foto

Valerie Perrine

  • nar. 3.9.1943 (75 let)
    Galveston, Texas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Valerie Ritchie Perrine je americká herečka a modelka. Perrine se narodila v Galvestonu v Texasu, matce Winifred „Renee" /roz.McGinley/, která se živila jako tanečnice a objevila se v hudebním filmu Earla Carrolla MURDER AT VANITIES /1934/ a otci Kennethu Perrinovi – plukovníkovi U.S. Army. Kvůli otcově kariéře se rodina musela často stěhovat z místa na místo. Vyrůstala v Japonsku a dospívání prožila v Arizoně.

Svou kariéru odstartovala jako showgirl v Las Vegas. Někdo tvrdí, že jejím prvním filmem byla nespecifikovaná účast v bondovce DIAMONDS ARE FOREVER /1971/ ale toto tvrzení se nezakládá na pravdě. Ve filmu SLAUGHTERHOUSE-FIVE /1972/ režiséra Kurta Vonneguta ztvárnila postavu soft-core pornoherečky Montany Wildhack. V témže roce nafotila layout pro Playboy a v srpnu 1981 byla na titulní stránce Playboye. Také se stala první herečkou, která záměrně ukázala svou nahotu – odhalená ňadra -  v americkém televizním vysílání, konkrétně ve hře STEAMBATH režiséra Bruce Jaye Friedmana. Pouze pár PBS stanic se odvážilo pustit tento program do vysílání.

V roce 1975 byla nominována na cenu Academy Award pro nejlepší herečku a na cenu Golden Globe pro nejlepší herečku ve filmu /drama/. Na MFF v Cannes vyhrála cenu pro nejlepší herečku za roli striptérky Honey Bruce – manželky legendárního komika Lennyho Bruce v biografickém filmu Boba Fosseho LENNY /1974/.

V dalším autobiografickém snímku W.C.FIELDS AND ME /1976/ hrála postavu Carlotty Monti ale nejvíc si ji diváci pamatují jako Miss Eve Teschmacher, společnici gangstera Lexe Luthora ve sci-fi blockbusteru SUPERMAN /1978/. Za tuto roli byla v roce 1979 nominována na cenu Saturn Award pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. Tuto postavu si záhrala i ve druhém pokračování SUPERMAN II /1980/.

V romantickém filmu THE ELECTRIC HORSEMAN /1979/ hrála po boku Roberta Redforda  - rodeového šampióna -  jeho bývalou manželku Charlottu Steele. Její kariéra šla nahoru a dolů a to po účinkování v hudební komedii CAN'T STOP THE MUSIC /1980/, která ji vynesla nominaci Razzie Award pro nejhorší herečku. Tento film se poté stal kultovní klasikou. V roce 1982 ztvárnila ve filmu THE BORDER postavu Marcy, manželky zkorumpovaného policejního úředníka, kterého hrál Jack Nicholson. V následujících letech hrála Perrine spíše v nízkorozpočtových projektech ale v roce 2000 se jí podařilo získat malou roli ve filmu s Melem Gibsonem WHAT WOMAN WANT. V seriálu HOMICIDE: LIFE ON THE STREET, hrála bývalou manželku detektiva Johna Munche, ztvárněného Richardem Belzerem.

Její snoubenec, bohatý playboy a sběratel zbraní z Los Angeles, se kterým se seznámila v době kdy tančila v Las Vegas se sám nešťastnou náhodou zastřelil při odjišťování pušky, kdy zbraň vystřelila náboj a ten se odrazil od dveří a roztrhal jeho plíce. Byly spolu měsíc sezdaní ale od té doby se už nevdala i přes nespočet vztahů, které měla. Má roztomilou vadu řeči – lehce šišlá.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2016 Silver Skies
2008 Redirecting Eddie
2006 Superman II: Verze Richarda Donnera
2005 Kaliforňanky
The Moguls
2002 The End of the Bar
2001 Directing Eddie
2000 Po čem ženy touží
1999 My Girlfriend's Boyfriend
Picture This
Shame, Shame, Shame
1998 Brownovo Requiem
Klub 54
Láska až za hrob
Place Called Truth, A
1995 Break, The
Girl in the Cadillac
1993 Bod varu
1991 Planoucí pobřeží (TV film)
Riflessi in un cielo scuro
1990 Jako andělé
1989 Sladké ptáče mládí (TV film)
1988 Casa a Roma, Una (TV film)
Mask of Murder
1987 Maid to Order
Rosa. Quattre storie di donne (TV film)
1986 Rose (TV film)
1985 Water
1983 Malibu (TV film)
When Your Lover Leaves (TV film)
1982 Hranice
Marian Rose White (TV film)
1981 Tajný závod
1980 Agency
Can't Stop the Music
Superman 2
1979 Elektrický jezdec
The Magician of Lublin
1978 Superman
Ziegfeld: The Man and His Women (TV film)
1977 Pan Bilión
1976 W. C. Fields and Me
1974 Lenny
1973 Lady Luck (TV film)
Poslední americký hrdina
Steambath (TV film)
1972 Couple Takes a Wife, The (TV film)
Jatka č. 5
1971 Diamanty jsou věčné

TV seriály

1995 Pohotovost (TV seriál)
Plus dítě rovná se dvě (S02E05)
Mateřství (S01E24)
1993 Tajemství Lake Success (TV seriál)
1986 Leo & Liz in Beverly Hills (TV seriál)
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)
1973 Love Story (TV seriál)
1956 As the World Turns (TV seriál)

Dokumentární

2017 The Fabulous Allan Carr

TV pořady

1982 It's Not Easy Bein' Me: The Rodney Dangerfield Show (TV pořad)
1980 Circus of the Stars #5 (TV pořad)
Omnibus (TV pořad)
1979 Circus of the Stars #3 (TV pořad)
1977 Circus of the Stars (TV pořad)
Circus of the Stars #2 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace