foto

Lila Lee

  • nar. 25.7.1901
    Union Hill, New Jersey, USA
  • zem. 13.11.1973 (72 let)
    Saranac Lake, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Lila, vlastním jménem Augusta Wilhelmena Fredericka Appel, byla prominentní filmovou herečkou na počátku éry němého filmu. Narodila se roku 1901 v Union Hill, New Jersey do rodiny německých imigrantů střední třídy, kteří se přemístili do New Yorku, ještě když byla Lila celkem mladá. Hledali pro svou společenskou dceru nějakého koníčka, přihlásili jí do dětské revue Guse Edwardse, kde si získala přezdívku "Cuddles" (Mazel, Mazlík). A pod přezdívkou byla známá po zbytek své herecké kariéry. Svou inscenační tvorbou se stala veřejností populární, protože ji rodiče nechali vzdělávat soukromými učiteli. Krom toho se pan Edwards stal jejím dlouhodobým manažerem.

V roce 1918 si ji vybral hollywoodský magnát Jesse L. Lasky do své Famous Players-Lasky Corporation (založil ji Lasky spolu s Adolphem Zukorem), ze které se později stalo Paramount Pictures. Svou prvotinou celovečerního filmu THE CRUISE OF THE MAKE-BELIEVES (1918) si získala tehdy sedmnáctiletá hvězdička velký ohlas veřejnosti a tím ji Lasky vyslal na náročnou propagační kampaň. Také kritiky byla vychvalována za svoji zdravou image a ztvárnění soucitných postav. Rychle proto vystoupala na žebříčky dámy hlavních rolí a často hrála s takovými velikánů jako Conrad Nagel, Gloria Swanson, Wallace Reid, Roscoe "Fatty" Arbuckle a Rudolph Valentino. V roce 1922 byla obsazena jako Carmen do enormně populárního BLOOD AND SAND, se sex-symbolem Rudolphem Valentinem a ženou-vamp Nitou Naldi. A následně tétož roku vyhrála Lee ocenění WAMPAS Baby Stars. Na sklonku "bouřlivých dvacátých" Leeina popularita začala slábnout a sama se přiměla k přechodu na mluvený film. Je tak jednou z několika hereček němého filmu, jejichž sláva nepropadla s přicházejícím zvukem. Lee pracovala s významnými studii, objevila se ve snímku THE UNHOLY THREE (1930) s Lonem Chaneyem Sr. v jeho jediném zvukovém filmu. Jenže se sérií špatných rolí, se záchvaty vracející se tuberkulózy, k tomu alkoholismus bránily dalším projektům a Lee byla sesazena převážně do béčkových filmů.

Lila Lee se třikrát provdala a rozvedla. Její první muž byl herec James Kirkwood Sr., kterého si vzala v roce 1923. Manželství skončilo v srpnu 1931, pár spolu měl syna Jamese Kirkwooda Jr. (n. 1924), jež byl svěřen do opatrovnictví otce, jelikož to byla Lila, která Kirkwooda Sr. opustila. Nicméně jejich syn James se stal vysoce uznávaným dramatikem a scénáristou, jehož díla zahrnují A Chorus Line nebo P. S. Your Cat Is Dead. Podruhé si vzala makléře Jacka R. Peine (byli spolu cca rok), třetím byl opět makléř, John E. Murphy (manželství vydrželo 5 let).

Lila se ve 40. letech zhostila jednotvárných vystoupení v divadelních hrách a hrála v raných televizních mýdlových operách v 50. letech. V roce 1973 zemřela na mrtvici v Saranac Lake v New Yorku. Za svůj přínos jako filmová herečka, byla oceněna hvězdou na hollywoodském chodníku slávy.

Irena "AIMÉE" Krejčová

Herecká filmografie

Filmy

1967 Cottonpickin' Chickenpickers
1966 Emperor's New Clothes, The
1952 Lady in the Fog
1937 Nation Aflame
Two Wise Maids
1936 Country Gentlemen
The Ex-Mrs. Bradford
1935 Champagne for Breakfast
The Marriage Bargain
The People's Enemy
1934 I Can't Escape
In Love with Life
Stand Up and Cheer!
Whirlpool
1933 Face in the Sky
Lone Cowboy
The Intruder
The Iron Master
1932 Exposure
False Faces
Officer Thirteen
Radio Patrol
The Night of June 13
Unholy Love
War Correspondent
1931 Misbehaving Ladies
Woman Hungry
1930 Double Cross Roads
Murder Will Out
Second Wife
The Gorilla
The Unholy Three
Those Who Dance
1929 Dark Streets
Drag
Honky Tonk
Letec
Love, Live and Laugh
Queen of the Night Clubs
The Argyle Case
The Sacred Flame
The Show of Shows
1928 A Bit of Heaven
Adorable Cheat, The
Black Butterflies
Just Married
The Black Pearl
The Little Wild Girl
The Man in Hobbles
Thundergod
Top Sergeant Mulligan
United States Smith
You Can't Beat the Law
1927 Million Dollar Mystery
One Increasing Purpose
1926 Broken Hearts
Fascinating Youth
New Klondike, The
1925 Coming Through
Old Home Week
The Midnight Girl
1924 Another Man's Wife
Love's Whirlpool
Wandering Husbands
1923 Hollywood
Homeward Bound
The Ne'er-Do-Well
Woman-Proof
1922 Back Home and Broke
Blood and Sand
Ebb Tide
Is Matrimony a Failure?
One Glorious Day
Rent Free
The Dictator
The Fast Freight
The Ghost Breaker
1921 After the Show
Crazy to Marry
Dollar a Year Man
Easy Road, The
Gasoline Gus
The Charm School
1920 Midsummer Madness
Terror Island
The Prince Chap
The Soul of Youth
1919 A Daughter of the Wolf
Hawthorne of the U.S.A.
Jane Goes A' Wooing
Puppy Love
Rose o' the River
Rozmary osudu
Rustling a Bride
The Heart of Youth
The Lottery Man
The Secret Garden
1918 Cruise of the Make-Believes, The
Such a Little Pirate

Dokumentární

1961 The Legend of Rudolph Valentino - a.z.
1936 Screen Snapshots Series 15, No. 8
1923 Screen Snapshots, Series 3, No. 20
1922 A Trip to Paramountown
Screen Snapshots, Series 3, No. 12
Screen Snapshots, Series 3, No. 5

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace