foto

Bono

  • nar. 10.5.1960 (58 let)
    Dublin, Irsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeden z nejznámějších hudebníků a bojovníků proti chudobě Bono Vox, se narodil 10. května 1960 v katolicko-protestantské rodině jako Paul David Hewson. Jeho matka mu zemřela když mu bylo 14 let, což ho bezpochyby hodně ovlivňuje po celý zbytek jeho života. Můžeme tak vidět ve spoustě textů, které napsal. Od roku 1975 je ženatý s Alison Stewart, se kterou má 4 děti.

S hudbou začal už jako malý kluk, ale až na střední škole se dal dohromady s Larry Mullenem a jeho skupinou “The Feedback“, která byla později přejmenována na dnes už celosvětově známou hudební formaci “U2“. Bono Vox a skupina U2 je asi jednou z nejznámějších a nejúspěšnějších skupin posledních několika let. Na svém kontě mají přes 15 vydaných nosičů, za které již obdrželi 22 hudebních cen Grammy + Golden Globe za nejlepší píseň “The Hands That Bulit America“ z filmu “Gangs Of NY“. V roce 2005 byla skupina zapsána do Rock and rollové síně slávy.

Většina textů pochází z pera samotného Bona, který jako křesťan a veřejný bojovník proti chudobě odráží veškeré své pocity právě do svých textů. Jeho vliv na propagaci boje proti chudobě, aids a jiným nemocem se v průběhu devadesátých let velice zvýšil až do takových rozměrů, že je nyní Bono považován za jedno z největších propagátorů těchto, ve společnosti velmi neoblíbených, otázek. S jeho vlivem na propagaci rostl ruku v ruce také vliv na přední představitele západních vyspělých civilizací, kde mnohokrát svou diplomacií dokázal přesvědčit spoustu vlivných lidí k větší podpoře chudoby a nevyléčitelných nemocí.

Jeho zaujetí k podpoře těchto záležitostí nezůstalo jen u jeho samotné osoby, ale spojil s ní také osud U2, ať už v textech nebo účastí na mnoha dobročinných akcích. Tyto akce, mezi nejznámější paří asi Live8 a Band Aid, jsou většinou organizovány pod záštitou U2 a Bona, který samozřejmě spolupracuje s lidmi jako Bob Geldof, který má prsty ve všech projektech podobného typu. Také jeho soukromé aktivity sou směřovány na pomoc chudým. Spolu s manželkou má několik firem, které se orientují na poskytování práce a pomoci lidem v rozvojových zemích.

Ve světě hudby je velmi uznávanou a vyhledávanou osobností. Za vše mluví výčet jmen hudebníků, se kterými kromě U2 spolupracoval. Pokud jen tak nahlédneme do tohoto seznamu objevíme tam hudební esa typu: Frank Sinatra, Johnny Cash, Luciano Pavarotti, Roy Orbison, Bruce Springsteen a další a další. Je taky znám jako obdivovatel beatnické literatury a poezie.

Se soudobým beatníkem v hudební sféře, Tomem Waitsem, spolupracoval na recitálu jedné ze sbírek Charlese Bukowského, kterou můžete vidět na jedné velmi známé nejmenované webové doméně. Jako jeden z mála hudebníků si neustále drží svůj vysoký standard, za což se mu milióny fanoušků odvděčují svou přízní.

Za svoje aktivity byl časopisem Time spolu s manžely Gates vyhlášen Osobností roku a britskou královnou byl povýšen do rytířského stavu. Co se filmu týče, tak krom několika soundtracků a písní U2, které byli použity v mnoha filmech, je zatím jeho posledním počinem scénář, podle kterého byl natočen film “The milion Dollar Hotel“.

eXaybachay

Herecká filmografie

Filmy

2009 Bruno
2007 Across the Universe
2002 U2: The Best of 1990-2000 (video kompilace)
2000 Million Dollar Hotel
1999 Entropy
Simpsons: Greatest Hits, The
1997 Elvis: From the Waist Up (TV film)
1994 Sinatra Duets (TV film)
1990 Night & Day (TV film)

TV seriály

2009 Vincentův svět (TV seriál)
Stačí trochu dát (S06E12)
2005 Vincentův svět (TV seriál)
Taky tě miluju (S02E09)
2002 Simpsonovi (TV seriál) - a.z.
Na pranýři (S13E17) - a.z.
1998 Simpsonovi (TV seriál)
Kam s odpadem? (S09E22)

Dokumentární

2018 B.B. King: On the Road
Quincy
Why Are We Creative?
2017 Eagles of Death Metal: Nos Amis (Our Friends)
Julian Schnabel: A Private Portrait
Kygo: Stole the Show
The Defiant Ones (TV seriál)
2016 Unknown Brood
2015 U2 iNNOCENCE + eXPERIENCE Tour 2015… Návrat do Paříže (koncert)
2014 This Song Was Written by Leonard Cohen - a.z.
Who the F**K Is Arthur Fogel
2013 Miracle Rising: South Africa
Muscle Shoals
Pavarotti - hlas pro věčnost (TV film)
2012 Anton Corbijn Inside Out
B. B. King
Resurrection of Victor Jara, The
2011 From the Sky Down
2010 Hope For Haiti Now (koncert)
2009 25 let Rokenrolové síně slávy (koncert)
Barack Obama: Koncert 2009 (koncert)
Johnny Mercer: The Dream's on Me (TV film)
Keep on Running: 50 Years of Island Records (TV film)
Q: The Man
Shadow Play: The Making of Anton Corbijn
U2 360° - Živě z Rose Bowl (koncert)
2008 The Power of Their Song: The Untold Story of Latin America's New Song Movement
U2 Rockové tažení
2007 Joe Strummer
Respect Yourself: The Stax Records Story (TV film)
Sedm epoch rocku (TV seriál)
U2 3D (koncert)
White Diamond
2006 Le foot, c'est de l'art (TV film)
Vertigo 2005: Live from Milan (koncert)
2005 Leonard Cohen: I'm Your Man
Live 8 (koncert)
Live Aid Remembered (TV film)
NotNa
Shakespeare Was a Big George Jones Fan: 'Cowboy' Jack Clement's Home Movies
The Work of Director Anton Corbijn (video kompilace)
The Work of Director Stéphane Sednaoui (video kompilace)
Vertigo 2005: U2 Live from Chicago (koncert)
2004 Happy Birthday Oscar Wilde (TV film)
Musikprogrammet - programmet om musik (TV seriál) - a.z.
Pavarotti - The Last Tenor (TV film)
2003 A Closer Walk
Bukowski: Born into This
Příběh pop music a politiky (TV seriál)
Tribeca Film Festival Presents (TV film)
2002 Corrs Live in Dublin, The (koncert)
Importance of Being Morrissey, The (TV film)
Spinning Around: The Kylie Minogue Story (TV film)
There's Only One Paul McCartney (TV film)
U2 Go Home: Live from Slane Castle (koncert)
You See Me Laughin'
2001 2002 (TV film)
Being Mick (TV film)
Die zehn Gebote der Kreativität (TV film)
Eminem: Behind the Mask
Freedom Highway: Songs that Shaped a Century
Life and Lyrics of Kirsty MacColl, The (TV film)
U2: Elevation 2001 Live From Boston (koncert)
2000 No Maps for These Territories
The Beatles Revolution (TV film)
1999 ABBA: Vítěz bere všechno
Classic Albums: U2 - The Joshua Tree
Tina Turner: Celebrate Live 1999 (koncert)
1997 U2: A Year in Pop (TV film)
U2: PopMart Live From Mexico City (koncert)
Zoo-TV (TV film)
1995 Dancing Barefoot (TV film)
Sinatra: 80 Years My Way (TV film)
The History of Rock 'N' Roll, Vol. 5 (TV film)
The History of Rock 'N' Roll, Vol. 6 (TV film)
The History of Rock 'N' Roll, Vol. 9 (TV film)
1994 Elvis: The Tribute (TV film)
U2: Zoo TV Live from Sydney (koncert)
1993 New Order Story
Rock and Roll Inaugural Ball (TV film)
U2: Love Is Blindness
1992 U2: Achtung Baby (koncert)
1990 Red Hot and Blue (TV film)
1989 U2: LoveTown (koncert)
1988 U2: Rattle and Hum (koncert)
U2: The Making of the Movie 'Rattle and Hum' (TV film)
1987 Rolling Stone Presents Twenty Years of Rock & Roll (TV film)
U2: Outside It's America
1986 Sun City/The Making of Sun City
1985 Live Aid (koncert)
1984 U2: Unforgettable Fire
1983 U2: Under a Blood Red Sky (koncert)

TV pořady

2018 Grammy Awards 2018 (TV pořad)
2017 2017 MTV Europe Music Awards (TV pořad)
2014 2014 MTV EMA (TV pořad)
86. Annual Academy Awards (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
The Tonight Show Starring Jimmy Fallon (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2012 Annual Crafts & Arts Contest, The (TV pořad)
2011 2011 Billboard Music Awards, The (TV pořad)
The 65th Annual Tony Awards (TV pořad)
2010 Music Nuggets (TV pořad)
2009 Grammy Awards 2009 (TV pořad)
The BRIT Awards 2009 (TV pořad)
2008 MTV Europe Music Awards 2008 (TV pořad)
2007 MTV Video Music Awards 2007 (TV pořad)
2004 Big Fat Quiz of the Year, The (TV pořad)
2003 Comic Relief 2003: The Big Hair Do (TV pořad)
Elvis Lives (TV pořad)
Enough Rope with Andrew Denton (TV pořad)
2002 American Idol (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
We Know Where You Live (TV pořad)
1998 CD:UK (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1980 Newsnight (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)

Hudební videoklipy

2018 U2: Get Out Of Your Own Way (hudební videoklip)
2017 U2: The Blackout (hudební videoklip)
U2: You’re The Best Thing About Me (hudební videoklip)
2014 Band Aid 30 - Do They Know It's Christmas? (hudební videoklip)
U2: Invisible (hudební videoklip)
2013 Arcade Fire - Here Comes The Night Time (hudební videoklip)
2006 Johnny Cash: God's Gonna Cut You Down (hudební videoklip)
U2 feat. Green Day - The Saints Are Coming (hudební videoklip)
U2: 18 Videos (hudební videoklip)
2005 U2: Sometimes You Can't Make It On Your Own (hudební videoklip)
2002 U2: Electrical Storm (hudební videoklip)
U2: The Best of 1980-1990 (hudební videoklip)
2000 U2: Beautiful Day (hudební videoklip)
U2: Walk On (hudební videoklip)
1995 U2: Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me (hudební videoklip)
1993 U2: Numb (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Filmy

2009 Linear
2000 Million Dollar Hotel

Skladatelská filmografie

Filmy

1995 Za mraky

Hudební videoklipy

2014 U2: Song For Someone (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(21)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace