Reklama

Reklama

Alfonso Brescia

Alfonso Brescia

nar. 06.01.1930
Řím, Lazio, Itálie

zem. 06.06.2001 (71 let)
Řím, Lazio, Itálie

Biografie

Italský režisér Alfonso Brescia, byl rodákem z Říma, kde poprvé spatřil světlo světa 6. ledna 1930. Komu nic neříká toto jméno, bude možná znát jméno Al Bradley, či Al Bradly, což byly pseudonymy, které použil v mnoha svých filmech.

Alfonso je režisérsky podepsán pod více než padesáti filmy a to ještě jako asistent režie, či jako režísér druhý, natočil dalších čtrnáct filmů. Rovněž tak jako autor a scénárista se uplatnil u velkého množství filmů a byl autorem například některých komedií populární dvojice Franchi a Ingrassia. V několika filmech na přelomu osmdesátých let minulého století, se také objevil v roli herce.

Alfonso se k filmu dostal díky svému otci, který byl producentem. Velmi často byla uplatněna spolupráce Alfonso Brescia a Mario Merola (1934-2006). Právě Merola veřejně prohlásil, že Brescia je režisérem, ke kterému má plnou důvěru. Jejich Neapolská dramata, byla vždy poměrně úspěšná.

U filmu začíná mladý Alfonso jako asistent Giuseppa Variho. V roce 1957 u filmu IL RICATTO DI UN PADRE a v roce 1958 GIOVANE CANAGLIA. Jako asistent režiséra pracoval například také s Federico Fellininim či Sergio Leonem. Naposledy jako asistent je u filmu I DUE GLADIATORI, který má premiéru 10. července 1964. Jeho první režisérský snímek pak přichází ve stejném roce a stává se hned jedním z jeho klasických děl. Snímek LA RIVOLAT DEI PRETORIANI (VZPOURA PRETORIÁNŮ) má svou premiéru 4. září 1964 a v obou těchto přelomových filmech kariéry Brescii, se v hlavní roli objevuje Richard Harrison. V té době populárních historických snímcích pokračuje Brescia ještě ve stejném roce, kdy přichází s filmem IL MAGNIFICO GLADIATORE.

V roce 1966 natočil svůj první western LA LEY DEL COLT (poprvé pod pseudonymem Al Bradly). Westernů pak Brescia natočil ještě pěkné množství. Roku 1967 natočil válečný film TESTA DI SBARCO PER OTTO IMPLACABILI (PEKLO V NORMANDII), kde použil i autentické záběry vyloďování. Další válečný film UCCIDETE ROMMEL (ZABÍT ROMMELA) natočil o dva roky později.

Začátkem let sedmdesátých ani Bresciu neminou populární „giallo“ snímky a tak přichází například RAGAZZA TUTTA NUDA ASSASSINATA NEL PARCO (1972). Ani erotické snímky ve své kariéře Brescia nevynechá a tak natáčí například roku FRITTATA ALL´ITALIANA (1976) s Karin Schubert a Dagmar Lassander, či dříve roku 1972 s Femi Benussi a Evou Czemerys POPPEA…UNA PROSTITUTA AL SERVIZIO DELL´IMPERO. V roce 1980 pak erotické sci-fi LA BESTIA NELLO SPAZIO.

Budoucí úspěšná spolupráce s hercem Mario Merolou začíná kriminálkou L´ULTIMO GUAPPO v roce 1978. Ještě ve stejném roce je to NAPOLI SERENATA CALIBRO 9. V roce 1979 další úspěšná Neapolská kriminálka NAPOLI LA CAMORRA SFIDA…LA CITTA RISPONDE. Úspěšný je i snímek této dvojice z roku 1981 NAPOLI, PALERMO, NEW YORK, IL TRIANGOLO DELLA CAMORRA (TROJÚHELNÍK MAFIE).

Ani sci-fi snímky Brescia nevynechal a tak lze připomenout třeba BATTAGLIE NEGLI SPAZI STELLARI (1977) či LA GUERRA DEI ROBOT (1978). Od roku 1983 do roku 1993 pak natočil jen pět filmů, které nebyly výrazně úspěšné. Kromě psaní a režírování, byl také herec. Hrál například v roli doktora v kriminálním dramatu IL MAMMASANTISSIMA (1979), nebo v dalších menších rolích ve filmech ZAPPATORE (1980), I FIGLI….SO´PEZZI´E CORE (1981) a v dalších.

Jeho poslední film, který měl ještě trochu zvednout jeho klesající produkci, nebyl nakonec distributory koupen a vynaložené peníze, končí nenávrátně v propadlišti dějin. Alfonso Brescia následně onemocněl a zemřel ve svém rodném Římě 6. června 2001, ve věku 71 let. Jeho pohřbu se účastnili i někteří producenti, kteřímu mu byli dlužni. Jeho posledním filmem se tak stal snímek z roku 1995, CLUB VACANZE.

Petr "Hennes" Hennebichler

Režisér

Scenárista

Herec

Reklama

Reklama