foto

Catherine Salviat

  • nar. 21.1.1947 (72 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Herečka Catherine Salviat patřila řadu let k oporám prestižního francouzského divadla Comédie Française, což na druhou stranu limitovalo její participaci ve filmu, protože vedení slavného divadla jen nerado vidělo své herce před kamerou. Catherine Salviat se narodila v Paříži a vyrůstala v uměleckém prostředí, jejím otcem byl významný divadelní a filmový herec Robert Manuel (1916-1995), matka Léone Mail (1916-2001) byla tanečnicí pařížské Opery. Uplatnění ve filmu později našla i Catherinina mladší sestra Christine Murillo (*1951).

Catherine studovala herectví na Národní konzervatoři dramatických umění, z kolegů z jejího ročníku připomeňme později významnou divadelní herečku Catherine Hiegel nebo předčasně zemřelou Mireille Audibert. Konzervatoř absolvovala v roce 1969 s první cenou v oboru komedie a vzápětí byla přijata do Comédie Française. Tady ostatně hrála již za studií v Rostandově Cyranovi z Bergeracu, již jako stálá členka souboru účinkovala často v Molièrových hrách (Scapinova šibalství, Zdravý nemocný, Tartuffe), ale i v italském repertoáru (C. Goldoni, L. Pirandello).

Počátkem sedmdesátých let se Catherine Salviat začala uplatňovat v televizi, především v adaptacích divadelních her, opět často z Molièrova uměleckého odkazu (LÉTAJÍCÍ DOKTOR – Le médecin volant, 1975; TARTUFFE, 1977). Později hrála i v několika historických seriálech, z jejích nepočetných vstupů před filmovou kamerou připomeňme povídkový snímek MILENCI NA NEDĚLI (Les seducteurs, 1980), v němž stála po boku Lino Ventury. Větší příležitost jí pak poskytl Edouard Molinaro ve filmu JSTE ZROVNA TAKOVÍ (Just the Way You Are, 1984). Partnerkou Daniela Auteuila byla pak v romantické komedii MLÉKO A ČOKOLÁDA (Romuald et Juliette, 1989), mezitím byla nadále aktivní v televizi.

V divadle excelovala také v shakespearovském repertoáru (Jak se vám líbí, Bouře), v Lermontově Maškarádě nebo ve hře Noc s leguánem od Tennessee Williamse, za roli jeptišky Constance v historickém dramatu Dialogy karmelitek získala v roce 1988 prestižní Molièrovu cenu. V devadesátých letech často účinkovala na proslulém divadelním festivalu v Avignonu. V poslední době se stále častěji objevuje i ve filmu, matku hlavní hrdinky (Laura Smet) hrála například v milostném dramatu ŽÁDOSTIVÁ TĚLA (Les corps impatients, 2004), objevila se i v několika oceněných titulech, po boku Gérarda Depardieu například ve filmu PÍSEŇ PRO TEBE (Quand j’étais chanteur, 2006).

V roce 2006 opustila stálé angažmá v Comédie Française a byla zde jmenována čestnou členkou, pohostinsky na této scéně ale vystupuje i nadále. Zatím naposledy hrála v Ibsenově hře Peer Gynt (2012), opět v rámci Comédie Française. V kinech ji diváci mohli zatím naposledy vidět ve filmu OMAR M’A TUER (2011). Za své dlouholeté aktivity v divadle byla Catherine Salviat dekorována francouzským Řádem za zásluhy a Řádem umění a literatury udělovaným ministerstvem kultury.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2013 Kluci a Guillaume, ke stolu!
2009 Coco
2008 Sarah Bernhardt: Une étoile en plein jour (TV film)
2006 Píseň pro tebe
2005 Avant l'oubli
Le Promeneur du champ de Mars
2004 Par accident (TV film)
2003 Bons baisers d'ici
Vert paradis
Žádostivá těla
2001 Un coeur oublié (TV film)
2000 C.D.D.
Cosa que no podría morir, La
Institutrice, L' (TV film)
La máscara de Zorro
1999 De père en fils (TV film)
Frère Irlandais, Le (TV film)
1997 Maintenant ou jamais (TV film)
Monde d'Angelo, Le (TV film)
1989 Romuald et Juliette
1984 Just the Way You Are
Mesrine
1983 Un adolescent d'autrefois
1982 Après tout ce qu'on a fait pour toi (TV film)
George Dandin (TV film)
Ours en peluche, L' (TV film)
1980 Milenci na neděli
Oeuf, L' (TV film)
1979 Nuit et le moment, La (TV film)
Petits soirs, Les (TV film)
1978 En attendant Paul...
1977 Anneaux de Bicêtre, Les (TV film)
Lorenzaccio (TV film)
1975 Tartuffe (TV film)
1973 L'accalmie
1972 Au théâtre ce soir: Tapage nocturne (TV film)
Électre (TV film)
1971 Sous le soleil de Satan (TV film)
1969 Emma Zunz

TV seriály

2019 L'Effondrement (TV seriál)
1995 Julie Lescautová (TV seriál)
Dávná nenávist (S04E05)
1986 Des toques et des étoiles (TV seriál)
1984 La dictée (TV seriál)
1981 Anthelme Collet ou Le brigand gentillhomme (TV seriál)
1979 Joséphine ou la comédie des ambitions (TV seriál)
1975 Une Suédoise à Paris (TV seriál)
1971 Nouvelles aventures de Vidocq, Les (TV seriál)

Dokumentární

1987 La Nuit des Molières (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky