrich ji opět nabídl další příležitost si zahrát v jeho filmu PRÍPAD KRÁSNEJ NERESTNICE (1973), a to v roli postavy Wittgruberové. Ve filmu SÁZKA NA TŘINÁCTKU (1977) si zahrála i po boku skvělého herce seniora Rudolfa Hrušínského, v postavě dcery Květy. Během své divadelní a filmové kariéry ztvárnila mnoho nezapomenutelných rolí. Uměla dobře ztvárnit jak psychologickou roli, tak i komediální. Jenom namátkou, zářila třeba v těchto postavách Slovenského národního divadla. V roli Žeňi Komeľkovové POKOJNÝ ÚSVIT (1973), další role Šípková Růženka O ŠÍPKOVEJ RUŽENKE (1979) a nelze nevzpomenout na vydařenou postavu v roli Solange, ve hře LETO V NOHANTE (1983) a také excelovala ve hře od T. Williamse ZOSTUPUJÚCI ORFEUS (1999) v postavě ošetřovatelky Posterové a ztvárnila i mnoho dalších postav v činohře.

Kromě filmové a divadelní tvorby je úspěšná i v literární činnosti, vydala několik knížek a určitě si našla své čtenáře bez ohledu na to, že není věhlasná spisovatelka. Také svým střízlivým a hereckým projevem dokazuje profesionální vyzrálost. Zatímco na divadle stále hraje, tak z hledáčku filmařů se začala pozvolna vytrácet a dnes natáčí filmy jenom výjimečně, lépe řečeno, spíše se jí daří uplatnit své filmové a herecké přednosti jen v televizi. Zahrála si v TV seriálu SAFARI (1986) a dále i TV film PORTRÉT DORIANA GRAYA (1988) a další.

V nedávné době se vrátila z Austrálie, kde byla delší čas u své dcery a vnučky. Její vzpomínky na tento kontinent a město Sydney ležící na jihovýchodním pobřeží Austrálie jsou velmi pozitivní. Oslovili ji překrásné pláže a parky, ale hlavně příjemný životní styl spjatý s přírodou, který v ní zanechal hluboký dojem a vlastně celá tato krajina jí učarovala. Bratislavská rodačka Zuzana Cigánová se opět vrátila k herectví, které bude určitě pro slovenskou scénu Národního divadla přínosem.

Josef "tahit" B.

Herecká filmografie

Filmy

2014 Quido (studentský film)
2012 Staré cihly
1990 Súkromné životy
1988 Bez problémov... (TV film)
Peter a Pavel (divadelní záznam)
Portrét Doriana Graya (TV film)
1987 Harmónia podľa Vivaldiho (TV film)
1984 Mariša (divadelní záznam)
Priatelia hier a zábav (TV film)
1983 Kľúče od mesta (TV film)
Putování Jana Amose
1982 Špina za nechtami (TV film)
1981 Geľo Sebechlebský (divadelní záznam)
Macbeth (TV film)
Popoluška (TV film)
1980 Balladyna (TV film)
Generálka (TV film)
Na skle maľované (TV film)
1979 Tím pádem
1978 Klebetnice (TV film)
Strašidlo (TV film)
Večera (TV film)
Viťúzi (divadelní záznam)
1977 Fatinica (TV film)
Sázka na třináctku
Vo výťahu (TV film)
Vojna a mier (divadelní záznam)
Červený muškát (TV film)
Živá mŕtvola (divadelní záznam)
1976 Odsúdení na život (TV film)
Sluha dvoch pánov (divadelní záznam)
Všetci tí čestní muži (TV film)
Štyria grobiani (TV film)
1975 Meridián (TV film)
Mozoľovci (TV film)
Schody z mramoru (TV film)
1974 Netopier (TV film)
Nešťastník (TV film)
Operácia Raketa (TV film)
Únava materiálu (TV film)
Škriatok (TV film)
1973 Návšteva (TV film)
Prípad krásnej nerestnice
Svokrovia (divadelní záznam)
Žobrácke dobrodružstvo (TV film)
1972 Hej, vy tam (TV film)
Janko Búrka doma (TV film)
1971 Zojka a Valerija (TV film)
Úklady a láska (TV film)
1970 Chlapci, dievčence a psi (TV film)
Strach z pekla (divadelní záznam)
1969 Rozmajrín (TV film)
Slavnost v botanické zahradě
Traja z deviateho poschodia (TV film)
1967 Dvorné dámy (TV film)
1966 Drotár (TV film)
Romance pro křídlovku
Smrť gubernátora (TV film)
1965 Máje (TV film)
1960 Trinásťroční

TV seriály

2015 Kolabs (TV seriál)
Kukučka (TV seriál)
2008 Obchod so šťastím (TV seriál)
Panelák (TV seriál)
1986 Alžbetin dvor (TV seriál)
Nová zmluva (E04)
Fatamorgána (E03)
Safari (TV seriál)
1975 Nepokojná láska (TV seriál)
Tridsaťdeväť stupňov v tieni (TV seriál)
1971 Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
Kapustnica (E04)

Dokumentární

2013 Pravdivé príbehy s Katkou Brychtovou (TV seriál)
2010 Stovku má člověk jednou za život (TV film)
1979 Milovať jeseň (TV film)
1967 Rok na dedine (TV film)

TV pořady

2007 Takí sme boli (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace