foto

Betty Compson

  • nar. 19.3.1897
    Beaver, Utah, USA
  • zem. 18.4.1974 (77 let)
    Glendale, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se jako Eleanor Luicime Compson ve městě Beaver ve státě Utah. Její otec zemřel, když byla ještě velmi mladá. To ji přimělo přerušit školu a začít vydělávat na živobytí pro sebe a svou matku. Podařilo se jí získat místo houslistky v divadle v Salt Lake City.

Poprvé se na filmovém plátně objevila v roce 1914 v krátkometrážní komedii HE LOVED THE LADIES. Nabídky na další role na sebe nenechaly dlouho čekat. Například jen v roce 1916 se objevila ve 25 filmech, i když většinou šlo o krátkometrážní snímky. V roce 1919 ji scénárista a režisér George Loane Tucke obsadil do role Rose ve filmu THE MIRACLE MAN, kde byl jejím hereckým partnerem Lon Chaney. Film měl velký úspěch u diváků i kritiků a udělal z Bety hlavní hvězdu Paramountu – dostala smlouvu do roku 1925. V té době se stala jednou z nejléep palcených hereček němé éry a na vrcholu kariéry vydělávala asi 5 000 dolarů týdně. Díky tomu si mohla pořídit několik luxusních limuzín a sídlo přímo na Hollywood Boulevard. V roce 1920 založila svoji vlastní produkční společnost. Prvním snímkem, který její společnost vyprodukovala, bylo romantické drama PRISONERS OF LOVE, ve kterém si Betty zahrála roli bohaté krásky Blanche Davis. Poté, co v roce 1923 dokončila film THE WOMAN WITH FOUR FACES, podepsala smlouvu s londýnskou filmovou společností. Následně si zahrála v sérii čtyř filmů, které režíroval známý anglický filamř Graham Cutts. Jedním z těchto snímků byla filmová verze anglické divadelní hry WOMAN TO WOMAN z roku 1924.

Největší filmový úspěch na ni alečekal v roce 1928. V tomto roce si zahrála napříkald Belle Star ve westernu COURT-MARTIAL, kde byl jejím hereckým partnerem Frank Austin. Příznivé ohlasy zaznamenala i díky roli prostitutky z nábřeží ve snímku THE DOCKS OF NEW YORK, ve kterém si zahrála společně s Georgem Bancroftem. Opravodvý úspěch sklidila ale až díky roli ve filmu THE BARKER. Šlo stále ještě o němý film, který už ale obsahoval některé mluvené scény. Za roli v tomto filmu byla dokonce nominovaná na Oscara pro herečku v hlavní roli. Hlavně díky tomuto úspěchu se stala jednou z nejobsazovanějších hereček v nadcházející éře mluveného filmu. Ačkoliv nebyla zpěvačkou, objevila se v několika prvních muzikálech. V roce 1930 si zahrála v akčním filmu THE SPOILERS společně s Garym Cooperem. Jejich role v pozdějším remaku z roku 1942 ztvárnili Marlene Dietrich a John Wayne. Jejím posledním hereckým počinem byla role v komedii HERE COMES TROUBLE z roku 1948. V pozdějších letech Betty rozjela byznys v Kalifornii s vlastní kosmetickou značkou.

Betty se během svého života vdala celkem třikrát, všechna její manželství ale zůstala bezdětná. V říjnu 1925 se jejím prvním manželem stal filmový režisér James Cruze, se kterým se rozvedla v březnu roku 1930. V prosinci roku 1933 se provdala podruhé, tentokrát za producenta Irvinga Weinberga, ale i toto manželství skončilo v březnu roku 1937 rozvodem. Třetím a posledním manželem byl Silvius Jack Gall, manželé spolu žili až do jeho smrti v roce 1962. Betty zemřela na infarkt ve věku 77 let ve svém domově v kalifornském Glendale.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1948 Here Comes Trouble
1947 Hard Boiled Mahoney
Second Chance
1946 Claudia and David
Her Adventurous Night
1943 Confessions of a Vice Baron - a.z.
Danger! Women at Work
1941 Escort Girl
Invisible Ghost
Pan Smith s manželkou
Roar of the Press
The Watchman Takes a Wife
Zis Boom Bah
1940 Cafe Hostess
Laughing at Danger
Mad Youth
Strange Cargo
1939 Cowboys from Texas
Hotel Imperial
News Is Made at Night
Religious Racketeers
They Asked for It
1938 A Slight Case of Murder
Blondes at Work
Port of Missing Girls
The Beloved Brat
Torchy Blane in Panama
Two Gun Justice
Under the Big Top
1937 Circus Girl
Federal Bullets
God's Country and the Man
1936 August Weekend
Bulldog Edition
Drag-Net, The
Hollywood Boulevard
Killer at Large
Laughing Irish Eyes
The Millionaire Kid
Two Minutes to Play
1935 False Pretenses
Manhattan Butterfly
1934 No Sleep on the Deep
1933 Destination Unknown
Notorious But Nice
West of Singapore
1932 Guilty or Not Guilty
The Silver Lining
1931 Hollywood Halfbacks
The Gay Diplomat
The Lady Refuses
Three Who Loved
Virtuous Husband, The
Woman Pursued
1930 Case of Sergeant Grischa, The
Czar of Broadway
Inside the Lines
Isle of Escape
Midnight Mystery
She Got What She Wanted
The Boudoir Diplomat
The Spoilers
The Voice of Hollywood, Series 1, No. 2
Those Who Dance
1929 Blaze o' Glory
On with the Show!
Skin Deep
Street Girl
The Great Gabbo
The Show of Shows
The Time, the Place and the Girl
Weary River
Woman to Woman
1928 Court-Martial
Life's Mockery
Masked Angel
Scarlet Seas
The Barker
The Desert Bride
The Docks of New York
The Masked Angel
V rukou policie
1927 Cheating Cheaters
Ladybird, The
Love Me and the World Is Mine
Say It with Diamonds
Temptations of a Shop Girl
1926 The Belle of Broadway
The Palace of Pleasure
The Wise Guy
1925 Beggar on Horseback
Counsel for the Defense
Eve's Secret
Locked Doors
New Lives for Old
Paths to Paradise
The Pony Express
1924 Miami
Ramshackle House
The Enemy Sex
The Fast Set
The Female
The Garden of Weeds
The Prude's Fall
The Stranger
White Shadow, The
1923 Hollywood
Rustle of Silk, The
The Royal Oak
White Flower, The
Woman to Woman
Woman with Four Faces, The
1922 Always the Woman
Green Temptation, The
Kick In
Over the Border
The Bonded Woman
The Law and the Woman
To Have and to Hold
1921 At the End of the World
For Those We Love
Ladies Must Live
Prisoners of Love
The Little Minister
1919 Devil's Trail, The
Little Diplomat, The
Terror of the Range
The Light of Victory
The Miracle Man
The Prodigal Liar
1918 All Dressed Up
Betty's Adventure
Border Raiders
Circumstantial Evidence
Here Comes the Groom
Many a Slip
Never Surprise Your Wife
Somebody's Baby
The Sheriff
Whose Wife?
1917 A Bold, Bad Knight
A Smoky Love Affair
Almost Divorced
Almost a Bigamist
Almost a Scandal
As Luck Would Have It
Betty Wakes Up
Betty's Big Idea
Crazy by Proxy
Cupid's Camouflage
Down by the Sea
Father's Bright Idea
Five Little Widows
Help! Help! Police!
Her Crooked Career
Her Friend, the Chauffeur
His Last Pill
Hubby's Night Out
Love and Locksmiths
Nearly a Papa
Out for the Coin
Sauce for the Goose
Small Change
Suspended Sentence
Their Seaside Tangle
Those Wedding Bells
Won in a Cabaret
1916 A Brass-Buttoned Romance
A Friend, But a Star Boarder
A Leap Year Tangle
A Quiet Supper for Four
All Over a Stocking
Almost a Widow
Cupid Trims His Lordship
Cupid's Uppercut
Dad's Masterpiece
Eddie's Night Out
He Almost Eloped
He Loved the Ladies
He Wouldn't Tip
He's a Devil
Her Celluloid Hero
Her Friend, the Doctor
Her Steady Carfare
Her Sun-Kissed Hero
His Baby
Hist! At Six O'Clock
Inoculating Hubby
Jed's Trip to the Fair
Lem's College Career
Love and Vaccination
Lovers and Lunatics
Mingling Spirits
Nearly a Hero
Potts Bungles Again
Sea Nymphs
Some Kid
That Doggone Baby
The Browns See the Fair
The Deacon's Waterloo
The Janitor's Busy Day
The Making Over of Mother
The Newlyweds' Mix-Up
The Wooing of Aunt Jemima
Those Primitive Days
Wanted: A Husband
When Clubs Were Trumps
When Lizzie Disappeared
When the Losers Won
1915 Love and a Savage
Some Chaperone
Their Quiet Honeymoon
Wanted: A Leading Lady
Where the Heather Blooms

Dokumentární

1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1934 Movie Memories #2 - a.z.
1931 House That Shadows Built, The
1930 Screen Snapshots Series 9, No. 13
1923 Screen Snapshots, Series 3, No. 21
1922 A Trip to Paramountown
Screen Snapshots, Series 2, No. 22-F
Screen Snapshots, Series 3, No. 9
1921 Screen Snapshots, Series 1, No. 17

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace