foto

Dino Risi

  • nar. 23.12.1916
    Milán, Lombardie, Itálie
  • zem. 7.6.2008 (91 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeden z největších „mistrů“ italské komedie Dino Risi se narodil 23.12.1916 v Miláně. Ve věku 12 let se stal sirotkem a byl vychováván příbuznými a známými jeho rodiny. Vystudoval medicínu, stal se psychiatrem a ve volném čase psal články pro místní noviny.

Filmovou kariéru začal jako asistent režie u režisérů Mario Soldatiho (17.11.1906 – 19.6.1999) a Alberta Lattuada (13.11.1914 – 3.7.2005). Jeho filmové začátky byly víceméně náhoda. V roce 1940 se setkal s Alberto Lattuadou v obchodě u kamaráda. Lattuada mu řekl, že shání asistenty režie pro film PICCOLO MONDO ANTICO (1941). Risi tuto nabídku přijal, jak sám řekl, jen tak pro zábavu, ne kvůli práci a penězům. Práce u filmu se mu líbila a rozhodl se zkusit něco i sám. Po skončení druhé světové války začal Risi režírovat vlastní krátkometrážní snímky a když o jeden z nich (BUIO IN SALA-1948) projevil zájem producent Carlo Ponti (1912-2007), rozhodl se stát režisérem.

V padesátých letech začíná natáčet i filmy celovečerní a jedním z prvních je VIALE DELLA SPERANZA, IL (1953) s Marcellem Mastroiannim a Lilianou Bonfatti. V témže roce je spolu s Fellinim jedním ze šesti režisérů povídkového filmuL´ AMORE IN CITTÁ. Úspěšnost italských povídkových filmů se v dalších letech jen a jen násobí. Výrazně o sobě dává Risi vědět, když střídá v režisérské taktovce svého kolegu Comenciniho a režíruje třetí část trilogie z italského venkova, tentokrát s názvem CHLÉB, LÁSKA… (1955). Místo Giny Lollobrigidy se tu objevuje v hlavní roli Sophia Loren. Dino Risi byl tím režisérem, který prosazoval do světa filmu takové herecké hvězdy jako Vittorio Gassmanoa či Sophia Loren. Průlomové jsou jeho snímky POVERI MA BELLI (1957) a IL, SORPASSO (1962).

Jeden z jeho nejúspěšnějších filmů je snímek PROFUMO DI DONNA (1974) s Agostinou Belli v hlavní roli. Tento snímek měl dvě nominace na Oscara (nejlepší cizojazyčný film a scénář). Ač film Oscara neobdržel, získal jiná významná ocenění na MFF v Cannes, David di Donatello Awards či Stříbrnou stuhu. Za svou dlouhou kariéru obdržel Risi mnohá ocenění, jen namátkou ocenění z MFF v Benátkách (1987 a 2002), MFF San Sebastián (1957 a 1967), MFF v Moskvě (1967). Roku 2007 obdržel „Honorary Ribbon“ od italského národního svazu italských novinářů. Obdržel již zmiňovanou cenu David di Donatello Awards (v letech 1975 a 2005). V roce 1976 obdržel „francouzského“ Césara a v roce 2002 získal Zlatého lva - Čestné uznání (Leone d'Oro alla carriera) na filmovém festivalu v Benátkách za celoživotní dílo.

Roku 1977 se Risi podílí na povídkové satiře NOVÁ SRAŠIDLA, kde spolu s Monicellim režírují polovinu ze 14 povídek, zbytek obstarává Ettore Scola. Spolu se Sophií Loren se „pustil“ do remaku slavného románu HORALKA (v roce 1960 ho se Sophií natočil Vittorio De Sica) a výsledkem bylo konkurence schopné „dvojče“ slavného filmu (1988). Roku 2002 natočil svůj poslední snímek, kterým byl televizní film LE RAGAZZE DI MISS ITALIA .

Dvě z jeho komedií, IL GIOVEDI (komediální drama o vztahu otce a syna z roku 1963) a IL COMMISSARIO LO GATTO (příběh z ostrova Favignana o vyšetřování záhadných vražd) z roku 1987, byly uvedeny v retrospektivní sekci italské komedie na 67. Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách roku 2010. Risi se kromě režie podílel na mnoha svých filmech i jako autor. Svým stylem humoru se vyjádřoval k sociální situaci v Itálii, především k nepříjemné situaci chudých. V roce 2004 napsal Dino Risi svou autobiografii „I MIEI MOSTRI“.

S manželkou Claudií se rozvedl, společně měli dvě děti Claudia a Marca. Claudio Risi (*12.11.1948) i Marco Risi (*4.6.1951) se přibližně od sedmdesátých let minulého století objevují také ve filmové branži v roli režisérů a producentů. Romantické vztahy prožil Dino Risi s herečkami Anitou Ekberg a Alidou Valli. Posledních 40 let života byla jeho společnicí herečka Leontine Snell, ale nežili společně. V jednom ze svých rozhovorů řekl Risi, že by měl existovat zákon, ať každý zemře v 80-ti letech. Sám řekl, že je „zvědavý na smrt“. Dino Risi zemřel 7. června 2008 ve své rezidenci v Římě, v 91 letech.

Petr "Hennes" Hennebichler

Režijní filmografie

Filmy

2002 Ragazze di Miss Italia, Le (TV film)
1996 Esercizi di stile
Giovani e belli
1990 Nebudu vám už na obtíž
Vita coi figli (TV film)
1988 Horalka (TV film)
Vizio di vivere, Il (TV film)
1987 Carla. Quattre storie di donne (TV film)
Commissario Lo Gatto, Il
Teresa
1985 Scemo di guerra
1984 Dobrý král Dagobert
...e la vita continua (TV film)
Vita continua, La
1982 Do postele vždy a ochotně
1981 Přízrak lásky
1980 Jsem fotogenický
Milenci na neděli
1979 Drahý otče
1978 První láska
1977 Hra na lásku
Nová strašidla
Ztracená duše
1976 Bílé telefony
1974 Vůně ženy
1973 Bláznivý sex
Mordi e fuggi
1971 In nome del popolo italiano
Knězova manželka
Noi donne siamo fatte cosě
1969 Giovane normale, Il
Vedo nudo
1968 Profeta, Il
Ty, já a tvůj manžel
1967 Tygr a kočička
1966 Nostri mariti, I
Ombrellone, L'
Operace San Gennaro
1965 Bambole, Le
Gaucho, Il
I complessi
1963 Čtvrtek
Il successo
I Mostri
1962 La Marcia su Roma
Sváteční vyjížďka
1961 A porte chiuse
Una Vita difficile
1960 L'homme aux cent visages
Un Amore a Roma
1959 Il Poveri milionari
Vedovo, Il
1958 Venezia, la luna e tu
1957 Belle ma povere
La nonna Sabella
Pauvres mais beaux
1955 Chléb, láska a .....
Il Segno di Venere
1954 Vacanze col gangster
1953 Láska ve městě
Viale della speranza, Il
1950 Fuga dalla città
1948 Buio in sala
Città dei traffici, La
Cortili
1947 Cuore rivelatore
Verso la vita

TV seriály

1992 Missione d'amore (TV seriál)

Dokumentární

1950 Isola bianca, L'
1949 Seduta spiritica
Siero della verità, Il
1948 Caccia in Brughiera
Grido della città, Il
Segantini il pittore della montagna
1848
1947 Pescatorella
Strade di Napoli
Trigullio minore
1946 Barboni
Bersaglieri della signora, I

Scenáristická filmografie

Spisovatelská filmografie

Herecká filmografie

Filmy

1991 Il Muro di gomma

Dokumentární

2010 Sodankylä ikuisesti (TV seriál)
1996 Ritratti d'autore (TV seriál)
1979 Portrait de Vittorio Gassman (TV film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace