foto

Jan Pinkava

  • nar. 21.6.1963 (55 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Režisér a scénárista. Jeho otec byl básník a spisovatel. Narodil se 21. června 1963 v Praze. V roce 1969 emigroval s rodinou do Anglie. O jedenáct let později vyhrál soutěž BBC svým animovaným filmem "The Rainbow". Studoval na University of Wales v Aberystwythu, kde získal doktorát. Od roku 1993 žije v USA a pracuje v PIXAR ANIMATION STUDIOS. V roce 1994 získal cenu Clio za nejlepší reklamu díky snímku Arrows. Pinkavův krátký animovaný snímek Geriho hra (1997) byl oceněn Oscarem. O deset let později, společně s Bradem Birdem (Úžasňákovi), režíruje celovečerní snímek Ratatouille.

Jonáš "jonyyy" Hanáček

Režijní filmografie

Filmy

2019 Little White Lie
2018 Piggy
2013 Windy Day
2007 Ratatouille
1997 Geriho hra

Scenáristická filmografie

Filmy

1997 Geriho hra

Herecká filmografie

TV pořady

2008 80. Annual Academy Awards (TV pořad)
2001 The 100 Greatest Kids TV Shows (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace