foto

Franca Scagnetti

  • nar. 17.5.1924
    Řím, Itálie
  • zem. 1.11.1999 (75 let)
    Řím, Itálie

Biografie

Franca Scagnetti byla italská filmová, divadelní a televizní herečka. Narodila se v Římě 17.května 1924. Až do svého středního věku byla „jen“ ženou v domácnosti. Pro herectví objevil Francu v ulicích Říma na počátku sedmdesátých let minulého století divadelní impresário Metello Gambini.

Hned v roce 1971 se Franca objevuje ve filmu Fausta Tozziho TRASTEVERE, kde představuje ženu uklidňující svého muže. Po té začala být Franca také aktivní herečkou divadelní. Objevuje se ve filmech ANDĚLÉ TAKÉ JEDÍ FAZOLE (Anche gli angeli mangiano fagioli) – 1973. KRUTÝ ŘÍM (Roma violenta) – 1975, fantasy horor SUSPIRIA -1977, PŘÍBĚH LÁSKY (Storia d´amore) – 1986, nebo PASOLINI UN DELITTO ITALIANO - 1995.

Velmi aktivní byla Franca v televizi. Ke konci své kariéry se mimo jiné objevila v úspěšných pořadech jako CASA VIANELLO (1997), LE RAGAZZE DI PIAZZA DI SPAGNA (1998), nebo UN MEDICO IN FAMIGLIA (1999). Předtím samozřejmě měla již za sebou mnoho televizních rolí jako v minisérii LE AVVENTURE DI PINOCCHIO (1972), TRANSPORT (1983), TURNO DI NOTTE (1987).

Postupem času byla Franca stále oblíbenější pro svoji spontánnost a sympatie. Získala si milou přezdívku "Mamma Roma“. Franca byla vdaná po mnoho let za Piera Bonarda, a poté žila s Antoniem Gargiulo, (až do jeho smrti).

Je to až neuvěřitelné, ale i když Franca po většinu kariéry obsazovala pouze malé, někdy až bezvýznamné role, podle vyjádření některých médií po její smrti, se objevila ve více než 500 filmech !! Internetová wikipedia uvádí například pouze číslo 80 a IMDb (the internet movie database) zase číslo 125. Vzhledem k charakteru drobných roliček ve kterých se objevovala bude asi pravda, že se jedná o stovky filmů.

Franca zemřela 1.listopadu 1999 ve věku 75 let ve svém milovaném rodném městě Římě.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

1998 Odore della notte, L'
1996 Escoriandoli
Giovani e belli
1995 Pasolini, un delitto italiano
1993 Tati, já jsem pornohvězda!
1992 Ricky a Barabáš
1990 Occhio alla perestrojka
Segreto, Il
Un cane sciolto (TV film)
1987 Hasiči 2: Hrdinská mise
1986 Bi e il Ba, Il
Příběh lásky
1985 Matka Ebe
Zloději po dvaceti letech
1983 Acqua e sapone
Sapore di mare
Taxikář
Vacanze di Natale
1982 Figli... so' pezzi 'e core, I
Pierino la peste alla riscossa
1981 Pierino il fichissimo
Pierino medico della SAUB
Vacanza del cactus, Una
1980 Arrivano i gatti
1979 Aragosta a colazione
Gardenia, il giustiziere della mala
1978 Avere vent'anni
Porca società
1977 Casotto
Chléb, máslo a marmeláda
Ritornano quelli della calibro 38
Suspiria
1976 Adolescente, L'
Cuginetta... amore mio!
Dostihová horečka
Dottoressa del distretto militare, La
Paura in città
Poliziotti violenti
Roma l'altra faccia della violenza
Sežehnuti horoucí vášní
1975 Jdi, gorilo!
Krutý Řím
Mala, amore e morte
Morte sospetta di una minorenne
Per le antiche scale
Sgarbo, Lo
1974 Abbasso tutti, viva noi
Bello come un arcangelo
Bestione, Il
Macrò
Piedino il questurino
Pugni nudi, A
Testimone deve tacere, Il
Vůně ženy
1973 Bláznivý sex
Hezká, bohatá, s malou tělesnou vadou hledá ...
Polvere di stelle
Skalpel v rukou bílé mafie
Také andělé jedí fazole
Ultimo tango a Zagarol
Černá ruka
1972 Girolimoni, il mostro di Roma
I familiari delle vittime non saranno avvertiti
Il sindacalista
Pugni di Rocco, I
Vysoká karetní hra
1971 Due assi del guantone, I
In nome del popolo italiano
Siamo tutti in liberta provvisoria
Trastevere
1970 Ehi amigo... sei morto!

TV seriály

1981 I giochi del diavolo (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky