foto

Margaret Lindsay

  • nar. 19.9.1910
    Dubuque, Iowa, USA
  • zem. 9.5.1981 (70 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americká herečka Margaret Lindsay, vlastním jménem Margaret Kiesse, se narodila blízko monumentální řeky Mississippi ve městě Dubuque 19. 9. 1910, jako nejstarší z pěti dětí místního lékárníka. Od dětství jí  byla dána přezdívka Peg proto, že byla hodně divoká a nezvládnutelná a často kárána a trestána rodiči i ve škole. Margaret graduovala na Dubuque's Visitation Academy, ale její přání směřovalo ke studiu na Americké akademii dramatického umění -  American Academy of Dramatic Arts v New Yorku. Zde začala v roce 1931 studovat a po ukončení školy odjela do Anglie, kde debutovala ve filmu Escape, následovaly Death Takes a Hollyday a Romantic Age.

Po návratu do USA, si zahrála v několika  menších rolích, uzavřela smlouvu s Fox Filmem, a uvedla se zde v nezapomenutelné, sice menší, ale působivé dramatické roli Edith Harris, která cestuje na Titanicu se svým novomanželem.  Další role ve snímku Cavalcade jí vynesla kontrakt s Warner Bros, a stala se tak partnerkou vyhlášených herců, jako byli Paul Muni, Errol Flynn, Henry Fonda, Warren William, Leslie Howard, George Arliss, Humphrey Bogart, Boris Karloff nebo Douglas Fairbanks, Jr. Nejčastěji se objevila po boku Jamese Cagneye - Frisco Kid, Devil Dogs of the Air, G-Men a zajímavý gangsterský snímek Lady Killer.

Margaret Lindsay bydlela v Hollywoodu s mladší sestrou Helen, která ji dělala osobní tajemnici. V době jejích začátků měla dva milostné vztahy se herci Williamem Garganem a Edwardem Norrisem. Nikdy se neprovdala, a tak se na její konto po celý její život kladly otázky týkající se její sexuální orientace, i když k těmto dohadům jinak jak se zdá  nezavdala příčinu. Možná její přátelství s Cesarem Romero a  Richardem Deaconem, kteří byli gayové a přesto se už tehdy za tuto orientaci nestyděli, nebo se možná dohady otáčely okolo jejího dlouholetého přátelství  s herečkou Mary McCarty. Naopak holywoodský filmový historik Ehrensterin tvrdil, že Lindsey měla dlouhodobý lesbický vztah s jinou známou herečkou Janet Gaynor. To ovšem popřel s nepopíratelným humorem poslední, třetí manžel Gaynorové producent Paul Gregory.

U spol. Warner Bros byla její nejčastější partnerkou výborná Bette Davis, ať v úžasné Jezabel - 1938, nebo Fog over Frisco, Dangerous a Bordertown. Zřejmě Margaretinou nejlepší rolí byla ta ve filmu The House of the Seven Gables z roku  1940, s herci Vincentem Price a  Georgem Sandersem, který získal  několik nominací na Oscara, a oba kolegové o spolupráci s ní mluvili v superlativech. Columbia Pictures  jí obsadila do role spisovatelky  Nikky Porter v krimisérii  Doktor. Do roku 1950 hrála ve filmech jako Scarlet Street a nebo The Spoilers. Od padesátých let začala hrát v divadle a debutuje  TV  mini sérií The Importance of Being Earnest, kde byl využit její pověstný „britský přízvuk", následoval úspěch, a tím i další televizní práci. Hrála např.  v 53 epizodách Tammy and the Doktor.

Margareth Lindsay zemřela  9.5. 1981 ve věku  70 let v Kalifornii a přežila tak své čtyři sestry a bratra. Na svém kontě měla 54 filmů a cca 60 TV epizod.

Marta "clara.bow" Holubová

Herecká filmografie

Filmy

1974 Chadwick Family, The (TV film)
1963 Tammy and the Doctor
1960 Jet Over the Atlantic
Prosím, nejezte sedmikrásky
1958 The Restless Years
1956 Emergency Hospital
The Bottom of the Bottle
1948 B.F.'s Daughter
1947 Cass Timberlane
Louisiana
Seven Keys to Baldpate
The Vigilantes Return
1946 Her Sister's Secret
1945 Adventures of Rusty, The
Club Havana
Šarlatová ulice
1944 Aljaška
1943 Crime Doctor
Let's Have Fun
No Place for a Lady
1942 A Close Call for Ellery Queen
A Desperate Chance for Ellery Queen
A Tragedy at Midnight
Enemy Agents Meet Ellery Queen
Kazisvěti
1941 Ellery Queen and the Murder Ring
Ellery Queen and the Perfect Crime
Ellery Queen's Penthouse Mystery
The Hard-Boiled Canary
1940 Double Alibi
Ellery Queen, Master Detective
Honeymoon Deferred
Meet the Wildcat
Skrytý nepřítel
The House of the Seven Gables
1939 20,000 Men a Year
Hell's Kitchen
On Trial
The Under-Pup
1938 Broadway Musketeers
Garden of the Moon
Gold Is Where You Find It
Jezábel
There's That Woman Again
When Were You Born
1937 Back in Circulation
Green Light
Slim
Song of the City
1936 Isle of Fury
Law in Her Hands, The
Public Enemy's Wife
Sinner Take All
The Lady Consents
1935 'G' Men
Bordertown
Devil Dogs of the Air
Frisco Kid
Nebezpečná
Personal Maid's Secret
The Case of the Curious Bride
The Florentine Dagger
1934 Fog Over Frisco
Gentlemen Are Born
Hollywood Newsreel
Merry Wives of Reno
The Dragon Murder Case
1933 Baby Face
Captured!
Cavalcade
From Headquarters
Její poslední rekord
Lady Killer
Paddy the Next Best Thing
Private Detective 62
The House on 56th Street
The World Changes
Voltaire
West of Singapore
1932 Okay, America!
Once in a Lifetime
The All-American
The Fourth Horseman

TV seriály

1950 Masterpiece Playhouse (TV seriál)

Dokumentární

1941 Picture People No. 1: Stars in Defense
1938 Breakdowns of 1938
1935 A Dream Comes True

TV pořady

1953 Take a Guess (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace