foto

Marika Gombitová

  • nar. 12.9.1956 (62 let)
    Košice, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se 12. 09. 1956 ve znamení panny v obci Turany nad Ondavou do hudební rodiny jako poslední dítě z pěti sourozenců sestry a tři bratrů. Její otec hrával na housle a starší bratři hráli ve svém volném čase v různých hudebních kapelách. Především po kulturních zařízeních a vesnických zábavách. Marika nosila v sobě hudbu jako dar velikého talentu. Není divu, že v kruhu rodinném byla hudba pro ni vším. Do jisté míry bratři Mariky dali první popud k netušenému vývoji hudebních počátků v její kariéře. Již v raném věku se učila hře na klavír a od třinácti let občas muzicírovala zpěvem v kapelách svých starších sourozenců, kde získala první hudební zkušenosti. Není náhoda, že během doby si získala svým krásným hlasem a hudebním cítěním brzo své posluchače. Je jasné, že hudba a prostředí mělo na Mariku velký vliv.

Jako studium chtěla zvolit konzervatoř, kde ji ale nepřijali. Nakonec absolvovala Košickou strojní průmyslovku. Na studiích ve škole zpívala s kapelou Profily a s orchestrem Juraja Szabadosa, se kterým se dostala i do rozhlasového studia. Vystupovala i s kapelou Júliusa Olajosa. A protože Marika zpívala velmi ráda, neobešel se bez ní v Košicích žádný ples. Zkušenému muzikantu Janku Lehotskému neuniklo při náhodném setkání, že vidí talentovanou zpěvačku s velkými hlasovými přednostmi. Protože mu chyběla zpěvačka, nabídl jí možnost zpívat v nové sestavě kapely Modus. A tak se Marika v roce (1976) po maturitě přestěhovala do Bratislavy a vydala se na cestu profesionální zpěvačky.

Byla to pro ni doba hektická, ale příjemného času. Osazenstvo kapely se mnohokrát změnilo a hudební vytříbenost spolu s novými členy byla rozhodující, Žbirka, Gombitová, Lehotský, Lučenič. V roce (1977) získala se skupinou první velké ocenění na Bratislavské lyře s písní Úsmev. Na další Bratislavské lyře roku (1978) vítězí Marika s písní Študentská láska. Roku (1979) se podílela s Mariánom Vargom na desce On a Ona. Marika využila také nabídky vydavatelství OPUS udělat svoji první sólovou desku Dievča do dažďa, podle ohlasů se deska povedla. Dále s písní Vyznanie, získala stříbrnou Bratislavskou lyru. Poté nazpívala se Žbirkou písně pro TV muzikál SMOLIARI. V roce (1980) zpívala na Bratislavské lyře duet s Lehotským v písni Tajomstvo hier, za který získali bronzovou Bratislavskou lyru. Ještě téhož roku vyhrála první cenu v Polských Sopotech opět s písní Vyznanie. Získala také první hereckou zkušenost v hlavní roli filmového TV muzikálu NEBERTE NÁM PRINCEZNU (1981), kde si zahrála s Marií Rotrovou. Marika měla velkou popularitu i u českých příznivců a uspěla několikrát i ve Zlatém slavíku.

Osudný čas 30. 11. 1980 měl Modus koncert v Brně. Byl to poslední společný koncert kapely Modus. Počasí bylo ten den špatné a silnice byli pokryté velkou vrstvou sněhu. Cesta do Bratislavy autem pro Mariku a její kamarádku Andreu nedopadla dobře. Bohužel došlo k těžké nehodě a Marika to odnesla poraněním míchy. Přes veškerou péči se nepodařilo navrátit zdraví v plné míře.Zhruba půl roku po havárii se Marika vrátila zpět na hudební scénu Bratislavské lyry (1981) s písněmi „Prstienky z trávy a Tajomstvo hier. Zpívala živě, bez playbacku a celé její vystoupení bylo nádherné a navíc se chovala skromně a ne jako hvězda. Se skupinou Gravis ještě realizovala velké československé turné a měla vyprodaný koncertní program. Také jako první ze slovenských zpěvaček Marika vystupovala (1990) v rakouské hitparádě Die Grossen Zehn s písní Babylonia. V roce 1989 se sešla s legendárním hudebníkem Steve Wonderem, plánovaná spolupráce na společném duetu nevznikla. Poslední vystoupení Mariky na veřejnosti (2002) bylo v pořadu Zlatý puk.

Přesto, že získala mnoho ocenění, začala později odmítat všechny nabídky k návratu na živé vystupování. Natočila ještě několik desek, namátkou její největší hity Koloseum, Vyznanie, Chlapci v pasci a také Paradiso, dále duet s Mekym Žbirkou, Nespáľme to krásne v nás a Tajnosľubná. jiné. V roce (2001) natočila skladbu Prosba, zatím její poslední. Marika Gombitová v sobě stále skrývá mimořádné tvůrčí a skladatelské ambice a krásně zabarvený hlas. Svým posluchačům naznačuje nejznámější slovenská zpěvačka, že je to otázka jejího aktuálního zdravotního stavu, proč nechce zatím veřejně vystupovat. Dalo by se to říci také takto. Ještě stále má Marika možnost ukázat co v ní je a žádna temnost utrpení její talent hudebního daru nezastíní. Stále zpívání miluje a díky bohu, stále na to má.

Josef "tahit" B.

Herecká filmografie

Filmy

1987 Ateliér duše
1986 Adresa ja, adresa ty (TV film)
1981 Neberte nám princeznu (TV film)

Dokumentární

2016 PopStory (TV seriál) - herec, a.z.
Zlatá Lýra (TV film)
Zlatá lýra (TV seriál)
2001 Marika Gombitová z Vianočného koncertu ČSOB (koncert)
1978 Karel Gott v Lucerně (koncert)

TV pořady

2016 Český slavík Mattoni 2016 (TV pořad)
2015 Osobnosť televíznej obrazovky 15. ročník (TV pořad)
2014 V sedmém nebi (TV pořad)
1992 Moje omyly (TV pořad)
1987 Dárky (TV pořad)
Snehové sypané (TV pořad)
1986 Roky a piesne (TV pořad)
1985 Vianočný pozdrav (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
Pestrá paleta melódií (TV pořad)
1983 Triangel (TV pořad)
1982 Môj malý príbeh (TV pořad)
1980 Predstavujeme vám Modus (TV pořad)
1978 Rodný môj kraj (TV pořad)
1976 Vyberte si pesničku (TV pořad)
1966 Bratislavská lýra (TV pořad)

Hudební videoklipy

2008 Hitparáda 80. let (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace