foto

Otto Wernicke

  • nar. 30.9.1893
    Osterode, Harz, Německá říše
  • zem. 7.11.1965 (72 let)
    Mnichov, Bayern, Západní Německo

Biografie

Otto Karl Robert Wernicke, syn ředitele pivovaru se vyučil knihkupcem a poté se začal zajímat o herectví. Mezi lety 1910 až hrál v Erfurtu a Eisenachu. Po první světové válce hrál krátce v Bonnu a mezi lety 1921 až 1937 byl členem Státního divadla v Mnichově. Od roku 1934 hrál i v berlínském Německém divadle, kde setrval do roku 1941. V období 1941 až 1944 hrál v berlínském Státním divadle.

Wernicke začínal v éře němého filmu, ale prorazil v období, kdy kina ovládl zvuk. Z filmových rolí jej proslavila role komisaře Lohmanna ve filmu M, 1931 a DAS TESTAMENT DES DR. MABUSE, 1933. Wernicke byl ženatý s židovkou a odmítl se rozvést. Vzhledem ke skutečnosti, že již byl známým hercem, mu bylo vystaveno zvláštní povolení a pokračoval v herecké kariéře. V roce 1943 ztvárnil kapitána TITANICU Edwarda Johna Smithe ve stejnojmeném filmu. Film byl propagantistický, scénaristé vytvořili postavu prvního důstojníka - němce Petersena, který nesouhlasí s rozhodnutím anglického kapitána Smithse plout v noci plnou parou vstříc ledovému poli a riskovat životy cestujících jen proto, aby získal Modrou stuhu. Ve skutečnosti nebyl na palubě TITANICU žádný německý důstojník a jeho posádka osudnou noc neporušila žádné předpisy. Titanic se potopil 14. dubna 1912. Zahynulo 1517 cestujících a členů posádky. Když to vyjádřím básnicky, psala filmový scénář Smrt. Noční scény se natáčely na palubě Cap Arcony. Pokud si na internetu najdete největší lodní katastrofy, bude tam uvedena i Cap Arcona, která byla Brity potopena 3. května 1945 a zahynulo asi 4500 lidí, tedy třikrát více, než na Titaniku. Jedním z přeživších byl německý herec Erwin Geschonneck a český herec a režisér Emil František Burian.

V srpnu 1944 byl Wernicke zařazen na tzv. seznamy Boží Milosti (v němčině Gottbegnadeten-Liste). Šlo o seznam 1041 umělců, které režim považoval za klíčové. Všichni se vyhnuli frontě a tzv. brannou povinost si odbyli v oblasti kultury a propagandy. Po válce se vrátil do Mnichova. V roce 1950 si vyzkoušel režisérovat film WER FUHR DEN GRAUEN FORD? V roce 1951 utrpěl na jevišti těžký úraz, po kterém byl částešně ochrnutý. Po rekonvalescenci se v roce 1955 zůčastnil natáčení HIMMEL OHNE STERNE. Vyučoval na divadelní škole Otto-Falckenberg v Mnichově. Jeho dcera Annemarie Wernicke je taktéž herečka. Herec je pohřbený na mnichovském hřbitově Nordfriedhof.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

1959 Die Feuerrote Baronesse
Immer die Mädchen
Liebe auf krummen Beinen
1956 Die letzte Patrouille? (TV film)
Hejtman z Kopníku
Sonntagskind, Das
Studentin Helene Willfüer
1955 Himmel ohne Sterne
1951 Schatten über Neapel
1950 Die fidele Tankstelle
Vom Teufel gejagt
Wer fuhr den grauen Ford?
1949 Amico
Du bist nicht allein
Lang ist der Weg
1948 Der Herr vom andern Stern
1947 Zwischen gestern und morgen
1945 Der Fall Molander
Kamerad Hedwig
Kolberg
1944 Der große Preis
Leben ruft, Das
Seinerzeit zu meiner Zeit
1943 Titanic
1942 Der Seniorchef
Sein Sohn
Velký král
1941 Friedemann Bach
Heimkehr
Ohm Krüger
Sklepnice Anna
1940 Was wird hier gespielt?
1939 D III 38
Drei wunderschöne Tage
Gold in New Frisco
Maria Ilona
Silvesternacht am Alexanderplatz
Stammbaum des Dr. Pistorius, Der
Svatojánské ohně
1938 Das große Abenteuer
Dreizehn Mann und eine Kanone
Eine Frau kommt in die Tropen
Geheimzeichen LB 17
Kočičí stezka
Liebesbriefe aus dem Engadin
Lovci medvědů
Rätsel um Beate
Wie einst im Mai
1937 Autobus S
Heimweh
Manéž
Muži ve tmách
Starke Herzen
Stimme des Blutes
Unternehmen Michael
Wie der Hase läuft
1936 Arzt aus Leidenschaft
Lustigen Weiber, Die
Onkel Bräsig
Straßenmusik
Zámek ve Flandrech
1935 Der mutige Seefahrer
Ein ganzer Kerl
Henker, Frauen und Soldaten
Knockout - Mladé děvče, mladý muž
1934 Achtung! Wer kennt diese Frau?
Der Flüchtling aus Chicago
Der Herr der Welt
Falešná dvojčata
Liebe dumme Mama
Peer Gynt
Zwischen Himmel und Erde
1933 Der Tunnel
Die blonde Christl
S.A.-Mann Brand
Závěť doktora Mabuse
1932 Nacht der Versuchung
Nackte Wahrheit, Die
Peter Voss, zloděj milionů
Prodaná nevěsta
Stürme der Leidenschaft
1931 Vrah mezi námi
1925 Das Parfüm der Mrs. Worrington
Die suchende Seele

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace