foto

Daws Butler

  • nar. 16.11.1916
    Toledo, Ohio, USA
  • zem. 18.5.1988 (71 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Daws Butler je americký dabér. Narodil se v roce 1916 dne 16. listopadu v Toledu v Ohiu jako Charles Dawson Butler. Vyrůstal v Toledu, později se svými rodiči Ruth a Charlesem Butlerovými se přestěhovali do Oak Parku v Chicagu. Tam se začal zajímat o dabing.

Svůj talent v dabování předvedl v několika talentových soutěžích, které dokonce vyhrál. Začal působit v estrádním divadle do doby než musel narukovat do války.  V roce 1941 vstoupil do amerického námořnictva a zúčastnil se několika bojů ve druhé světové válce.

Po skončení války se vrátil zpět a začal s dabingem animovaných postaviček. První práci dostal v roce 1948, kdy daboval minisérii SHORT SNORTS SPORT. Dále daboval v seriálech jako jsou: PŘÍBĚHY PSA FILIPSA, PIŠTA A FIŠTA, FLINTSTONEOVI, MÉĎA BÉĎA nebo SCOOBY DOO. Objevil se také ve filmu MARY POPPINS z roku 1964.

Dawson také v pozdějším věku učil studenty, kterým byl např. Nancy Cartwrighta, který propůčil svůj hlas postavě Barta Simpsona. Od roku 1940 byl ženatý s Myrtis Butler (rozen. Martin) se kterou měl celkem čtyři syny: David Butler, Don Butler, Paul Butler a Charles Butler.

Dne 18. května 1988 zemřel na infarkt v Los Angeles v Kalifornii.

Joe "reich" Ferrone

Herecká filmografie

Filmy

1988 Animal Follies
Pes Filipes na Divokém Západě (TV film)
Rockin with Judy Jetson (TV film)
Yogi and the Invasion of the Space Bears (TV film)
1987 Jak Tryskáčovi potkali Flintstoneovy (TV film)
Méďa Béďa - Velký útěk (TV film)
Méďa Béďa: Kouzelný let fešné husy
1985 Jetsons Christmas Carol, The (TV film)
1982 Vánoční dovádění Médi Bédi (TV film)
1980 Méďa Béďa: První vánoce (TV film)
1979 Casper's First Christmas (TV film)
Flintstones Meet Rockula and Frankenstone, The (TV film)
Hanna-Barbera Hall of Fame: Yabba Dabba Doo II, The (TV film)
Popeye Valentine Special, The (TV film)
1975 Goldilox & the Three Hoods
1974 Dogfather, The
1973 B.C.: The First Thanksgiving (TV film)
1972 A Christmas Story (TV film)
Rude Intruder, The
Yogi's Ark Lark (TV film)
1971 Airlift a la Carte
Chilly's Hide-a-Way
The Cat in the Hat (TV film)
1970 Buster's Last Stand
Chilly's Cold War
Chilly's Ice Folly
Coo Coo Nuts
Gooney Is Born, A
Gooney's Goofy Landings
The Phantom Tollbooth
1969 Chilly and Looney Gooney
Project Reject
Sleepy Time Bear
1968 Highway Hecklers
Under Sea Dogs
1967 Chiller Dillers
Chilly Chums
Chilly and the Woodchopper
Horse Play
Hot Time on Ice
Merlin the Magic Mouse
Nautical Nut, The
Secret Agent Woody Woodpecker
Vicious Viking
1966 Operation Shanghai
Polar Fright
Snow Place Like Home
South Pole Pals
Teeny Weeny Meany
What's a Nice Kid Like You Doing in a Place Like This? (TV film)
1965 Big Mouse Take
Crow's Fete
Fractured Friendship
Half Baked Alaska
Horse Shoo
Pesty Guest
Pork Chop Phooey
Sioux Me
Three Little Woodpeckers
1964 Bear Hug
Bear Knuckles
Deep Freeze Squeeze
Elephantastic
Habit Troubles
Mary Poppins
Méďa Béďa
Raggedy Rug
Ski-napper
Trouble Bruin
1963 Bear Up!
Chicken Hearted Wolf
Coy Decoy
Crook Who Cried Wolf
Drum-Sticked
Fallible Fable, A
Habit Rabbit
Just a Wolf at Heart
Not in Nottingham
Pesky Pelican
Salmon Loafer
Sheep Stealers Anonymous
The Great Rights
Whatcha Watchin'
Wolf in Sheep Dog's Clothing
1962 Bearly Able
Beef for and After
Bungle Uncle
Bunnies Abundant
Chicken Fracas-See
Common Scents
Fish and Chips
Rancid Ransom
Slippery Slippers
Swash Buckled
1961 Catch Meow
Child Sock-Cology
Clash and Carry
Count Down Clown
Fee Fie Foes
Gabby's Diner
Happy Go Loopy
Kooky Loopy
Loopy's Hare-do
Mackerel Moocher
St. Moritz Blitz
This Is My Ducky Day
Tricky Trout
Two Faced Wolf
Zoo Is Company
1960 Creepy Time Pal
Dixie Fryer, The
Fish Hooked
Here, Kiddie, Kiddie
Life with Loopy
Mouse and Garden
Myší starosti
No Biz Like Shoe Biz
Rozhovor s králíkem
Snoopy Loopy
Tale of a Wolf
The Do-Good Wolf
1959 1001 Arabian Nights
Alphabet Conspiracy, The (TV film)
Backwoods Bunny
Bee Bopped
Králík v televizi
Little Bo Bopped
Robinson Gruesome
Romp in a Swamp
Trick or Tweet
Truant Student
Wolf Hounded
Yukon Have It
1958 Chilly Reception, A
Chůva
Everglade Raid
Little Televillain
Pizza Tweety-Pie, A
Polar Pest
Salmon Yeggs
Three-Ring Fling
Tree's a Crowd
Waggily Tale, A
1957 Big Snooze, The
Boyhood Daze
Drafty, Isn't It?
Fodder and Son
Give and Tyke
Go Fly a Kit
Honba za fotografií
Myší dort
Scat Cats
Super myš
Swiss-Mis-Fit
Taťka tě nedá
To Catch a Woodpecker
Unbearable Salesman, The
1956 90 Day Wondering
Barbary-Coast Bunny
Busy Buddies
Grilovací rvačka
Hold That Rock
Honey-Mousers, The
Operation Cold Feet
Ostrich Egg and I, The
Raw! Raw! Rooster!
Rocket-bye Baby
Room and Wrath
Stupor Duck
Tančící medvěd
Wideo Wabbit
1955 Hot and Cold Penguin
Myš na prodej
Tree Medic, The
Zástupce šerifa Droopy
Škůdce Pecos
1954 Billy Boy
Flea Circus, The
I'm Cold
Mazlíčci v ohrožení
Myší revue
1953 Chilly Willy
Three Little Pups, The
1952 Little Johnny Jet
Magical Maestro
1951 Droopy's Double Trouble
Jerry a zlatá rybka
1950 Chump Champ, The
Peachy Cobbler, The
1949 House of Tomorrow, The
Little Rural Riding Hood
1943 Red Hot Riding Hood

TV seriály

1990 Merrie Melodies: Starring Bugs Bunny and Friends (TV seriál)
1989 Dinosaurek Dink (TV seriál)
1986 Bugs Bunny and Tweety Show, The (TV seriál)
1985 Yogi's Treasure Hunt (TV seriál)
1978 Galaxy Goof-Ups (TV seriál)
Nová show Pepka námořníka (TV seriál)
Yogi's Space Race (TV seriál)
1977 C B Bears (TV seriál)
Fred Flintstone and Friends (TV seriál)
Scoobyho hvězdná olympiáda (TV seriál)
1976 Aesop & Son (TV seriál)
Scooby-Doo (TV seriál)
Sylvester & Tweety Show, The (TV seriál)
1973 Bailey's Comets (TV seriál)
Yogi's Gang (TV seriál)
1972 Houndcats, The (TV seriál)
Nová dobrodružství Scooby-Doo (TV seriál)
The ABC Saturday Superstar Movie (TV seriál)
The Roman Holidays (TV seriál)
1971 Funky Phantom, The (TV seriál)
Help! It's the Hair Bear Bunch (TV seriál)
Lippy the Lion (TV seriál)
1970 Harlem Globe Trotters (TV seriál)
Harlem Globetrotters, The (TV seriál)
Josie and the Pussycats (TV seriál)
1969 Cattanooga Cats (TV seriál)
Loopy de Loop (TV seriál)
1968 Banana Splits Adventure Hour, The (TV seriál)
Bugs Bunny/Road Runner Hour, The (TV seriál)
Wacky Races (TV seriál)
1967 George of the Jungle (TV seriál)
Off to See the Wizard (TV seriál)
Super President (TV seriál)
1966 Space Kidettes, The (TV seriál)
Super 6, The (TV seriál)
1964 Mister Magoo (TV seriál)
Peter Potamus Show, The (TV seriál)
Peter Potamus and His Magic Flying Balloon (TV seriál)
1962 New Hanna-Barbera Cartoon Series, The (TV seriál)
The Jetsons (TV seriál)
Wally Gator (TV seriál)
1961 Méďa Béďa (TV seriál)
Snagglepuss (TV seriál)
The Bullwinkle Show (TV seriál)
1960 Bugs Bunny a jeho přátelé (TV seriál)
Flintstoneovi (TV seriál)
1959 Best of Mr. Peabody & Sherman, The (TV seriál)
Matty's Funday Funnies (TV seriál)
Rocky and His Friends (TV seriál)
Rychlý pistolník McGraw (TV seriál)
1958 Pišta a Fišta (TV seriál)
Příběhy psa Filipsa (TV seriál)
1957 Ruff & Reddy Show, The (TV seriál)
The Woody Woodpecker Show (TV seriál)
1949 Time for Beany (TV seriál)
1940 Tom a Jerry (TV seriál)

Dokumentární

2000 Toonheads: The Lost Cartoons (TV film) - a.z.
1987 Daws Butler: Voice Magician (TV film)
1982 Woody Woodpecker and His Friends

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace