foto

Maxim Gorkij

  • nar. 28.3.1868
    Nižnij Novgorod, Ruské impérium
  • zem. 18.6.1936 (68 let)
    Gorki Leninskije, Moskevská oblast, Rusko, Sovětský svaz
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Zajímavosti o tvůrci (1)

  • Vlak stínů (1997)

    - Název filmu vzešel z textu ruského literáta Maxima Gorkého o jeho první zkušenosti s kinematografem, který inspiroval i Guerínův ideový přístup k snímku. „Včera jsem byl v Království stínů. Kdybyste tak věděli, jak podivně jsem se tam cítil. Je to svět prost barev a zvuku,“ napsal v roce 1896 Maxim Gorkij. (Zdroj: Letní filmová škola)

Spisovatelská filmografie

Filmy

2013 Boles - povídka
2004 Burevěstnik (TV film) - povídka
1990 Poslední (TV film) - kniha
1989 Mať - kniha
1985 Kispolgárok (TV film) - kniha
1981 Die Mutter (divadelní záznam) - kniha
1979 Bezotvetnaja ljubov - povídka
1977 Naponta két vonat (TV film) - kniha
1976 Autre rive, L' (TV film) - povídka
1975 Cikáni jdou do nebe - kniha
1971 Mutter, Die (TV film) - kniha
1970 Menschen (TV film) - povídka
1968 Malva (TV film) - kniha
1967 Der Alte (TV film) - povídka
1963 Appassionata (TV film) - povídka
1959 Foma Gordějev - kniha
1955 Matka - kniha
Vida no vale nada, La - povídka
1941 Podnik Artamonových - kniha
1940 Léta dozrávání - kniha
1939 Pouť za štěstím - kniha
1938 Dětství Gorkého - kniha
1929 Tulák z Astrachanu - povídka
1926 Folie des vaillants, La - kniha
Matka - kniha
1920 Matka - kniha

TV seriály

1990 Ujo maliar pozýva (TV seriál) - povídka
1988 Žizň Klima Samgina (TV seriál) - kniha
1984 Veraneantes (TV seriál) - povídka
1948 Actor's Studio (TV seriál) - povídka

Scenáristická filmografie

Filmy

2005 Nachtasyl (TV film) - divadelní hra
1999 Kinder der Sonne (TV film) - divadelní hra
1995 Letnije ljudi - divadelní hra
1993 Sommergäste (TV film) - divadelní hra
1989 Barbaron (TV film) - divadelní hra
1987 Bez solntsa - divadelní hra
1984 Deti slnka (TV film) - divadelní hra
1983 Malogradjani (TV film) - divadelní hra
Vassa - divadelní hra
1982 Jegor Bulytschow und die Anderen (divadelní záznam) - divadelní hra
Pohjalla (TV film) - divadelní hra
1981 Jegor Bulicsov és a többiek (TV film) - divadelní hra
1980 Falošný peniaz (TV film) - divadelní hra
Nachtasyl (divadelní záznam) - divadelní hra
1978 Auringon lapset (TV film) - divadelní hra
Na dne - divadelní hra
1977 Die Letzten (divadelní záznam) - divadelní hra
Nepřátelé - divadelní hra
Vasa Zeleznova (TV film) - divadelní hra
1976 Feinde (TV film) - divadelní hra
1974 Nachtasyl (TV film) - divadelní hra
1973 Jegor Bulitsov (TV film) - divadelní hra
1972 Meštiaci (divadelní záznam) - divadelní hra
Solens børn (TV film) - divadelní hra
Vassa Geleznova (TV film) - divadelní hra
Vassa Zeleznova (TV film) - divadelní hra
1971 Jakov Bogomolov - divadelní hra
Nachtasyl (divadelní záznam) - divadelní hra
1970 Vassa Železnovová (divadelní záznam) - divadelní hra
1969 Kleinbürger, Die (TV film) - divadelní hra
Solens barn (TV film) - divadelní hra
1968 Bas-fonds, Les (TV film) - divadelní hra
Die Kleinbürger (TV film) - divadelní hra
Na dne (divadelní záznam) - divadelní hra
1967 Dačniki - divadelní hra
Die Letzten (TV film) - divadelní hra
Ihmisiä elämän pohjalla (divadelní záznam) - divadelní hra
Jegor Bulicov (TV film) - divadelní hra
Kinder der Sonne (TV film) - divadelní hra
1963 Die letzten (TV film) - divadelní hra
Děti slunce (TV film) - divadelní hra
Wassa Schelesnowa (TV film) - divadelní hra
1959 Dostigaev i drugie - divadelní hra
Nachtasyl (TV film) - divadelní hra
1957 Na dně - divadelní hra
1953 Barbaři - divadelní hra
Nepřátelé - divadelní hra
Vassa Železnovová - divadelní hra
1952 Na dně - divadelní hra
1938 Vragi - divadelní hra
1936 Na dně - divadelní hra

TV seriály

1989 Primera función (TV seriál)
1985 Děti solnca (TV seriál) - divadelní hra
1950 BBC Sunday-Night Theatre (TV seriál) - divadelní hra

TV pořady

1971 Great Performances (TV pořad) - divadelní hra

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace