foto

Chuck Jones

  • nar. 21.9.1912
    Spokane, Washington, USA
  • zem. 22.2.2002 (89 let)
    Corona Del Mar, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Chuck se narodil ve Spokane ve Washingtonu do rodiny nepříliš úspěšného obchodníka. Jeho otec si vždy při zakládání nového podniku nechal vyrobit papírnické potřeby a tužky nesoucí jméno firmy, a poté, co zkrachoval, měl Chuck společně se svými třemi sourozenci za úkol všechny tyto propriety co nejrychleji zužitkovat. Asi proto nejen Chuck ale ještě několik jeho sourozenců tíhlo k umělecké dráze.

Po dokončení Chouinard Art Institute začínal jako pomocný animátor u Ub Iwerks a do roku 1938 se u Leon Schlesinger Production (pro Warner Bros produkovala Looney Tunes a Merry melodies) stihl vypracovat na režiséra. Mezitím se také seznámil se svou budoucí manželkou Dorothy Webster. Jeho první cartoon THE NIGHT WATCHMAN pochází z roku 1938.

Ke konci 40. let dochází u Chucka k posunu a tento posun pokračuje i během 50. let. V tomto období vytvořil mnoho charakterů, z nichž nejznámější jsou Pepe LePew, Road Runner a Wile E. Coyote. Za úspěchem samozřejmě nestál pouze Chuck, ale celý tým tvořený spolurežisérem Mauricem Noblem, animátorem a spolurežisérem Abe Lewitowem, a animátory Kenem Harrisem a Benem Washamem.

Od 1963 jeho společnost Sib Tower 12 Productions dělá pro Metro-Goldwyn-Meyer nové díly Toma a Jerryho, později se stává součástí MGM. Roku 1966 Chuck dostává Oscara za THE DOT AND THE LINE: A ROMANTIC IN LOWER MATHEMATICS. 1966 se přesouvá k televizi, kde vytváří snímky jako například HOW THE GRINCH STOLE CHRISTMAS!

1970 zakládá vlastní společnost Chuck Jones Productions, která pro ABC vytváří THE CURIOSITY SHOP. Asi nejznámější díla této etapy jsou adaptace příběhů Kiplingovy Knihy džunglí: MOWGLI´S BROTHERS, THE WHITE SEAL, RIKKI-TIKKI-TAVI. Během 80. a 90. let se věnuje kreslení cartoonů a parodickému umění, a režíruje animované sekvekce v THE GREMLINS 2: THE NEW BATCH.

1996 obdržel Academy Honorary Award za celoživotní dílo. Záběr jeho působnosti není zrovna úzký - byl animátorem, umělcem krátkých animovaných filmů, scénáristou, režisérem a producentem. Když mu Robin Williams cenu za celoživotní přínos předával, jmenoval ho "Orsonem Wellesem cartoonů".

emil_sojka

Režijní filmografie

Filmy

1996 Od králíka k nesmrtelnosti
Superkachna
1995 Another Froggy Evening
1994 Chariots of Fur
1991 Bugs Bunny's Overtures to Disaster (TV film)
1988 Quackbusters kačera Daffyho
1986 Pepe Le Pew's Skunk Tales
1983 Kačer Daffy: Fantastický ostrov
1980 Bugs Bunny Mystery Special, The (TV film)
Bugs Bunny's Bustin' Out All Over (TV film)
Daffy Duck's Thanks-for-Giving (TV film)
Duck Dodgers a návrat do poloviny 25. století (TV film)
Portrait of the Artist as a Young Bunny (TV film)
Soup or Sonic (TV film)
Spaced Out Bunny (TV film)
1979 Blízká setkání ztřeštěného druhu (video kompilace)
Bugs Bunny's Looney Christmas Tales (TV film)
Freeze Frame (TV film)
Raggedy Ann and Andy in The Pumpkin Who Couldn't Smile (TV film)
Valentýn králíčka Bugse (TV film)
1978 Bugs Bunny's Howl-Oween Special (TV film)
Connecticut Rabbit in King Arthur's Court, A (TV film)
The Bugs Bunny/Road Runner Show (video kompilace)
1977 Velikonoční taškařice Králíčka Bugse (TV film)
1976 Carnival of the Animals (TV film)
Mowgli's Brothers (TV film)
1975 Rikki-Tikki-Tavi (TV film)
White Seal, The (TV film)
Yankee Doodle Cricket (TV film)
1973 Cricket in Times Square, The (TV film)
Man: Polluter, The
Very Merry Cricket, A (TV film)
1970 Horton Hears a Who! (TV film)
The Phantom Tollbooth
1969 Pogo Special Birthday Special, The (TV film)
1967 Bear That Wasn't, The
Kočka a její kopie
Prasátko Porky: Veselé příhody prasátka smolaře
V továrně na konzervy
1966 How the Grinch Stole Christmas! (TV film)
Milovaná myš
Náměsíčný Jerry
Souboj
1965 Dot and the Line: A Romance in Lower Mathematics, The
Kdo se směje naposled
Myš kouzelník
Na lešení
Roadrunner A Go-Go
Rok myši
Sladký myší život
Tom-ická energie
V područí kočky
Zbožňuji Jerryho
Zip Zip Hooray!
1964 Je ta myš doktor?
Mnoho povyku kolem lovení myší
Na jevišti i pod ním
Neústupný Jerry
Třeskutý mráz
War and Pieces
1963 Hare-Breadth Hurry
I Was a Teenage Thumb
Podkrovní myš
To Beep or Not to Beep
Transylvania 6-5000
Šílený králík po marťansku
1962 Adventures of the Road Runner (TV film)
Louvre, vrať se mi
Martian Through Georgia
Now Hear This
Sheep in the Deep, A
Zoom at the Top
1961 Abominable Snow Rabbit, The
Beep Prepared
Compressed Hare
Lickety-Splat
Mouse on 57th Street, The
Nelly's Folly
Vůně Matterhornu
Zip 'N Snort
1960 Fastest with the Mostest
High Note
Hopalong Casualty
Rabbit's Feat
Ready, Woolen and Able
Vůně moře
1959 Bugs Bunny dirigentem
Hare-Abian Nights
Hot-Rod and Reel!
Wild About Hurry
1958 Cat Feud
Hare-Way to the Stars
Hip Hip-Hurry!
Hook, Line and Stinker
Kačer Hood
Páni, už je to pryč!
To Itch His Own
1957 Boyhood Daze
Choulostivá situace
Drafty, Isn't It?
Go Fly a Kit
Jak to chodí v opeře
Králík Alibaba
Rychle a znuděně
Steal Wool
Těžký úděl lovce
1956 90 Day Wondering
A je odstartováno!
Barbary-Coast Bunny
Bugs' Bonnets
Detektivní kachna
Králík čarodějnicí
Nebeská vůně
Páni, ten sviští-í-í
Rocket Squad
Rocket-bye Baby
To Hare Is Human
1955 Beanstalk Bunny
Double or Mutton
Hitch in Time, A
Jumpin' Jupiter
Knight-Mare Hare
Připravit, pozor, svist!
Rabbit Rampage
Svaly místo zbraně
Význam dvou pachů
Závan minulosti
Žába za všechny peníze
1954 Bewitched Bunny
Claws for Alarm
Feline Frame-up
Kočkování
Mrkvová sklizeň
My Little Duckaroo
No Barking
S kojencem na krku
Sheep Ahoy
Stůj! Číhej a fofruj!
1953 Blázním z tebe
Bugs a býček
Duck! Rabbit, Duck!
Expert Daffy ve 24. století
Forward March Hare
From A to Z-Z-Z-Z
Hlídání oveček
Kačer na zbláznění
Kiss Me Cat
Much Ado About Nutting
Punch Trunk
Stále vpřed
1952 Bíp, bíp
Fofr! Fofr! Safra!
Hasty Hare, The
Koťátko
Králičí sezóna
Malý švihák Pepé
Mouse-Warming
Operation: Rabbit
Samá voda
Terrier-Stricken
1951 Bugsův zdrcující stisk
Chow Hound
Hound for Trouble, A
Lovecká sezóna
Medvěd trpitel
Navoněný Romeo
Sentimentální Daffy
Smysl života
Zelené botičky
1950 8 Ball Bunny
Caveman Inki
Chcete být milionářem?
Dog Gone South
Homeless Hare
Kočkochondr
Rabbit of Seville
Two's a Crowd
Šarlatový pumprdlík
1949 Bear Feat
Bee-Deviled Bruin, The
Běžec a vztekloun
Long-Haired Hare
Mississippi Hare
Na pólu
Often an Orphan
Pro tu krásnou vůni
Rabbit Hood
Ujměte se sirotečka
1948 Feather in His Hare, A
House Hunting Mice
Hrdina
My Bunny Lies Over the Sea
Potměšilé myši
Rabbit Punch
Scaredy Cat
Senzační Daffy
What's Brewin', Bruin?
You Were Never Duckier
1947 Inki at the Circus
Little Orphan Airedale
Pest in the House, A
Vůní omámen
1946 Eager Beaver, The
Fair and Worm-er
Hush My Mouse
Příšery v příšeří
Quentin Quail
Roughly Squeaking
1945 Fresh Airedale
Hare Tonic
In the Aleutians
It's Murder She Says
Kocour voňavka
Králičí reflexy
No Buddy Atoll
Secrets of the Caribbean
Trap Happy Porky
1944 Angel Puss
From Hand to Mouse
Gas
Going Home
Králík Bunny a tři medvědi
Lecture on Camouflage, A
Lost and Foundling
Outpost
Pevně odhodlaný kandidovat
Private Snafu Vs. Malaria Mike
Tom Turk and Daffy
Weakly Reporter, The
1943 Aristo-Cat, The
Coming Snafu
Fin n' Catty
Flop Goes the Weasel
Férový boj
Infantry Blues, The
Inki and the Minah Bird
Robinsoni
Spies
Super-Rabbit
Unbearable Bear, The
1942 Bird Came C.O.D., The
Conrad the Sailor
Dog Tired
Doverští hoši
Draft Horse, The
Fox Pop
Hold the Lion, Please
Kouzelnické vystoupení
My Favorite Duck
Porky's Cafe
Squawkin' Hawk, The
1941 Brave Little Bat, The
Elmer's Pet Rabbit
Inki and the Lion
Joe Glow the Firefly
Porky's Ant
Porky's Midnight Matinee
Porky's Prize Pony
Saddle Silly
Sniffles Bells the Cat
Snow Time for Comedy
Toy Trouble
1940 Bedtime for Sniffles
Elmerova skrytá kamera
Ghost Wanted
Good Night Elmer
Mighty Hunters
Sniffles Takes a Trip
Stage Fright
The Egg Collector
Tom Thumb in Trouble
1939 Curious Puppy, The
Daffy Duck and the Dinosaur
Dog Gone Modern
Good Egg, The
Little Brother Rat
Little Lion Hunter
Naughty But Mice
Old Glory
Prest-O Change-O
Robin Hood
Sniffles and the Bookworm
Snowman's Land
1938 Night Watchman, The

TV seriály

1996 Bugs n' Daffy Show, The (TV seriál)
1995 That's Warner Bros.! (TV seriál)
1990 Merrie Melodies: Starring Bugs Bunny and Friends (TV seriál)
1986 Bugs Bunny and Tweety Show, The (TV seriál)
1985 Bugs Bunny/Looney Tunes Comedy Hour, The (TV seriál)
1971 Electric Company, The (TV seriál)
1968 Bugs Bunny/Road Runner Hour, The (TV seriál)
1966 The Road Runner Show (TV seriál)
1964 Porky Pig Show, The (TV seriál)
1960 Bugs Bunny a jeho přátelé (TV seriál)
1940 Tom a Jerry (TV seriál)

Dokumentární

1949 Tak mnoho za tak málo
1943 Point Rationing of Foods

TV pořady

1988 Bugs vs. Daffy: Battle of the Music Video Stars (TV pořad)

Herecká filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

1976 Mowgli's Brothers (TV film)
1975 White Seal, The (TV film)
Yankee Doodle Cricket (TV film)
1973 Cricket in Times Square, The (TV film)
Very Merry Cricket, A (TV film)

Producentská filmografie

Filmy

1976 Mowgli's Brothers (TV film)
1975 White Seal, The (TV film)
Yankee Doodle Cricket (TV film)
1973 Cricket in Times Square, The (TV film)
Very Merry Cricket, A (TV film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace