Reklama

Reklama

Milada Ježková

Milada Ježková

nar. 27.06.1910
Praha, Rakousko-Uhersko

zem. 04.05.1994 (83 let)
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Zajímavosti (10)

Ja milujem, ty miluješ (1980)

  • Režisér Dušan Hanák spomína, že tak ako hlavná postava dedinský starý mládenec Pišta (Roman Klosowski) si všimol dedinských starých mládencov, ktorí sa navzájom v niečom veľmi podobali: "Často boli malého vzrastu, radi zažartovali, mali určitý dar reči, sem tam slovami prekonávali istý svoj handicap alebo bariéru. Keď sme sedeli v kaviarni s Rudom Slobodom, ktorý napokon tiež mal čosi z toho starého dedinského mládenca, prešla okolo mladá čašníčka a Rudo s uvzatým pohľadom povedal: Túto ženu musím dostať do druhého stavu. Tá veta sa objaví aj vo filme. Alebo maliar natierač, ktorého som rád počúval, keď mal pod čapicou, mi povedal: Ja nemôžem prehrať. Ja musím vyhrať. Ja chcem lásku tigrovitú... Takže aj z takýchto impulzov vznikla tragikomická postava Pištu, ktorý pije, pretože ho ženy nechcú, a ženy ho nechcú, lebo pije. Ale aj jeho bláznivá matka (Milada Ježková), kamarát Vinco (Milan Jelić), kominár Albín (Václav Babka) a Viera (Iva Janžurová), s ktorou by chcel mať Pišta dieťa. So spoluscenáristom Dušanom Dušekom sme chodili do všetkých prostredí, kde sa príbeh odohráva, pracovali sme aj v nočných smenách železničnej pošty." (Raccoon.city)

Vrchní, prchni! (1980)

  • Ve filmu se objevuje spojení šošolová polévka, kterou platila falešnému vrchnímu postava Milady Ježkové. Podle všeho se jedná o autorský výraz, šošolová polévka je čočková. Samotný autor scénáře filmu, Zdeněk Svěrák, k tomu píše toto: „Když se chtěla moje maminka pochlubit sousedkám, že už umím mluvit, naklonila se ke mně do kočárku a zeptala se, jakou polívku mám nejradši. A já údajně odpovídal: šošolovou. (rakovnik)

Kulový blesk (1978)

  • „Máňa říkala, že to není směroplatný,“ říká Anežka Jechová (Milada Ježková). Jedná se o zkomolení slova „směrodatný“. Paní si nejspíše spojila slova „směrodatný“ a „platný“. (sator)

Kulový blesk (1978)

  • Anežka Jechová (Milada Ježková) bydlí v domě U Gürtlů Na Kampě 497/3 na Malé Straně. Nynější nárožní dům s malým dvorkem vznikl jako novostavba v místě staršího domu podle projektu Klementa Zobela z r. 1832. (sator)

Kulový blesk (1978)

  • Když paní Jechová (Milada Ježková) povídá o půdě: „...To budu spokojená. Tady se mě to bude věšet,“ tak měl původně následovat záběr na Hradčany, ale politickému dohledu to vadilo, a tak záběr vystřihli a nechali jen ten monolog. (cariada)

Lásky jedné plavovlásky (1965)

  • Představitele Mildova otce Josefa Šebánka poznali tvůrci v době, kdy hledali vhodný byt pro scénu u rodičů Mildy (Vladimír Pucholt). Kameraman Miroslav Ondříček je přivedl ke strýci a tetě své manželky do pražské čtvrti Karlín. A když od Šebánkových pozdě v noci odcházeli v povznesené náladě, měli o roli otce naprosto jasno. Na představitelku manželky Josefa Šebánka, soustružnici Miladu Ježkovou, narazili Jaroslav Papoušek a Ivan Passer v tramvaji, kde cosi výrazně komentovala. Nejen pro vlastní filmy, ale pro celou českou kinematografii objevili dva z nejvýraznějších neherců své generace. Vedle Josefa Šebánka a Milady Ježkové debutoval ve snímku také Josef Kolb (Pokorný). (Kubrickon)

Herečka

Host

Pořady
1979

Komik a jeho svět

Reklama

Reklama