foto

Raúl Esparza

  • nar. 24.10.1970 (50 let)
    Wilmington, Delaware, USA

Biografie

Raúl Eduardo Esparza se narodil kubánským rodičům. Na svůj původ je velmi hrdý a označuje se za Kubánce-Američana. Později se rodina přestěhovala do Miami. Roku 1988 skončil školu Belen Jesuit a o něco později získal ocenění Silver Knight Award za divadlo. V roce 1992 obdržel bakalářský diplom z herectví a anglického jazyka na New York University's Tisch School of the Arts.

Je známý především jako muzikálový herec a zpěvák a nejvíce se proslavil v divadle na Broadway. Byl mnohokrát nominován a vyhrál spoustu cen za svá představení. Poprvé na sebe více upozornil v představení „The Rocky Horror Show“. Mezi jeho nejznámější muzikály patří „Taboo“, „Company“ nebo „Tick Tick... Boom!“. Dále se objevil třeba v „The Homecoming“ a „Arcadia“.

Muzikál „Leap of Faith“, jemuž se nakonec rozpadla produkce, což ho zanechalo smutným, jej nakonec přivedl k producentům, jež mu dali možnost zahrát si jeho nejvýznamnější televizní roli Rafaela Barby v seriáu Law & Order: Special Victims Unit. Postava se objevila ve 14. sérii a zůstala v hlavním obsazení až do poloviny 19. série. Esparza se rozhodl odejít, protože prý rozvinul v charakteru co se dalo a byl nejvyšší čas se posunout dál.

Jeho talent nezůstal nepovšimnut, a tak mu byla nabídnuta role Dr. Fredericka Chiltona v seriálu Hannibal. Dále se objevil například ve filmech Find Me Guilty nebo My Soul To Take. Také nadaboval hlas Morena v animovaném filmu Ferdinand. Pracoval i na několika dílech seriálu BoJack Horseman.

Byl ženatý se svou přítelkyní ze střední školy Michele Marie Perez. V roce 2008 se ale rozvedli. Otevřeně se v rozhovoru pro New York Times přiznal k bisexualitě. Kromě herectví a zpěvu je také hlasovým umělcem.

TaNya_

Herecká filmografie

Filmy

2017 Ferdinand
2016 Custody
2011 G.W.B.
Georgetown (TV film)
Martha Marcy May Marlene
2010 Vem si mou duši
2006 Dokažte mi vinu

TV seriály

2020 Dobrý boj (TV seriál)
The Gang Is Satirized and Doesn't Like It (S04E04)
2018 The Path (TV seriál)
Messiah (S03E06)
De Rerum Natura (S03E04)
Locusts (S03E03)
další epizody (4)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
The Undiscovered Country (S19E13)
Info Wars (S19E12)
Flight Risk (S19E11)
další epizody (5)
2017 BoJack Horseman (TV seriál)
Ruthie (S04E09)
Soudce (S04E08)
Spusťte štěpení (S04E04)
další epizody (4)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Intent (S19E08)
Something Happened (S19E07)
Unintended Consequences (S19E06)
další epizody (20)
2016 BoJack Horseman (TV seriál)
To šlo dobře (S03E12)
Jsi to ty (S03E10)
Láska nebo sňatek (S03E05)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Broken Rhymes (S18E06)
Rape Interrupted (S18E05)
Heightened Emotions (S18E04)
další epizody (20)
2015 Hannibal (TV seriál)
The Wrath of the Lamb (S03E13)
The Number of the Beast Is 666 (S03E12)
The Great Red Dragon (S03E08)
další epizody (4)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Depravity Standard (S17E09)
Melancholy Pursuit (S17E08)
Patrimonial Burden (S17E07)
další epizody (20)
2014 Hannibal (TV seriál)
Yakimono (S02E07)
Futamono (S02E06)
Mukozuke (S02E05)
další epizody (6)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Výsada manželů (S16E08)
Rekviem za pornohvězdu (S16E05)
Mladé hvězdičky (S16E03)
další epizody (13)
2013 Hannibal (TV seriál)
Rôti (S01E11)
Entrée (S01E06)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Anonymní násilníci (S15E09)
Vojenská spravedlnost (S15E08)
Neladící hlasy (S15E07)
další epizody (14)
2012 666 Park Avenue (TV seriál)
Hypnos (E09)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Lessons Learned (S14E08)
Friending Emily (S14E06)
Twenty-Five Acts (S14E03)
2011 Muž s posláním (TV seriál)
In Case of Discomfort (E03)
In Case of All Hell Breaking Loose (E02)
2010 Médium (TV seriál)
Blood on the Tracks (S07E10)
2009 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Zrzka (S08E11)
2007 Řekni, kdo tě zabil (TV seriál)
Hořké sladkosti (S01E08)
Sranda jako na pohřbu (S01E03)
1997 Všichni starostovi muži (TV seriál)
Perný den (S02E05)
1990 Zákon a pořádek (TV seriál)

Dokumentární

2007 ShowBusiness: The Road to Broadway

Host

TV pořady

2012 The 66th Annual Tony Awards (TV pořad)
2009 The 63rd Annual Tony Awards (TV pořad)
2004 Macy's Thanksgiving Day Parade (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)