foto

Nina Foch

  • nar. 20.4.1924
    Leiden, Zuid-Holland, Nizozemsko
  • zem. 5.12.2008 (84 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka Nina Fochová byla jednou z nejjasnějších hvězd amerických béčkových filmů ve čtyřicátých letech, kdy slavila triumfy na scéně i na plátně. Její matka Consuela Flowertonová, americká herečka, známá svým románkem s legendárním filmovým milovníkem Rudolphem Valentinem, se vrátila do USA po rozpadu manželství s dánským dirigentem Dirkem Fochem.

Nina byla vychovávána v podmínkách předurčujících její budoucí uměleckou dráhu - učila se hrát na klavír, věnovala se malířství i sochařství, avšak herectví bylo to, co bylo jejímu srdci nejbližší. Absolvovala American Academy of Dramatic Arts. Debutovala v roce 1944 v hororu THE RETURN OF THE VAMPIRE s Belou Lugosim v hlavní roli. Během své kariéry učinkovala ve více než osmdesáti filmech a stovkách televizních pořadů. Jedním z jejich nejslavnějších filmů je AMERIČAN V PAŘÍŽI (1951), v němž si zahrála s Genem Kellym. Hudebně laděný snímek byl nominován na osm cen akademie a domů si odnesl šest sošek (nejlepší film, výprava, kostýmy, hudba, kamera a scénář).

Rok po tomto úspěchu připadla Fochové role Marie Antoinetty v kostýmním filmu SCARAMOUCHE a v roce 1954 byla nominována za roli v dramatu EXECUTIVE SUITE na Oscara. V roce 1956 hrála v dalším oscarovém velkofilmu DESATERO PŘIKÁZÁNÍ. O tomto snímku s biblickým námětem se dodnes tradují různé legendy, například, že v roli vojáka se v něm objevil Fidel Castro. V roce 1960 se Fochová objevila v dalším proslulém historickém filmu SPARTAKUS v režii Stanleyho Kubricka s Kirkem Douglasem v hlavní roli. Herečka nezanedbávala ani divadlo a často vystupovala na Broadwayi, kde debutovala už v roce 1947 v klasické komedii John Loves Mary.

Radek "ClintEastwood" Prokeš

Herecká filmografie

Filmy

2004 Jak jsme vyrůstali (TV film)
2003 Láskou praštěná
2002 Pumpkin
1999 Souhlas rodiny (TV film)
1998 Krevní pouto
Stín pochybnosti
1997 Než jsme se našli
1996 Poslední večírek
1994 Lebkouni III: Temná budoucnost (TV film)
1993 Někdo se dívá
Popínavé květy (TV film)
1992 Sands of Time, The (TV film)
V náruči vraha (TV film)
1989 S ženami pod kůží
1988 Dixie Lanes
Outback Bound (TV film)
1986 Kočovníci smrti
1985 Shadow Chasers (TV film)
1981 Bohaté a slavné
1979 Ebony, Ivory and Jade (TV film)
1978 Child of Glass (TV film)
Jennifer
1976 Great Houdini, The (TV film)
1975 Mahogany
1973 Female Artillery (TV film)
Můj kamarád lachtan
1972 The Scarecrow (TV film)
1971 Such Good Friends
1969 Gidget Grows Up (TV film)
1968 Columbo: Vražda na předpis (TV film)
1962 Hercule Poirot (TV film)
Rebecca (TV film)
1960 Cash McCall
Spartakus
1959 Ten Little Indians (TV film)
1956 Desatero přikázání
Three Brave Men
1955 Illegal
You're Never Too Young
1954 Executive Suite
Four Guns to the Border
1953 Fast Company
Sombrero
1952 Scaramouche
Young Man with Ideas
1951 Američan v Paříži
St. Benny the Dip
1949 Johnny Allegro
The Undercover Man
1948 Temná minulost
1947 Johnny O'Clock
The Guilt of Janet Ames
1945 A Song to Remember
A Thousand and One Nights
Boston Blackie's Rendezvous
Escape in the Fog
I Love a Mystery
Jmenuji se Julia Ross
Prison Ship
1944 Cry of the Werewolf
Nine Girls
Shadows in the Night
She's a Soldier Too
She's a Sweetheart
Strange Affair
1943 The Return of the Vampire
Wagon Wheels West

TV seriály

2006 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Nedotknutelný (S03E20)
2005 Closer (TV seriál)
Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Skládanka (S02E13)
2000 Býk (TV seriál)
1993 Tales of the City (TV seriál)
1988 War and Remembrance (TV seriál)
1985 Shadow Chasers (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1974 Salty (TV seriál)
1972 The ABC Afternoon Playbreak (TV seriál)
1968 The Mod Squad (TV seriál)
1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
1961 Theatre '62 (TV seriál)
1960 Moment of Fear (TV seriál)
Route 66 (TV seriál)
1955 Matinee Theatre (TV seriál)
Playwrights '56 (TV seriál)
1953 The United States Steel Hour (TV seriál)
1952 That Reminds Me (TV seriál)
1951 Two Girls Named Smith (TV seriál)
1950 Armstrong Circle Theatre (TV seriál)
Pulitzer Prize Playhouse (TV seriál)
1948 The Chevrolet Tele-Theatre (TV seriál)
1946 Lights Out (TV seriál)

Dokumentární

2005 Budd Boetticher: A Man Can Do That (TV film)
1998 Historie hororu (TV film)
1996 100 Years of Horror: Scream Queens
100 Years of Horror: The Count and Company
100 Years of Horror: The Double Demons
1995 Charlton Heston: Muž do každého počasí (TV film)
1982 Natalie - A Tribute to a Very Special Lady (TV film)

TV pořady

1970 The Virginia Graham Show (TV pořad)
1962 Girl Talk (TV pořad)
Your First Impression (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1999 Souhlas rodiny (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace