foto

Anthony Steel

  • nar. 21.5.1920
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 21.3.2001 (80 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeden z nejpopulárnějších britských herců 50. let Anthony Steel, se narodil v Londýně jako syn armádního důstojníka. Vystudoval prestižní univerzitu v Cambridge a bojoval ve druhé světové válce. Po návratu domů se rozhodl stát filmovým hercem.

Díky charismatickému vzhledu se rychle uplatnil především v dobrodružných a válečných snímcích. Často ztělesňoval úlohy vojáků. Z jeho nejúspěšnějších rolí z té doby můžeme zmínit důstojníka, který vymyslí útěk ze zajateckého tábora ve válečném dramatu THE WOODEN HORSE, nebo správce národního parku bojující proti hromadnému vybíjení zvířat v dramatu KAM NELÉTAJÍ SUPI.

Nevyhýbaly se mu ani hlavní role a vrchol popularity dosáhl v roce 1955, když se oženil se švédskou sexbombou – herečkou Anitou Ekberg. Bohužel byla to právě Anita kdo jej přiměl k odchodu do amerického Hollywoodu, kde se Anthony vůbec neprosadil. Jeho kariéra zamrzla, měl problémy s alkoholem a bouřlivé manželství s Anitou se po čtyřech letech rozpadlo, za vydatné pozornosti bulvárního tisku.

V 60. letech se Steel vrátil do Evropy a s většími či menšími úspěchy se objevoval ve westernech a sandálových filmech, převážně z německé nebo italské produkce. Mihnul se třeba i v koprodukčním westernu s naší Olgou Schoberovou ZLATOKOPOVÉ Z ARKANSASU. Česko-slovenským divákům bude nejznámnější jeho záporná role petrolejového magnáta Buda Forrestera z mayovky VINNETOU – RUDÝ GENTLEMAN.

Později se uplatnil i v seriálech (např. ROBIN HOOD nebo PROFESIONÁLOVÉ). Od 80. let se mu už nabídek příliš nedostávalo. Naposledy se objevil v britské televizní sérii THE BROKER´S MAN z roku 1999. Zemřel chudý a zapomenutý v londýnském domově pro vysloužilé herce v roce 2001, na potíže se srdcem.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

1981 Artemis 81 (TV film)
Klub příšer
1980 Rozbité zrcadlo
1979 World Is Full of Married Men, The
1978 Indagine su un delitto perfetto
1977 Hardcore
La notte dell'alta marea
Let's Get Laid
1975 Příhody dívky O
1974 Svědek na zabití (TV film)
1973 Masakr v Římě
1969 Hotel Royal (TV film)
Häschen in der Grube
Válka Leopardů
1968 Anzio
Funkstreife Gottes, Die
Ich spreng' euch alle in die Luft
1967 Hell Is Empty
1966 Královny
Zwei Girls vom roten Stern
1964 Vinnetou - Rudý gentleman
1963 A Matter of Choice
Switch, The
Tigre dei sette mari, La
1961 Vacanze alla baia d'argento
1960 La vendetta dei barbari
1959 Luna de miel
Med fara för livet
1958 A Question of Adultery
Harry Black and the Tiger
1957 Valerie
1956 Checkpoint
The Black Tent
1955 Out of the Clouds
Passage Home
Storm Over the Nile
1954 The Sea Shall Not Have Them
West of Zanzibar
1953 Albert R.N.
Malta Story
The Master of Ballantrae
1952 Emergency Call
Planter's Wife, The
Something Money Can't Buy
1951 Another Man's Poison
Kam nelétají supi
Smích z ráje
1950 Modrá lampa
The Mudlark
Wooden Horse, The
1949 Chiltern Hundreds, The
Don't Ever Leave Me
Helter Skelter
Marry Me
Poet's Pub
Portrait from Life
Trottie True
1948 Saraband for Dead Lovers

TV seriály

1984 Robin Hood (TV seriál)
1979 Dostihy (TV seriál)
1978 Profesionálové (TV seriál)
Za vším hledej ženu (S01E02)
1970 11 Uhr 20 (TV seriál)
1964 Crossroads (TV seriál)

Dokumentární

2013 Franz Antel - Meister der Unterhaltung - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace