foto

Adolphe Menjou

  • nar. 18.2.1890
    Pittsburgh, Pennsylvania, USA
  • zem. 29.10.1963 (73 let)
    Beverly Hills, Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tento americký herec točil němé i mluvené filmy, objevil se v takových snímcích jako PATHS OF GLORY, THE SHEIK, A WOMAN OF PARIS, MOROCCO, A STAR IS BORN a byl nominován na Oscara za roli ve filmu THE FRONT PAGE (1931).
Adolphe Menjou se narodil v Pittsburghu v Pennsylvanii (matka byla Irka, otec byl Francouz), byl vychováván jako katolík a studoval na Culver Military Academy a získal titul z inženýrství na Cornellově univerzitě. Byl však také uchvácen varietními programy v divadle a svůj filmových debut uskutečnil roku 1916 v THE BLUE ENVELOPE MYSTERY. Později sloužil jako kapitán u zdravotnické služby během první světové války.
Adolphe se v roce 1934 oženil s herečkou Verree Teasdaleovou, se kterou zůstal do své smrti roku 1963, pár adoptoval syna. Předtím byl ještě ženatý s Kathryn Carverovou, ale manželství skončilo rozvodem v roce 1934, stejně tak předchozí manželství s Kathryn Conn Tinsleyovou.
Když se vrátil z války, stala se z něho hvězda díky takovým filmům jako THE SHEIK a THE THREE MUSKETEERS. Když zazářil v roce 1923 ve filmu A WOMAN OF PARIS, upevnil si svou image „štramáckého světáka“, pro něhož bylo devětkrát hlasováno v anketě Nejlépe oblečený muž Ameriky. S příchodem mluveného filmu jeho kariéra stagnovala, avšak se roku 1930 blýsknul v MOROCCO s Marlene Dietrich a o rok později byl nominován na Oscara za film THE FRONT PAGE.
V roce 1947 spolupracoval se Sněmovním výborem pro neamerickou činnost, podílel se na antikomunistické činnosti, přesněji na stíhání komunistů v Hollywoodu (tzv. Hollywoodská černá listina nepohodlných herců, režisérů a scénáristů). Byl mimo jiné členem Filmové aliance pro zachování amerických ideálů - skupina proti komunistickým vlivům v Hollywoodu. Dalšími členy byly například John Wayne, Barbara Stanwycková (s níž si zahrál ve filmech FORBIDDEN a GOLDEN BOY) a její manžel, herec Robert Taylor. Kvůli svému politickému angažmá se dostal do sporu s herečkou Katharine Hepburnovou, se kterou se objevil ve snímcích STAGE DOOR a STATE OF THE UNION, kde si také zahrál Spencer Tracy. Hepburnová byla ostře proti Američanům, kteří se podíleli na zasedáních z iniciativy senátora Josepha McCarthyho. Střety mezi Hepburnovou a Menjouem byly údajně bezprostřední a na nože ze strany obou. Menjou řekl o Hepburnové, „Škrtněte si dobroděje jako je Hepburnová a uslyšíme je vykřikovat ‚Pravda‘.“ Na to se Hepburnová ohradila, „Vtipálek jedna hláška za druhou, nadvlastenecký vlajkonoš, který investoval své americké dolary do kanadských dluhopisů a byl posedlý komunisty.“ Nebylo tedy překvapením, když William Mann ve své biografické knize o Katharine Hepburnové („Kate“) uvedl, že se při filmování STATE OF THE UNION spolu oba dva bavili jen, vyžadoval-li to scénář.
Menjou ukončil svou kariéru u filmu s takovými rolemi jako francouzský generál George Broulard z PATHS OF GLORY (1957) anebo starý bručoun z maloměsta ve filmu POLLYANNA (1960). Adolphe Menjou zemřel 29. října 1963 v Beverly Hills na hepatitidu (zánět jater) a byl pochován na hřbitově v Hollywoodu.  

Irena "AIMÉE" Krejčová

Herecká filmografie

Filmy

1983 Zelig - a.z.
1960 Pollyanna
1958 I Married a Woman
1957 Stezky slávy
The Fuzzy Pink Nightgown
1956 Bundle of Joy
Velvyslancova dcera
1955 Timberjack
1953 Muž na laně
1952 Odstřelovač
1951 Across the Wide Missouri
Vysoký cíl
1950 To Please a Lady
1949 Dancing in the Dark
My Dream Is Yours
1948 Vládní prohlášení
1947 I'll Be Yours
Mr. District Attorney
Trhovci
1946 Heartbeat
The Bachelor's Daughters
1945 Man Alive
1944 Step Lively
1943 Hi Diddle Diddle
Sweet Rosie O'Grady
1942 Krásnější než sen
Roxie Hart
Synkopy
1941 Father Takes a Wife
Road Show
1940 A Bill of Divorcement
Turnabout
1939 Golden Boy
King of the Turf
That's Right - You're Wrong
The Housekeeper's Daughter
1938 Letter of Introduction
Thanks for Everything
The Goldwyn Follies
1937 Cafe Metropole
Motýl vzlétl k záři
One Hundred Men and a Girl
Zrodila se hvězda
1936 Královna ledu
Mléčná dráha
Sing, Baby, Sing
Wives Never Know
1935 Broadway Gondolier
Gold Diggers of 1935
1934 Easy to Love
Journal of a Crime
Little Miss Marker
The Great Flirtation
The Human Side
The Mighty Barnum
The Trumpet Blows
1933 Convention City
Morning Glory
Případ komisaře Colta
The Worst Woman in Paris?
1932 Bachelor's Affairs
Diamond Cut Diamond
Forbidden
Prestige
Sbohem, armádo
The Night Club Lady
Two White Arms
1931 Friends and Lovers
Men Call It Love
Parisian, The
The Easiest Way
The Front Page
The Great Lover
Wir schalten um auf Hollywood
1930 Amor audaz
L'énigmatique Monsieur Parkes
Maroko
Mon gosse de père
New Moon
Snadno a rychle
Soyons gais
1929 Fashions in Love
Marquis Preferred
1928 A Night of Mystery
His Private Life
His Tiger Wife
1927 A Gentleman of Paris
Blonde or Brunette
Evening Clothes
Serenade
Service for Ladies
1926 A Social Celebrity
Fascinating Youth
Satanovy strasti
The Ace of Cads
The Grand Duchess and the Waiter
1925 A Kiss in the Dark
Are Parents People?
Lost: A Wife
Swan, The
The King on Main Street
1924 Broadway After Dark
Broken Barriers
Carevna
For Sale
Líc a rub manželství
Open All Night
Shadows of Paris
Sinners in Silk
The Fast Set
The Marriage Cheat
1923 Bella Donna, travička
Dáma z Paříže
Rupert of Hentzau
The Spanish Dancer
The World's Applause
1922 Arabian Love
Clarence
Head Over Heels
Is Matrimony a Failure?
Pink Gods
Singed Wings
The Eternal Flame
The Fast Mail
1921 Courage
Queenie
The Faith Healer
The Three Musketeers
Za maminkou
Šejk
1920 What Happened to Rosa
1917 An Even Break
The Amazons
The Moth
Valentine Girl, The
Wild and Woolly
1916 Blue Envelope Mystery, The
Devil at His Elbow, The
Habit of Happiness, The
Kiss, The
Manhattan Madness
Nearly a King
Parisian Romance, A
Price of Happiness, The
The Crucial Test
The Reward of Patience
The Scarlet Runner
1915 Man Behind the Door, The

TV seriály

1958 Target (TV seriál)
1953 Your Favorite Story (TV seriál)

Dokumentární

1963 Hollywood Without Make-Up - a.z.
Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1952 Screen Snapshots: Hollywood's Mr. Movies
1942 Hedda Hopper's Hollywood No. 6
1940 Screen Snapshots: Seeing Hollywood
1936 20th Century Fox Promotional Film
1933 Hollywood on Parade No. A-13
Hollywood on Parade No. A-9

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace