foto

William Daniels

  • nar. 31.3.1927 (91 let)
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ačkoliv by si člověk podle přízvuku, který William používal ve spoustě svých rolí mohl myslet, že pochází z Bostonu, narodil se v Brooklynu do rodiny stavaře. V roce 1949 promoval na Severozápadní univerzitě, kde byl také členem klasického vysokoškolského spolku Sigma Nu (no, "klasického" – v té době nebyli američtí vysokoškoláci tak zkažení, jako jsou stereotypicky dnes, takže bych si spíš představoval spolek do smokingů oděných mladíků s doutníky v ruce, co usrkávají brandy a hrají si na dospělé). Od roku 1951 je ženatý s herečkou Bonnie Bartlettovou, se kterou má dvě děti.

Svou kariéru William započal v Brooklynu, kde s ostatními členy své rodiny chodil po nejrůznějších večerních podnicích zpívat. Touhle cestou se dostal i na televizní obrazovky – v roce 1943 s rodinou zpíval v jednom pořadu na NBC – tehdy jediné stanici, která vysílala v New Yorku.

Odstud nebylo daleko na Broadway – poprvé si tu zahrál dva roky po svém průlomu ve hře LIFE WITH FATHER a na divadelních prknech skotačil ještě celá následující desetiletí. Mezi jeho nejvýznamnější divadelní počiny patří účast ve hrách 1776 (za ztvárnění postavy Johna Adamse si dokonce vysloužil nominaci na cenu Emmy pro herce ve vedlejší roli, kterou ale důrazně odmítl se slovy, že role Adamse je rolí hlavní, nikoliv vedlejší, a ať se jde celá porota za takové pochybení bodnout), TISÍC KLAUNŮ, MALÁ NOČNÍ HUDBA nebo Albeeho THE ZOO STORY, za kterou si odnesl cenu Obie.

Sólově se ale v televizi objevil až v roce 1952, kdy si zahrál mladého Johna Quinciho Adamse v televizním filmu A WOMAN FOR THE AGES. Roli si o dvacet čtyři let zopakoval (Adamse v té době logicky hrál již jako pána ve středních letech) v minisérii z produkce PBS THE ADAMS CHRONICLES.

Ve filmu si poprvé zahrál až v roce 1963 v protiválečném dramatu LADYBUG LADYBUG. Pak se dva roky v Hollywoodu neobjevil a v roce 1965 si zopakoval svou roli v TISÍCI KLAUNECH. Z následujících filmových úspěchů můžeme vyjmenovat například jeho účast v ABSOLVENTOVI s Dustinem Hoffmanem nebo v další filmové verzi jeho divadelní hry – tentokrát 1776.

William se ale proslavil především svou prací pro televizi. Hrál v seriálu CAPTAIN NICE (ztvárnil tu postavu policejního chemika a nechal se slyšet, že práci na tomhle veledíle z duše nenáviděl) a mezi lety 1982 a 1988 v ST. ELSEWHERE. V roce 1986 byl za účinkování v tomhle seriálu vyhrál cenu Emmy nejen on, ale také jeho žena, čímž se stali teprve druhým manželským párem v dějinách Hollywoodu, kterému se něco takového podařilo. V letech 1993-2000 hrál podstavu ředitele v seriálu BOY MEETS WORLD (a roli si zopakoval i v roce 2013 v seriálovém spin-offu GIRL MEETS WORLD). Z trochu nedávnější doby můžeme vzpomenout například účinkování v jedné z epizod seriálu SCRUBS.

Většina z vás ho ale bude znát ze seriálu KNIGHT RIDER, kde se objevil snad v každé epizodě. Že si vybavujete jen Hasselhoffa, ale Williamovu tvář ne? Není divu – William namluvil KITTa, to černé autíčko. Hlas onomu sporťáku propůjčoval nejen mezi roky 1982 až 1986, kdy se vysílal seriál, ale také v televizním filmu z roku 1991, párkrát v SIMPSONOVÝCH, kteří KNIGHT RIDERA parodovali, atd. atd.

V posledních pár letech se kvůli pokročilému věku William už nikde příliš neobjevuje a kromě CHIRURGŮ a GIRL MEETS WORLD můžeme z nedávné doby uvést třeba účinkování ve dvou epizodách seriálu CLOSER v roce 2006 nebo jednom dílu KAUZ Z BOSTONU o dva roky později. Mezi tím se mihnul ve filmu LEDOVÉ OSTŘÍ, ale budeme raději předstírat, že tenhle film se nestal. Mezi lety 2008-2012 si dokonce dal od televize a filmu pauzu.

Jumpstar

Herecká filmografie

Filmy

2007 Ledově ostří
2006 (J)elita ze střídačky
2003 Crazy Love (TV film)
1996 Loterie (TV film)
1994 Mladý dračí ninja 2
1992 Back to the Streets of San Francisco (TV film)
1991 Clara (TV film)
Knight Rider 2000 (TV film)
1990 Na tenkém ledě: příběh Tai Babiloniové (TV film)
1989 Howard Beach: Making a Case for Murder (TV film)
Její alibi
1987 Děvčátko se zápalkami (TV film)
Schůzka naslepo
1982 Drop-Out Father (TV film)
Rooster (TV film)
Vražda podle scénáře (TV film)
1981 Celou dlouhou noc
Rudí
Tvář za milión dolarů (TV film)
1980 City in Fear (TV film)
Conquest of the Earth (TV film)
Father Damien: The Leper Priest (TV film)
Modrá laguna
1979 Opálení
Rebels, The (TV film)
The Chinese Typewriter (TV film)
1978 Bastard, The (TV film)
Big Bob Johnson and His Fantastic Speed Circus (TV film)
Sergeant Matlovich Vs. the U.S. Air Force (TV film)
The One and Only
1977 Ach, Bože
Incredible Hulk: Death in the Family, The (TV film)
Killer on Board (TV film)
Černá neděle
1976 Francis Gary Powers: The True Story of the U-2 Spy Incident (TV film)
1975 One of Our Own (TV film)
Sarah T. - Portrait of a Teenage Alcoholic (TV film)
1974 Case of Rape, A (TV film)
Pohled společnosti Parallax
1973 Murdock's Gang (TV film)
1972 1776
1969 Sestřička
1967 Absolvent
Dva na cestě
Prezidentův psychiatr
1965 Tisíc klaunů
1963 Ladybug Ladybug
1952 Woman for the Ages, A (TV film)

TV seriály

2014 Riley ve velkém světě (TV seriál)
2008 Kauzy z Bostonu (TV seriál)
Smoke Signals (S05E01)
2004 Dva z Queensu (TV seriál)
Icky Shuffle (S06E23)
Simpsonovi (TV seriál)
Milhouse tu už nebydlí (S15E12)
2002 Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
Moje oběť (S01E21)
2000 Star Trek: Voyager (TV seriál)
Přednostní péče (S07E05)
Boy Meets World (TV seriál)
Brave New World: Part 2 (S07E23)
Brave New World: Part 1 (S07E22)
Angela's Ashes (S07E21)
další epizody (11)
1999 Boy Meets World (TV seriál)
Family Trees (S07E12)
What a Drag! (S07E11)
Pickett Fences (S07E10)
další epizody (23)
1998 Boy Meets World (TV seriál)
Santa's Little Helpers (S06E11)
And in Case I Don't See Ya (S06E10)
Poetic License: An Ode to Holden Caulfield (S06E09)
další epizody (24)
Simpsonovi (TV seriál)
Kouzelník z Evergreen Terrace (S10E02)
1997 Boy Meets World (TV seriál)
A Very Topanga Christmas (S05E11)
Last Tango in Philly (S05E10)
How to Succeed in Business (S05E09)
další epizody (21)
1996 Boy Meets World (TV seriál)
Easy Street (S04E12)
An Affair to Forget (S04E11)
Turkey Day (S04E10)
další epizody (24)
1995 Boy Meets World (TV seriál)
Train of Fools (S03E10)
The Last Temptation of Cory (S03E09)
Rave On (S03E08)
další epizody (21)
1994 Boy Meets World (TV seriál)
Turnaround (S02E12)
The Beard (S02E11)
Sister Theresa (S02E10)
další epizody (23)
1993 Boy Meets World (TV seriál)
The Father/Son Game (S01E11)
Santa's Little Helper (S01E10)
Class Pre-Union (S01E09)
další epizody (11)
1982 Knight Rider (TV seriál)
Jako Fénix z popela (S01E01)
St. Elsewhere (TV seriál)
1980 Freebie and the Bean (TV seriál)
1979 Blind Ambition (TV seriál)
1976 Nancy Walker Show, The (TV seriál)
The Adams Chronicles (TV seriál)
1967 Captain Nice (TV seriál)

Dokumentární

1994 American Revolution, The (TV film)

TV pořady

2002 NBC 75th Anniversary Special (TV pořad)
1987 The 39th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1986 The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1985 The 37th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1984 The 36th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1983 The 35th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

1982 St. Elsewhere (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace