foto

Elisabeth Shue

  • nar. 6.10.1963 (54 let)
    Wilmington, Delaware, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Až do roku 1995 hrávala Elisabeth väčšinou iba jednorozmerné role "príjemných partneriek hlavných hrdinov" a nikdy nevybočila z koľají priemerne úspešných filmov. Až rolou prostitútky so zlatým srdcom v LEAVING LAS VEGAS, kde sa stala anjelom strážnym „oscarového pijana“ Nicolasa Caga, pretrhla tento bludný kruh a stala sa skutočnou herečkou. Jej predošlé role však neboli žiadnou lotériou a producenti vedeli veľmi dobre, prečo jej sadnú ako vyšité. Elisabeth je totižto skutočne príjemným, usmievavým "veľkým dievčaťom", z ktorého má človek pocit, že je stelesnením čistoty a nevinnosti. Nepochybne v tom má prsty aj jej minulosť, ktorá zahrňuje vyrastanie vo veľmi slušnej a decentnej rodine vo veľmi slušnom a decentnom prostredí amerického Wilmingtonu.

V období dospievania ju však všetka tá čistota okolo nej začala tak trochu nudiť a tak hľadala únik v herectve. Začínala v televíznych reklamách, kde sa stala populárnou hlavne vďaka zdatným atletickým schopnostiam. Okrem iných nakrúcala reklamy pre Burger King, DeBeers Diamonds a "majonézovú firmu" Hellmanns. V roku 1984 si po prvý raz zahrala v celovečernom filme a zhodou okolností to bol úspešný prvý diel série KARATE KID. Hrala tu jednu z tých - už spomínaných - priateliek hlavného hrdinu. Nasledujúcimi rolami sa jej však relatívne sľubne nasadenú latku udržať nepodarilo a keď sa ocitla na prahu tridsiatky, uvedomila si že je na svoj vek dosť pozadu. V tomto období ju dokonca zatienil jej brat Andew, keď sa stal jednou z najväčších hviezd seriálu Melrose Place. Tu už mohol Elizabeth zachrániť iba režisér, ktorý vie pracovať s hercami a ktorý vie natočiť naozaj dobrý film. A osud jej do cesty priplietol Mika Figgisa so scenárom LEAVING LAS VEGAS (1995).

Vysoko riskantný nízkorozpočtový projekt, v ktorom i sám Nicolas Cage hral iba za symbolický honorár, sa stal nielen kritikou do nebies vynášaným umeleckým dielom, no zožal i nadšené divácke ohlasy a svoje výrobné náklady prevýšil bohatými ziskami. Šťastie skrátka zahralo do karát všetkých zúčastnených a tak skončili producenti s plnými peňaženkami, Cage s Oscarom v ruke a Figgis so Shuovou s obrovským uznaním (a Oscarmi na dosah rúk). Po tomto úspechu si už Elisabeth mohla začať vyberať z množstva scenárov a tak boli pod jej ďalšími filmami podpísaní takí tvorcovia ako akčný špecialista Phillip Noyce (SVÄTÝ), intelektuálny komik Woody Allen (POZOR NA HARRYHO!) alebo úchylný provokatér Paul Verhoeven (MUŽ BEZ TIEŇA). A i keď sú ich filmy navzájom diametrálne odlišné, všetkých troch ich spája minimálne jedna vlastnosť - prekliato dobre si vedia premyslieť, komu zveria hlavné úlohy vo svojich filmoch.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

Filmy

2019 Greyhound
2018 Přání smrti
2017 Souboj pohlaví
2015 Hard Ride, The
2014 Behaving Badly
2012 Druhá šance
Dům na konci ulice
Na divoké vlně
2010 Janie Jones
Piraňa 3D
Ving Rhames Wins Oscar for Piranha 3D
Waking Madison
2009 Don McKay
2008 Hamlet na kvadrát
2007 Holky fotbal nehrajou
Paranoia
2005 Hra na schovávanou
Snílek
2004 Truchlivé dědictví
2002 Leo
Tajemství nesmrtelných
2001 Amy a Isabela (TV film)
2000 Fáma
Muž bez stínu
1999 Molly
1998 Madam Bette
Město andělů
Palmetto
1997 Pozor na Harryho
Svatý
1996 Zpětná reakce
1995 Leaving Las Vegas
Skryté zlo
1994 Miluji tvého bratra
Slepá spravedlnost (TV film)
1993 Srdce a duše
Twenty Bucks
1992 Hale the Hero (TV film)
1991 Bublifuk
Muž na ženění
1990 Návrat do budoucnosti III
1989 Body Wars
Návrat do budoucnosti II
1988 Koktejl
1987 Noční dobrodružství
Záměna (TV film)
1986 Link
1984 Call to Glory (TV film)
Karate Kid
1983 Somewhere, Tomorrow

TV seriály

2015 Kriminálka: Oddělení kybernetiky (TV seriál)
Hack E.R. (S02E05)
2012 Americký táta (TV seriál)
Less Money, Mo' Problems (S08E15)
2009 Larry, kroť se (TV seriál)
Seinfeld (S07E10)
Officer Krupke (S07E08)
2000 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
1984 Call to Glory (TV seriál)

Dokumentární

2017 John G. Avildsen: King of the Underdogs - a.z.
2001 First Year, The (TV film)
2000 Fleshing Out the 'Hollow Man'
1995 50 Years of Funny Females (TV film)

TV pořady

2002 Hollywood Salutes Nicolas Cage: An American Cinematheque Tribute (TV pořad)
1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace