foto

Hak-on Fung

  • nar. 18.9.1949
    Shaxi, Zhongshan, Čína
  • zem. 2.3.2016 (66 let)
    Kowloon, Hongkong

Biografie

Herec, Režisér, Kaskadér, akční choreograf, asistent akční režie a koordinátor kaskadérů Fung Hak On se narodil 18.09.1949 známému veteránovi kantonské opery Fung Fungovi, jehož charakterní role zůstaly nezapomenuty stejně jako jeho jizvou zdeformovaná tvář. V dětství začal Fung Hak On studovat ve škole pekingské opery madam Fan Fa Fok po boku experta na styl Hung gar Lee Hoi Sana, či legendárního akrobata a akčního režiséra Lam Ching Yinga se kterýmy spolupracoval na filmech i v pozdějších letech. Společně vytvořili jádro studia Golden Harvest neodmyslitelně patřící k kung fu mlátičkám Sammo Hunga. Než se ale démonický Fung stal hlavním zloduchem Sammo Hunga, začínal jako většina kaskadérů té doby u studia Shaw Brothers, kde hrál pod taktovkou velkého kmotra Changa Cheh, Chor Yuena a později u klanu Lau, pod vedením Lau Kar Leunga.
       
Zpočátku se Fung objevoval ve filmech s Davidem Chiangem, Ti Lungem, Kuan Tai Chenem, či Bolo Yeungem. Mezi nesmrtelnou klasiku patří The Bodyguard (1969), The Heroic Ones (1970), Vengeance (1970), The Duel (1971), Revenge of The Dragon (1972), The Angry Guest (1972), Killer Clans (1976), nebo The Sentimental Swordsman (1977). Díky ostrým rysům ve tváři a bezcitného výrazu hrál v drtivé většině záporné role. Jednu z hlavních rolí si zahrál až v hitu Johna Woo Last Hurrah for Chivalry (1979), kde naplno ukázal své kvality v boji se zbraněmi a svou pověstnou mrštnost.
         
Jako akční choreograf pracoval mimo jiné na snímku The Young Master (1980), který katapultoval Jackieho Chana do hvězdného nebe. V ´80 letech byl nejvíce viděn v Chanových akčních komediích. Fung spolupracoval snad se všemy slavnými choreografy a dodnes se aktivně podílí na filmech s bojovou tématikou.

Na svém hereckém kontě má na 200 snímků a jako akční režisér jich vytvořil rovných 50. Mezi zvučná jména s kterými spolupracoval patří: Wah Yuen, Biao Yuen, Corey Yuen, Gordon Liu, Casanova Wong, Hou Hsiao, Yasuaki Kurata, Lik Cheung, Mars, Tong Gaai atd. Dodnes aktivně natáčí a nedávno se představil ve snímku Once Upon Time a Shanghai (2014) společně se Sammo Hungem.

Grand "Epistemolog" Master

Herecká filmografie

Filmy

2013 Ip Man: Poslední boj
2012 Tai ji 1: Cong ling kai shi
2011 Qian nu you hun
2010 14 ostří
Ip Man 2
2009 Do mon
Tou qi
2008 Nebezpečný svědek
Xing gong zuo zhe 2: Wo bu mai shen wo mai zi gong
2007 Jiang tou
Ren zai jiang hu
2006 Ban zui ren jian
Mo gui tian shi
Tin sun yut dui
2004 Kung-fu mela
2002 Fan shou shu te qian dui
Teenage Gambler
1995 Gui ba shi
1993 Mo lu kuang hua
Ren sheng de yi shuai jin huan
Ren zhe wu di
1992 Jue dai shuang jiao
1991 Dračí dvojčata
Du wang zhi zun
Lie huo qing chou
Sexual Devil
1990 Dou shi sha xing
Po jian ji xian feng
Qi bing
Zui jia zei pai dang
1989 Kantonský kmotr
Long zhi zheng ba
Meng gui wu ting
Xiao xiao xiao jing cha
Yi dan qun ying
Zhong yi qun ying
1988 Lie xue feng yun
Navěky drakem
Tygří klec
Xian jing bian yan
1987 Zhong hua zhan shi
1986 Shen tan zhu gu li
Šťastné hvězdy v akci
1985 Ochránce
Police Story
První úkol - Dračí srdce
1984 Da xiao bu liang
Shang hai zhi ye
1983 Fei xiang guo he
Huo pin you jian qu
Vítězové a hříšníci
Xin shu shan jian ke
1982 Huo Yuan-Jia
Pán draků
Wu ye lan hua
1981 The Gold Hunters
Yong zhe wu ju
1980 Carry on Wise Guy
Král kung-fu
Mladý mistr
Snake Deadly Act
1979 Hao xia
Kung-fu nářez
Lao shu la gui
The Fairy, the Ghost and Ah Chung
Wu zhao sheng you zhao
1978 Can ku da ci sha
Chu zhong
Da sha xing yu xiao mei tou
Fei Long guo jiang
Fu shan zan xian sheng
Gui ma gong fu
Ha luo, ye gui ren
Hra smrti
Lao hu tian ji
Making It
Nan yang tang ren jie
Zan xian sheng yu zhao qian hua
Zi yue shi si xing ye
Zui jia bo sha
Škola hada
1977 Duo qing jian ke wu qing jian
Fang Shi Yu da po mei hua zhuang
Hong Xi Guan
Jue sha ling
Pai yu lao hu
Qian li dan qi zhui xiong
Qiao tan nu jiao wa
Ren ce
San de huo shang yu chong mi liu
San shi liu mi xing quan
Si da men pai
The Amsterdam Kill
The Pilferer's Progress
Tie quan xiao zi
1976 Ba guo lian jun
Da Meng Cheng
Liu A-Cai yu Huang Fei-Hong
Nepřekonatelný Bruce Lee
Qian Long huang qi yu ji
Tien ya ming yue dao
Zabijácké klany
1975 Chu jia ren
Da ge Cheng
Da lao qian
Hong hai er
Hou sheng
Shen da
Stoupenci Šaolinu
Tao wang
Všichni muži jsou bratři
1974 Chong tian pao
Dva hrdinové
Lang bei wei jian
Na Zha
Peng you
Pět mistrů Shaolinu
Sedm zlatých upírů
Shao Lin zi di
Shatter
Tie han rou qing
Wu da han
Wu hu jiang
Wu long jiao yi
Yi wang da shu
Šaolin: Škola bojových umění
1973 Da dao wang wu
Da zhang fu yu sao gua fu
Fen nu qing nian
Jing cha
Mistr Kung Fu
Mladý tygr
Mo gui tian shi
Pan ni
Pěst orla
Shi po tian jian
Tu fei
Wang ming lang zi
Xiao za zhong
1972 Bi hu
Chou lian hu an
Da sha shou
E ke
Kuai huo lin
Kung-fu: Úder smrti
Ma yong zhen
Nian qing ren
Si qi shi
Vodní hranice
Ying han
1971 Da jue dou
Fei xia shen dao
Jednoruký šermíř 2
Lei ru fung
Quan ji
Ri yue shen tong
Shuang xia
Wu ming ying xiong
Xie jiu tian lao
Ying wang
1970 Jiang hu san nu xia
Long hu dou
Msta
Shi san tai bao
The Lonely Rider
Xiao sha xing
1969 Putování meče

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky