foto

Richard Jaeckel

  • nar. 10.10.1926
    Long Beach, Long Island, New York, USA
  • zem. 14.6.1997 (70 let)
    Woodland Hills, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Richard Hanley Jaeckel se narodil na Long Islandu. V období jeho dospívání se jeho rodina přestěhovala do Los Angeles. Po ukončení střední školy byl Richard objeven castingovým režisérem, když pracoval jako poslíček pro 20th Century Fox.

Jaeckel přijal v roce 1943 roli ve válečném filmu GUADALCANAL a tím odstartoval svou filmovou kariéru. V letech 1944 – 1948 pak sloužil u amerického námořnictva. Své zkušenosti z armády pak mohl zúročit v dalším válečném filmu z roku 1949 nazvaném BATTLEGROUND. O rok později se pak blýskl ve westernu PISTOLNÍK.

V polovině 50. let přišla opět příležitost zahrát si ve válečném filmu, a to ve filmu ÚTOK! o německé ofenzívě v Ardenách. Poté následovaly opět dvě westernové role, a to ve filmech 3:10 TO YUMA a KOVBOJ. V roce 1967 pak přišla jeho životní příležitost když získal roli seržanta Clydea Bowrena ve válečném filmu DIRTY DOZEN.

Ačkoliv ve více než 70 filmech, ve kterých se objevil, hrál především vojáky a kovboje, proslavil se i rolí poručíka Bena Edwardse v seriálu POBŘEŽNÍ HLÍDKA v letech 1991 - 1994. Poté mu ale začalo výrazně ubývat sil a v červnu 1997 zemřel ve věku 70 let kalifornském Woodland Hilus po vyčerpávajícím tříletém boji s rakovinou. U filmu tedy zůstal více než 50 let.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1993 Štvanec
1992 Baywatch Summerfest Special (TV film)
1990 Delta Force 2: Kolumbijská spojka
Karate tiger 4: Král kickboxerů
1989 Ghetto Blaster
1988 Obří letadlová loď (TV film)
1986 Cesta Černého měsíce
Máquina de matar, La
1985 Tucet špinavců: Druhá mise (TV film)
1984 Fix, The
Starman
Výbušnina
1982 Blood Song
Cold River
Připoutejte se, prosím! 2
1981 ...All the Marbles
Awakening of Candra, The (TV film)
1980 $5.20 an Hour Dream, The (TV film)
Herbie a poklad Inků
Reward (TV film)
1979 Champions: A Love Story (TV film)
Delta Fox
Mr. No Legs
Na Měsíc snadno a rychle (TV film)
Peklo v Pacifiku
Temnota
1978 Go West, Young Girl (TV film)
1977 Den zvířat
Kit Carson and the Mountain Men (TV film)
Speed trap
Ultimátum
1976 Grizzly
Mako: The Jaws of Death
1975 Kill, The
Last Day, The (TV film)
Návrat Lew Harpera
Walking Tall Part II
1974 Born Innocent (TV film)
Chosen Survivors
1973 Firehouse (TV film)
Partners in Crime (TV film)
Pat Garrett a Billy Kid
Ryzáček (TV film)
Černá výprava
1972 Ulzanův nájezd
1971 Deadly Dream (TV film)
1970 John Chisum
Tak mě někdy napadá
1969 Ido zero daisakusen
Surabaya Conspiracy
1968 Ganma daisangó: Učú daisakusen
Ďábelská brigáda
1967 Tucet špinavců
1965 Alespoň jednou než zemřu
Luke and the Tenderfoot (TV film) - a.z.
Nightmare in the Sun
Town Tamer
1963 Young and the Brave, The
Čtyři z Texasu
1961 Town Without Pity
1960 Hodiny odvahy
Platinum High School
Zářivá hvězda
1958 Kovboj
Lineup
The Gun Runners
The Naked and the Dead
When Hell Broke Loose
1957 Cesta za záchranou
1956 Útok!
1955 Apache Ambush
Násilní muži
1954 Shanghai Story, The
1953 Big Leaguer
Sea of Lost Ships
1952 Hoodlum Empire
Můj syn John
Vrať se, Sábinko
1951 Fighting Coast Guard
The Sea Hornet
1950 Pistolník
Wyoming Mail
1949 Bojiště
City Across the River
V píscích Iwo Šimy
1948 Jungle Patrol
1944 Wing and a Prayer
1943 Guadalcanal: ostrov smrti

TV seriály

1989 Pobřežní hlídka (TV seriál)
Panika na Malibu Beach (S01E01)
1988 Supercarrier (TV seriál)
1985 Spenser: For Hire (TV seriál)
1983 At Ease (TV seriál)
1979 Salvage 1 (TV seriál)
1978 Centennial (TV seriál)
1974 Firehouse (TV seriál)
1972 Banyon (TV seriál)
1964 Suspense (TV seriál)
1961 Frontier Circus (TV seriál)
1957 Panic! (TV seriál)
1956 West Point (TV seriál)
1955 Luke and the Tenderfoot (TV seriál)

Dokumentární

1994 100 let hollywoodského westernu (TV film)
1993 Making of 'Sands of Iwo Jima', The
1967 Operation Dirty Dozen

TV pořady

1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace