foto

Eve Arden

  • nar. 30.4.1908
    Mill Valley, California, USA
  • zem. 12.11.1990 (82 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americká herečka Eve Arden se narodila 30. dubna 1908 jako Eunice M. Quedens v Mill Valley (Kalifornie). Její rodiče, Lucille a Charles Peter Quedens se rozvedli, když byla ještě dítě. Od dětství se chtěla stát herečkou a tak po ukončení středoškolského vzdělání na Tamalpais High School vstoupila do divadelní společnosti Henryho Duffyho v San Franciscu, kde po dvě sezóny v letech 1928 - 1929 získávala první herecké zkušenosti. V roce 1929 se také poprvé představila ještě pod svým rodným jménem Eunice Quedens na filmovém plátně v muzikálu SONG OF LOVE, ale tato menší role ještě neznamenala průlom v její herecké kariéře.

V roce 1934 debutovala na Broadwayi v revue "Ziegfeld Follies". Její opravdový začátek filmové kariéry přišel v roce 1937 , kdy se uvedla ve dvou snímcích, OH DOCTOR a STAGE DOOR, kde sekundovala hvězdám němé éry jako Buster Keaton, nebo Adolphe Menjou. Těmito snímky nastartovala svou filmovou kariéru a v následujících letech se objevila v desítkách filmů. Největší úspěch na filmovém plátně přišel v roce 1945, kdy za roli ve snímku MILDRED PIERCE obdržela nominaci na Oscara v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli. Začátkem 50. let začala její filmová kariéra upadat a v dalších letech se objevovala na filmovém plátně jen příležitostně. Jedna z jejich posledních filmových představení byla role ředitelky McGee v muzikálech POMÁDA (1978) a POMÁDA 2 (1982).

Největšího uznání a úspěchu se dočkala působením v rádiu a televizi. Když začala její filmová kariéra pomalu upadat, vzala v roce 1948 za vděk účinkování v rádio show společnosti CBS "Our Miss Brooks" , kde představovala hlavní postavu, anglickou učitelku Connie Brooks. Show se stala velkým hitem a dočkala se v letech 1952 - 1956 televizní verze v podobě seriálu, který navázal na úspěch rádiové verze a získal několik ocenění. Eve Arden za účinkování v tomto seriálu získala v roce 1954 cenu Emmy. V roce 1956 převedl režisér Al Lewis tuto mimořádně úspěšnou show také na filmové plátno v podobě celovečerního filmu OUR MISS BROOKS. V roce 1957 následoval seriál THE EVE ARDEN SHOW, ale pro nezájem byl po pěti epizodách ukončen. V 60. letech se představila na televizní obrazovce v seriálu THE MOTHERS-IN-LAW a na divadelní scéně v Chicago Theatre v titulní roli muzikálu "Hello, Dolly!". V průběhu 70. a v první polovině 80. let se objevuje ještě v několika televizních filmech a seriálech. Je také autorkou autobiografické knihy, která vyšla v roce 1985 pod názvem The Three Phases of Eve.

Eve Arden byla dvakrát vdaná. Poprvé se provdala v roce 1939 za Neda Bergena, ale manželství v roce 1947 skončilo rozvodem. Druhým manželem byl od roku 1952 Brooks West s kterým společně vychovala čtyři děti. Nejdříve adoptovali dvě děvčátka a jednoho chlapce a nakonec k nim přibyl v roce 1954 biologický syn Douglas. Se svým druhým manželem se v roce 1959 společně objevili ve filmu ANATOMY OF A MURDER. Manželství trvalo až do roku 1984, když Brooks West zemřel na infarkt. Eve Arden zemřela 12.listopadu 1990 v Los Angeles (Kalifornie) ve věku 82 let. Je pohřbená na hřbitově Westwood Village Memorial Park Cemetery v Los Angeles. Eve Arden má svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame) a v roce 1995 byla slavnostně uvedena do Radio Hall of Fame.

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

1983 Alenka v říši divů (TV film)
1982 Pandemonium
Pomáda 2
1981 Hotel Pod duhou
Nuts and Bolts (TV film)
1980 The Dream Merchants (TV film)
1978 A Guide for the Married Woman (TV film)
Pomáda
1975 The Strongest Man in the World
1972 All My Darling Daughters (TV film)
Very Missing Person, A (TV film)
1969 In Name Only (TV film)
1965 Seržant Deadhead
1960 Dark at the Top of the Stairs, The
1959 Anatomie vraždy
1956 Our Miss Brooks
1954 Screen Snapshots: Hollywood Life
1953 Lady Wants Mink, The
1952 We're Not Married!
1951 Goodbye, My Fancy
1950 Curtain Call at Cactus Creek
Paid in Full
Tea for Two
The Costume Designer - a.z.
Three Husbands
1949 My Dream Is Yours
The Lady Takes a Sailor
1948 One Touch of Venus
Whiplash
1947 Screen Snapshots: Off the Air
Song of Scheherazade
The Arnelo Affair
The Unfaithful
The Voice of the Turtle
1946 Chlapec z Brooklynu
My Reputation
Night and Day
1945 Earl Carroll Vanities
Mildred Pierceová
Pan-Americana
Patrick the Great
1944 Dívka z titulní strany
The Doughgirls
1943 Hit Parade of 1943
Let's Face It
1942 Obliging Young Lady
1941 Bedtime Story
Last of the Duanes
Lidská síla
Nejisté city
San Antonio Rose
She Knew All the Answers
Sing for Your Supper
Whistling in the Dark
Ziegfeld Girl
1940 Comrade X
No, No, Nanette
She Couldn't Say No
1939 A Child Is Born
Big Town Czar
Eternally Yours
Slightly Honorable
The Forgotten Woman
V cirkuse
Women in the Wind
1938 Cocoanut Grove
Having Wonderful Time
Letter of Introduction
1937 Motýl vzlétl k záři
Oh Doctor
1933 Tančící Venuše
1929 Song of Love

TV seriály

1986 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Tajné obrázky (S01E20)
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)
1967 The Mothers-In-Law (TV seriál)
1957 The Eve Arden Show (TV seriál)
1952 Our Miss Brooks (TV seriál)

Dokumentární

1978 CBS: On the Air (TV seriál)

TV pořady

1986 The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1985 All-Star Party for 'Dutch' Reagan (TV pořad)
1980 34th Annual Tony Awards, The (TV pořad)
1969 It's Your Bet (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace