foto

Stendhal

  • nar. 23.1.1783
    Grenoble, Isère, Francie
  • zem. 22.3.1842 (59 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský spisovatel, vlastním jménem Henri Marie Beyle "Stendhal", žil v letech 1783 - 1842 na přelomu romantismu a realismu. Narodil se necelých 500 km od Paříže ve francouzském alpském městě Grenoble. Henri Marie Beyle pocházel z dobře situované rodiny, byl vzdělaný a ve společnosti oblíbený. Matka mu zemřela, když byl ještě malý chlapec, s otcem moc dobré vztahy neměl.

Jeho myšlenky byly ovlivněny především osvícenstvím a napoleonskými válkami. Pod vlivem Velké francouzské revoluce vstoupil do Bonaparteho armády, v roce 1812 se zúčastnil ruského tažení a zažil Napoleonovu porážku v bitvě u Borodina. Od roku 1817 začal používat pseudonym "Stendhal" jako poctu jednomu ze zakladatelů dějin umění a moderní vědecké archeologie, Johannu Joachimu Winckelmannovi, který byl také jedním z teoretiků klasicistického hnutí v umění ve druhé polovině 18. století. J. J. Winckelmann se narodil roku 1717 v německém městě Stendal a Henri Marie Beyle zde trávil nějaký čas právě jako napoleonský voják.

Hrdinové jeho románů byli většinou bouřliví, ale vášniví romantici, kteří neuznávali tehdejší společnost, hájili svou čest, bojovali o svou lásku, přátelství a spravedlnost do posledního dechu a nezalekli se ani vězení nebo smrti. V jeho románech se často odráží také autorova láska k Itálii, ve které Stendhal nějakou dobu žil.

Jedním z jeho nejznámějších románů je Červený a černý, jehož hlavním hrdinou je chudý, ale vzdělaný Julien Sorel, obdivovatel Napoleona Bonaparteho, který chce v životě dosáhnout vysokého postavení. Červená barva v románu symbolizuje revoluci, černá barva despotismus, tyranství a prolhanou falešnou společnost. Jeho dalším velkým románem, inspirován životem v Itálii, je Kartouza (věznice) parmská. Hlavním hrdinou je opět bouřlivý romantik a obdivovatel Napoleona Bonaparteho, mladý šlechtic Fabricio.

Stendhal je autorem mnoha románů, novel, kronik, deníků, autobiografií, esejí, spisů a několika nedokončených děl, jež vyšla až po jeho smrti. Zfilmovaná byla většina jeho děl: Tajemný kurýr (1928), Útěk z Andělského hradu (1940), Věznice parmská (1948), Červený a černý (1954), Vanina vanini (1961), Lucien Leuwen (1973), Interno di un convento (1978), Manželé, ženy, milenci (1989), apod. Některá díla (např. Červený a černý nebo Věznice parmská) byly zfilmovány dokonce vícekrát. 

Ačkoliv prožil část svého života Stendhal v Itálii, často se vracel do Francie. Při jedné z návštěv jeho rodné země ho postihla mrtvice a zemřel. Pohřben je na hřbitově Montmartre v Paříži.Stendhal se stal "slavným" až po jeho smrti, jak sám předpověděl, a zapsal se nesmazatelně do dějin světové literatury. Jeho díla jsou dodnes vyhledávána romantickými dušemi, kritickými realisty či studenty v rámci povinné četby.

"Je přece zvláštní, že umění užívat života chápu teprve nyní, kdy jeho konec je tak blízký." (Červený a černý)

Lucbric

Spisovatelská filmografie

Filmy

2012 Chartreuse de Parme, La (TV film) - kniha
1997 Le Rouge et le noir (TV film) - kniha
1989 Manželé, ženy, milenci - kniha
1980 Roman du samedi: Le coffre et le revenant (TV film) - kniha
1978 Interno di un convento - kniha
1967 Lamiel - kniha
1964 De l'amour - kniha
1961 Rouge et le noir, Le (TV film) - kniha
Vanina Vanini - kniha
1954 Červený a černý - kniha
1953 Mina de Vanghel - kniha
1948 Věznice parmská - kniha
1947 Corriere del re, Il - kniha
1940 Útěk z Andělského hradu - kniha
1928 Tajemný kurýr - kniha
1922 Vanina oder Die Galgenhochzeit - kniha

TV seriály

1993 The Scarlet and the Black (TV seriál) - kniha
1981 Věznice parmská (TV seriál) - kniha
1976 Krasnoje i čjornoje (TV seriál) - kniha
1973 Lucien Leuwen (TV seriál) - kniha

Scenáristická filmografie

TV seriály

1969 Les cent livres des hommes (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace