foto

Zita Furková

  • nar. 6.3.1940 (79 let)
    Hradište nad Vrátnom, Slovenský stát
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka, režisérka, scenáristka, majiteľka dabingového štúdia a spoluzakladateľka divadla Astorka Korzo '90 Zita Furková sa narodila 6. marca 1940 v Hradišti nad Vrátnom. To, že bude herečkou jej bolo priam predurčené, pre jej herecké korene. Ako chutí divadlo v koži herečky Zita ochutnala ešte v predškolskom veku.

Po skončení štúdia herectva na Vysokej škole múzických umení v Bratislave v ročníku profesora Karola L. Zachara sa stala členkou Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene. O istú dobu neskôr sa uplatnila v Divadle Andreja Bagara v Nitre či na Novej scéne v Bratislave. Je zakladajúcou osobnosťou a prvou umeleckou šéfkou Divadla Astorka Korzo '90.

Zita Furková účinkovala počas svojej kariéry už v nespočetnom množstve divadelných, filmových, televíznych a rozhlasových projektov. Za zmienku z filmografie Zity Furkovej stoja tituly ako Zločin slečny Bacilpýšky, Dosť dobrí chlapi či Pavilón šeliem. Dnešný divák ju však môže poznať aj z televízneho seriálu Ordinácia v ružovej záhrade. Zita je známa hlavne ako herečka, je však aj excelentnou scenáristkou. V divadle režírovala hru Federica G. Lorcu s názvom Dom Bernardy Alby. V roku 2003 zažila vďaka snímke Jesenná (zato) silná láska debut ako filmová režisérka a producentka.

Nielen za herectvo si Furková vyslúžila niekoľko ocenení. Okrem Igrica za výkon v psychologickej dráme Juraja Nvotu Priateľstvá padajúceho lístia z roku 1998, získala ocenenie Zlatá slučka za réžiu dabingu filmu Dôverné priznanie, dve ocenenia Literárneho fondu – výročnú cenu a ocenenie za celoživotné dielo, a Identifikačný kód Slovenska III.

Patrik "Patrik200s" x

Herecká filmografie

Filmy

2014 Gazdova krv (divadelní záznam)
Jak jsme hráli čáru
2011 Dušičky seniorov (TV film)
2000 Zámok na juhu (TV film)
1999 Zločin (TV film)
1998 Priateľstvá padajúceho lístia (TV film)
1997 Macocha (divadelní záznam)
1995 Armagedon na Grbe (divadelní záznam)
Dušička (TV film)
Plášť (TV film)
1994 Antoine (TV film)
1993 Pod vládou ženy aj na svitaní (TV film)
1992 Adam a Anna (TV film)
Najdúch (TV film)
Starec a cár (TV film)
1990 Elija Isakovič a Margarita Prokofievna (TV film)
Zostane to medzi nami (TV film)
1989 Kolotoč (TV film)
Mali ste mi to povedať (TV film)
Odchádzam do Madridu (TV film)
Počkaj ma v parku (TV film)
Sedím na konári a je mi dobre
Tajomstvá pod viečkami (TV film)
Vážení přátelé, ano
1988 Ja, stará mama, Iliko a Illarion (TV film)
Mesto Anatol (TV film)
Rúcho pána Balzaca (TV film)
Tokamak (TV film)
Vianočná etuda (TV film)
Šesťkrát žena (TV film)
1987 Hrdina západu (TV film)
O tom, ako šibal Peterko mäsiara Kocha prekabátil (TV film)
Počítač (TV film)
1986 Chlapec do náručia (TV film)
Chýbajúci článok (TV film)
Do-re-mi
Kdo se bojí, utíká
Kohút nezaspieva
Poznám takú bylinku (TV film)
1985 Ako sa husár učiteľom stal (TV film)
Borgis (TV film)
Hodinky (TV film)
Kým rieky vyschnú (TV film)
Mlynárka z Arcosu (TV film)
Nevera (TV film)
1984 Aj múdry schybí (divadelní záznam)
Búrka (TV film)
Dies irae (TV film)
Král Drozdí brada
Múdra princezná (TV film)
Múdry Maťko a blázni (TV film)
Návrat Jána Petru
Stalo sa v našom mestečku (TV film)
Vymodelujem more (TV film)
Čistá biela stena (TV film)
Škrupiniačik (TV film)
1983 Chrobák v hlave (TV film)
Hasičský plášť (TV film)
Krokodíl (TV film)
Zlatá rybka (TV film)
1982 Delenie majetku (TV film)
Otvorený účet (TV film)
Pavilón šeliem
Smrt pana Goluži
1981 Desiaty chlap (TV film)
Plesové šaty (TV film)
Čudné dievča (TV film)
1980 Ach, tá láska pozemská (TV film)
Macbeth (divadelní záznam)
Strašne ošemetná situácia (TV film)
1979 Dobrí ľudia ešte žijú (TV film)
Kresadlo (TV film)
Platiť sa nebude (TV film)
Purpurový prach (TV film)
Ťaví zadok (TV film)
1978 Na pokraji rozumu (TV film)
Parížsky život (TV film)
1977 Medvedík pre bračeka (TV film)
Nohavice (TV film)
Vietor v starých stromoch (TV film)
Ťapákovci (TV film)
1976 Sokovia (TV film)
1975 O múdrej pekárovej žene (TV film)
1974 Nešťastník (TV film)
Piková dáma (TV film)
Valentín a Valentína (TV film)
Veľké pokušenie (TV film)
1973 Ako ostrihať manžela (TV film)
Doktor (TV film)
Ďalej to ide ako po masle (TV film)
Ťululum (divadelní záznam)
1971 Dosť dobrí chlapi
1970 Debny (TV film)
Ring voľný (TV film)
Svadba (TV film)
Zločin slečny Bacilpýšky
1969 Improvizácie na Thémato láska alebo Maco Debnár v 36 postavách rôznych (TV film)
1968 Dukát z rozprávky
Pomsta starej dámy alebo na každého raz dôjde (TV film)
1967 Cézar a detektívi
1966 Canarisova krvavá hviezda (TV film)
Koliesko
1965 Dvaja (TV film)
1962 Výlet po Dunaji
1961 Most na tú stranu

TV seriály

2013 Kolonáda (TV seriál)
2011 Druhý život (TV seriál)
Mimi a Líza (TV seriál)
2007 Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)
1996 Silvánovci (TV seriál)
1995 Dnes večer hrám ja (TV seriál)
1989 Škola detektívky (TV seriál)
1985 Sršne v úli (TV seriál)
1984 Vrabce z Tŕnia (TV seriál)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Via Doloris (E05)
Theatrum mundis (E04)
1982 Život bez konca (TV seriál)
1980 Bakalári (TV seriál)
1977 Črty zo života (TV seriál)
1971 Parížski mohykáni (TV seriál)
Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)

Dokumentární

2013 Pravdivé príbehy s Katkou Brychtovou (TV seriál)
1994 Áno-ume-nie (TV seriál)

TV pořady

2017 Záhady tela (TV pořad)
2016 Zlaté časy (TV pořad)
2001 Úsmev, prosím! (TV pořad)
1996 Smotánka (TV pořad)
1983 Smejeme sa storočiami (TV pořad)
1980 Zlatý mamut (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace