foto

Dušan Dušek

  • nar. 4.1.1946 (72 let)
    Gbelce, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dušan Dušek je slovenský spisovateľ, filmový scenárista, autor rozhlasových hier, pedagóg a redaktor. Známy je najmä svojou tvorbou pre deti a mládež. Narodil sa 4. januára 1946 v Gbelciach, v rodine lesného robotníka. Vyrastal v Piešťanoch. Po skončení chémie a biológie na PF UK pôsobil ako redaktor v denníkoch Smena, Tip a písal tiež do mládežníckeho Kamaráta.

Ďalšie periodiká, do ktorých prispieval, boli: Slniečko (pre deti), Mladá tvorba, Slovenské pohľady a Romboid. Vo svojich dielach využíva tému detstva, domova, dediny, vzťahov, smrti i detskej radosti. Z tvorby pre deti sú známe napríklad Najstarší zo všetkých vrabcov, Pištáčik, Pravdivý príbeh o Pačovi, Rodina z jedného kolena, Kufor na sny či Dvere do kľúčovej dierky. Tvorba pre dospelých zahŕňa také diela, ako napríklad zbierky poviedok Poloha pri srdci, Kalendár, Náprstok, Prášky na spanie, Dúšky, Milosrdný čas, Teplomer, Pešo do neba, Mapky neznámeho pobrežia, Vták na jednej nohe, Ponožky pred odletom a iné.

Sfilmovaná bola jeho poviedka Zimomriavky – ako film Sojky v hlave s Braňom Mišíkom a Elenou Podzámskou v hlavných rolách. Napísal tiež scenáre pre snímky Ružové snyJa milujem, ty miluješ, Krajinka či Vlakári. Jeho inšpiráciou pre písanie poviedok je údajne sledovanie a počúvanie rozhovorov žiakov, ktorí sa denne vracajú domov zo školy. Dušek si ich dialógy zapisuje a tak tvorí.

Michaela "rebelmia" Mi

Scenáristická filmografie

Filmy

2000 Krajinka
1999 Šest statečných
1997 Plavání (studentský film)
1996 Prášky na spanie (TV film)
1993 Výkupné za náčelníka
1991 Zloději
1990 Rýchlik (TV film)
1988 Vlakári
1987 Záplata na záplate (TV film)
1983 Sojky v hlave
1981 Paradajka za rohom
1980 Ja milujem, ty miluješ
Najstarší zo všetkých vrabcov (TV film)
1979 Frajeri a frajerky (TV film)
1976 Ružové sny

TV seriály

1998 Veselý strach (TV seriál)
1985 Kouzelný pes (TV seriál)
1984 Vrabce z Tŕnia (TV seriál)

Herecká filmografie

Dokumentární

2008 MEDZI 4 - 5, 6 (TV film)
2006 Dušan Dušek (TV film)
1996 Kto je dnes spisovateľ? (TV film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace