foto

František Ringo Čech

  • nar. 9.7.1943 (77 let)
    Praha, Protektorát Čechy a Morava

Biografie

František Ringo Čech, původním jménem František Čech je kontroverzní český bubeník, zpěvák, textař, herec, politik, publicista, scénárista, divadelník, naivní malíř a spisovatel. František Ringo Čech se narodil 9. července 1943 v Praze. Matka byla Češka a otec pocházel z Vídně.

Vyučil se televizním pravářem. Po vyučení odchází studovat na Státní konzervatoř v Praze. Během studia působí ve skupině tradičního jazzu a stává se spoluzakladatelem skupiny Olympic.Z této doby pochází jeho umělecké přízvisko Ringo podle vzoru bubeníka Beatles Ringo Starra. Po ukončení studia na Státní konzervatoři odjíždí jako herec Černého divadla do Las Vegas. V této době se také objevil v miniroli ve filmu JAK SVĚT PŘICHÁZÍ O BÁSNÍKY.

V roce 1985 přestává být hudba jeho hlavní profesí a zakládá Čechovo Prozatímní divadlo, kde je protagonistou a ředitelem. V průběhu deseti let měl dva vlastní televizní pořady: ZPÍVÁ A HOVOŘÍ F. R. Č. a shakespearovskou trilogii TŘIKRÁT S WILDOU, společně s Petrem Novotným. S ním napsal scénáře k filmům PŘÁTELÉ BERMUDSKÉHO TROJÚHELNÍKU a s režisérem Smyczkem SEDM HLADOVÝCH.

V roce 1991 vstupuje na politickou scénu, ale parlamentní volby prohrál. V roce 1994 se za ČSSD stává členem Zastupitelstva hlavního města Prahy. V roce 1995 je jmenován ředitelem Divadla v Dlouhé. V roce 1996 opět vyhrává pražské primárky za ČSSD a stává se poslancem Parlamentu ČR. Dále se mu už tak na politické scéně nedaří a když prohrává senátní volby tak se stahuje z politické scény.

Miroslav "Smurfs" Stehlík

Herecká filmografie

Filmy

2020 Mstitel
2016 Jak básníci čekají na zázrak
2012 Síň slávy televizní zábavy - František Ringo Čech
1988 Sedem jednou ranou
1986 Pytačky (TV film)
1983 Písně by neměly umírat
1982 Hlavní výhra (TV film)
Jak svět přichází o básníky
1981 Mezi námi kluky
Opera ve vinici
1977 Hop - a je tu lidoop
1976 Bouřlivé víno
1975 Romance za korunu

TV seriály

2000 Pra pra pra (TV seriál)
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
Mejdan (E08)
Bakaláři (TV seriál)
Výlet do Prahy (S11E14)

Dokumentární

2020 Karel Svoboda: Šťastná léta
2019 Karel je Gott (TV seriál)
2018 Olympic slaví 55 let (koncert)
2017 Anticharta, mechanismus loajality (TV film)
Příběhy 20. století (TV seriál)
Ponížení (S01E07)
2014 Tělo plné štěstí (studentský film)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Františka Ringo Čecha (S09E28)
2013 Tajemství lásek slavných (TV film)
ČT Live - Pražský výběr (koncert)
2012 Tajemství Františka Ringo Čecha (TV film)
Tajemství Heleny Růžičkové (TV film)
2011 Příběhy slavných (TV seriál)
Zatloukat, zatloukat, zatloukat! (S12E09)
2007 Jiří Schelinger - Holubí dům
2005 25 let Pražského výběru (TV film)
Příběhy slavných (TV seriál)
Šimek šoumen (S06E14)
2000 Příběhy slavných (TV seriál)
Holubí andante (S01E07)
1998 Bigbít (TV seriál)

Hudební videoklipy

2016 PSH: Fuck off (hudební videoklip) - a.z.

Divadelní záznam

2009 Na Brusel, Vávro! Na Brusel! (divadelní záznam)
1992 Pravda o zkáze Titaniku (divadelní záznam)
1991 Drak na Chmelnici (divadelní záznam)
Dívčí válka (divadelní záznam)
1971 Hop dva tři Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna ... (divadelní záznam)
1970 Návštěvní den Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna (divadelní záznam)
Návštěvní den Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna v Semaforu (divadelní záznam)
Návštěvní den č. 5 (divadelní záznam)
Návštěvní den č. 6 (divadelní záznam)
Pánský večírek (divadelní záznam)
1969 Návštěvní den č. 2 (divadelní záznam)
Návštěvní den č. 3 (divadelní záznam)
Návštěvní den č. 4 (divadelní záznam)
1965 Benefice S + Š (divadelní záznam)

Scenáristická filmografie

Filmy

1988 Sedm hladových
1987 Přátelé Bermudského trojúhelníku
1985 Jeden den v hostinci U klidného spánku
1983 Svadba bude (TV film)

TV seriály

2000 Pra pra pra (TV seriál)

TV pořady

2000 Tele Tele (TV pořad)
1987 Třikrát s Wildou (TV pořad)

Divadelní záznam

2009 Na Brusel, Vávro! Na Brusel! (divadelní záznam)
1992 Pravda o zkáze Titaniku (divadelní záznam)
1991 Dívčí válka (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2019 Talk show Jiřího Ovčáčka (TV pořad)
2018 Barrandovský Silvestr 2018 (TV pořad)
Tenký led Dany Morávkové (TV pořad)
Xaver Live (TV pořad)
2017 Barrandovský Silvestr 2017 (TV pořad)
INSTINKTY Jaromíra Soukupa (TV pořad)
2016 Barrandovský Silvestr 2016 (TV pořad)
Rozstřel (TV pořad)
Takhle si tu žijeme (TV pořad)
2015 Ringo Family (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2015 (TV pořad)
2014 DVTV (TV pořad)
Konfrontace Petra Fischera (TV pořad)
TGM: Talkshow Geni a Míši (TV pořad)
2013 60 pečetí (TV pořad)
Kdopak by se Čecha bál (TV pořad)
Máme rádi Česko (TV pořad)
Nejlepší scénka (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
Televizní legendy (TV pořad)
Česko vaří s Pohlreichem ŽIVĚ (TV pořad)
2012 TýTý 2011 (TV pořad)
Večer plný hvězd (TV pořad)
Zrcadlo tvého života (TV pořad)
Česká 30 (TV pořad)
2011 Pokondr live (TV pořad)
Souboj seriálů... vy rozhodnete! (TV pořad)
2010 7 divů Česka (TV pořad)
Autoškola národa (TV pořad)
Letíme (TV pořad)
2009 Tajomstvo mojej kuchyne (TV pořad)
Zázraky přírody (TV pořad)
2008 Mr. GS (TV pořad)
Máte slovo (TV pořad)
Čtenářský deník (TV pořad)
2005 168 hodin (TV pořad)
Silvestr 2005 (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
2004 Balírna (TV pořad)
Kam zmizel ten starý song (TV pořad)
Reportéři ČT (TV pořad)
Silvestr 2004 (TV pořad)
2003 Silvestrovský božský výběr (TV pořad)
2001 Bárymetr (TV pořad)
Dobroty (TV pořad)
Tyjátr (TV pořad)
2000 První pomoc (TV pořad)
Tele Tele (TV pořad)
Věštírna (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Silvestr 99 (TV pořad)
Skopičiny (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1998 Aj múdry schybí (TV pořad)
DO-RE-MI (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
SILVESTR 1998 (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1997 Novoty (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1994 Čundrcountryshow (TV pořad)
1992 The Best of Večírek (TV pořad)
1991 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1990 Večírek nejen pro zvané (TV pořad)
1987 Jedeme dál (TV pořad)
Klip klap (TV pořad)
Třikrát s Wildou (TV pořad)
1986 Echo (TV pořad)
Písničky pro magnetoskop aneb Haló, tady Orchestr a balet Čs. televize (TV pořad)
1984 Galasuperšou (TV pořad)
1983 Den otevřených dveří aneb Čí jsou hory? Kavčí! (TV pořad)
Hity praotce Čecha (TV pořad)
Písničky včera, dnes a na zítřek (TV pořad) - mod.
Sešlost (TV pořad)
1982 Galašaráda (TV pořad)
1981 Co bylo i nebylo v silvestrovském bálu (TV pořad)
Jak byste se zachovali (TV pořad)
Šest ran do klobouku (TV pořad)
Šestý den je sobota (TV pořad)
1980 Jak se vám líbí? (TV pořad)
1979 Ring volný (TV pořad)
1974 Co v Silvestru nebylo (TV pořad)
1973 Vydržte až do půlnoci (TV pořad)
1972 Písničky roku 1972 (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)
1964 Půjčovna talentů (TV pořad)

Fanoušci tvůrce