foto

Eleanor Parker

  • nar. 26.6.1922
    Cedarville, Ohio, USA
  • zem. 9.12.2013 (91 let)
    Palm Springs, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka Eleanor Jean Parker se narodila 26. 6. 1922, v Cedarville, Ohio, USA, jako nejmladší ze tří dětí. Otec byl učitelem se specializací na matematiku a dějepis, maminka se starala o domácnost a rodinu. Eleanor začala s divadlem a hraním na základní škole. Pro hraní a divadlo byla tak zapálená, že si vyprosila na rodičích ve svých 15-ti letech letní kursy herectví ve Worcesteru v Massachusetts. Poté bylo rodičům už víc než jasné, kam touhy Eleanor směřují. K získání větších zkušeností se přihlásila po vystudování střední školy do dramatických kursů v Clevelandu, a poté se přestěhovala do Kalifornie, aby pokračovala ve studiu v Pasadena Playhouse. V té době byla pozvána na filmové testy spol. Century Fox, a za krátko na to jí přišla nabídka i ze spol. Warner Brothers. Eleanor však chtěla vstoupit před kameru dokonale profesionálně připravena, a tak přistupuje k natáčení až o rok později – 1941, kdy debutuje na filmovém plátně ve filmech Soldiers in Whitte, nebo Sedmá kavalerie s Olivií de Havilland a Errolem Flynnem v hlavních rolích. Její krása jí přinesla hlavní roli u Warner Brothers' v roce 1943, ve filmu MISSION TO MOSCOW – Mise v Moskvě v režii Michaela Curtize – hrála zde dceru amerického velvyslance v Moskvě a poté ve filmu MYSTERIOUS DOCTOR. Při natáčení Mise v Moskvě se seznámila se svým prvním manželem poručíkem námořnictva Fredem L. Losse, zubním lékařem. Svatba se konala poměrně narychlo 21.3.1943 ( byla ještě II. světová válka) a dne 5.12. 1944 se už rozvedli.

V roce 1944 natáčí s Leslie Howardem remake BETWEEN TWO WORLDS, CRIME BY NIGHT, THE LAST RIDE - Poslední jízda (1944), OF HUMAN BONDAGE (1946 a nominace na Oscara) a komedie NEVER SAY GOODBYE s Errolem Flynnem. Parkerová získla své první nominace na Oscara za nejlepší herecký výkon v AGED a za PRISON (1950) I. cena na filmovém festivalu v Benátkách. Byla také nominována za roli ženy policisty v DETECTIVE STORY (1951), která ví o tajemství doktora provádějícího zakázané potraty, režíroval William Wyler. Od 1953 – 1955 hrála hlavní role ve VALLEY OF THE KINGS, v dobrodružném NAKED JUNGLE s Charltonem Hestonem, ESCAPE FROM FORT BRAVO, MANY REVERS TO GROSS. Třetí a poslední Oscarová nominace byla za Interupped Melody (1955), zde hraje operní pěvkyni, která onemocněla obrnou. Nádherný výkon podala v psychologickém dramatu z roku 1957, podle románu Shirley Jacksonové, s názvem LIZZY, které podivuhodně a s citem pro detail a hloubku lidského vnímání, zrežíroval náš herec a režiser Hugo Haas a současně si zahrál menší roli spisovatele Walthera. Film jsme mohli poprvé v české premiéře shlédnout roku 2008. Eleanor byla extremně nadaná, talentovaná a také velice universální herečka, ale trápilo jí přes veškerá uznání a oblíbenost to, že nezískala nikdy takové uznání, které by odpovídalo jejím kvalitám. Za roli v THE ELEVENTH HOUR získala v roce 1962 cenu Emmy.

U nás je zřejmě nejvíce známá z kostýmního, historicko-romanticko-dobrodružného barevného filmu z roku 1952 SCARAMOUCHE se Stewartem Grangerem a Janet Leigh, kde hrála krásnou divadelní herečku Lenoru, a nebo roli baronky v muzikálu THE SOUND OF MUSIC (1965), který získal 10 nominací na Oscara, pět proměnil (oba filmy vysílala naše ČT II.). Eleanor hrála také často v Evropě, oblíbená byla především v Itálii – z filmu např. TYGR A KOČIČKA (1967) s Ann Margaret. Další nominaci na Zlatý globus získala za BRACKEN'S WORLD (1970), za nejlepší herecký výkon. Jejím posledním filmem byl DEAD ON THE MONEY (s Farah Fawcet) v roce 1991.

Eleanor byla čtyřikrát vdaná, 1943 - 1944 Fred Losee, Bert E.Friedlob od 5. 1. 1946 do 10. 11. 1953 měli spolu tři děti Susan, Sharon a Richarda. Třetí sňatek s Paulem Clemensem 25. 11.1954 do 9.3.1965, měli jedno dítě, chlapce Paula a současným manželem je Raymond Hirsch od 17. 4.1966, se kterým žijí v Kalifornii. Eleanor Parker natočila od roku 1941 77 filmů.

marťan

Herecká filmografie

Filmy

1991 Pojistka na smrt (TV film)
1981 Madame X (TV film)
1980 Špionem na pár dní (TV film)
1979 Opálení
She's Dressed to Kill (TV film)
1978 Bastard, The (TV film)
1977 Fantasy Island (TV film)
1973 Great American Beauty Contest, The (TV film)
1972 Home for the Holidays (TV film)
1971 Maybe I'll Come Home in the Spring (TV film)
Vanished (TV film)
1969 Hans Brinker (TV film)
Kočičí oko
1968 How to Steal the World
1967 Tygr a kočička
Warning Shot
1966 An American Dream
The Oscar
1965 Za zvuků hudby
1964 Panic Button
1962 Madison Avenue
1961 Return to Peyton Place
1960 Domů z hor
The Gambler, the Nun and the Radio (TV film)
1959 Díra v hlavě
1957 Lizzie
The Seventh Sin
1956 Král a čtyři královny
1955 Interrupted Melody
Many Rivers to Cross
Muž se zlatou paží
1954 The Naked Jungle
Údolí králů
1953 Escape from Fort Bravo
1952 Above and Beyond
Scaramouche
1951 A Millionaire for Christy
Detektivní příběh
Valentino
1950 Caged
Stříbrný blesk
Three Secrets
1949 Nádherný pocit
1948 Always Together
The Woman in White
1947 Escape Me Never
The Voice of the Turtle
1946 Never Say Goodbye
Of Human Bondage
1945 Pride of the Marines
1944 Between Two Worlds
Crime by Night
Hollywood Canteen
The Last Ride
The Very Thought of You
1943 Mission to Moscow
The Mysterious Doctor
1942 Busses Roar
Men of the Sky
Soldiers in White
The Big Shot
1941 Sedmá kavalérie

TV seriály

1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1969 Bracken's World (TV seriál)
1959 Buick-Electra Playhouse (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace