Reklama

Reklama

Jan Kašpar

Jan Kašpar

nar. 06.09.1952
Praha, Československo

zem. 11.06.2013 (60 let)
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Zajímavosti (18)

Čtvrtá hvězda - Transformace (2014)

  • Když host Benál (Jan Kašpar) říká, že má sraz se spolužáky v Malostranské besedě, je to odkaz na Divadlo Járy Cimrmana, jehož členem Jan Kašpar byl, a které v Malostranské besedě začínalo. (BrMikes)

Dobytí severního pólu (2006)

Blaník (1997)

  • Při psaní hry autoři již mysleli na Jana Kašpara a napsali pro něj roli Smila, který sedí za svým kamenem a nebylo přes něj vidět, že je Jan Kašpar na vozíku. Postava Smila však sama o sobě na vozíku není a jeho alternant Petr Brukner na vozíku být nemusel. Ani v semináři představitel Smila nevystoupí. (mnaucz)

Hospoda Na mýtince (1997)

  • Postava studenta cimrmanologie byla napsána na tělo Petru Bruknerovi. Avšak později se stala rolí, kterou prošel každý začátečník. Kromě Petra Bruknera např. Josef Koudelka, Jan Kašpar, Václav Kotek, Bořivoj Penc a další. Zdeněk Svěrák to definuje tak, že: „V semináři má představitel většinou trému, ale k té roli se to hodí, protože je tak i napsána. A ve druhé části tam vlastně na konci chvíli sedí, pak se zvedne, a artikuluje ten záznam z pásku, aby to vypadlo, že to říká on, pak odvede Zeppelina a pak se ještě na závěr vrátí. Pro začátečníka ideální role.“ (mnaucz)

Němý Bobeš aneb Český Tarzan (1997)

  • V dece, pod kterou je Papoušek, jsou díry, aby představitel Papouška trefil mimo scénu, když má „spadnout za scénou“. Díry tam však vždy nebyly. „To jsme ještě byli na Solidaritě a hrál tu roli Papouška Michal Weigel, syn Jaroslava Weigla. No a když měl jít za scénu, kde ‚jakoby‘ spadne, tak šel směrem k hledišti a spadnul na jednu divačku. Naštěstí se divačce ani Michalovi nic nestalo a publikum se mohlo zbláznit smíchy. Od té doby jsme tam udědaly díry, aby Papoušek trefil mimo scénu a nespadnul tam, kam nemá,“ vzpomíná Jan Kašpar. (mnaucz)

Dlouhý, Široký a Krátkozraký (1987)

  • V roce 1987 byla tato hra natočena v Divadle Solidarita pro Československou televizi a na VHS. Po převratu v roce 1989 ji vysílala v roce 1999 komerční televize Nova. V roce 2006 vznikl nový divadelní záznam z Žižkovského divadla Járy Cimrmana. Obsazení se v novém divadelním záznamu moc neliší. Rozdíl je, že v přednáškách místo Ladislava Smoljaka vystupuje Zdeněk Svěrák, coby technik místo Genadije Rumleny vystupuje Václav Kotek. Ve hře pak jako Zlatovláska vystupuje Petr Brukner a jako Děd Vševěd Jan Kašpar. (TomasSlach)

Nejistá sezóna (1987)

  • Krátce po premiéře utrpěl Jan Kašpar po pádu se stromu vážný úraz - zůstal do smrti upoután na invalidní vozík, ale v divadle působil nadále. Zdeněk Svěrák dokonce jeho handicapu v některých hrát záměrně využíval. (BlackHoleSun)

Herec

Host

Ovládací panel

Reklama

Reklama