foto

Marek Kondrat

  • nar. 18.10.1950 (68 let)
    Krakow, Polsko

Biografie

Marek Kondrat pochází z herecké rodiny – je synem herce Tadeusze Kondrata (1908-1994) a synovcem herce Józefa Kondrata (1902-1974). Před kameru se poprvé postavil ještě jako dítě: hlavní hrdina Wawrzek v historickém filmu ČERNÝ RAFAEL A ŽLUTÝ STŘEVÍC (1961), MEZI BŘEHY (1962) a v televizním seriálu "Občanská válka" (1966). Absolvent XXX. všeobecného lycea Jana Śniadeckého ve Varšavě dokončil roku 1972 varšavskou divadelní akademii PWST a později zde učil. První rok po škole strávil ve Slezském divadle Stanisława Wyspiańského v Katovicích (1972-1973), kam Gogolewski pozval pět svých studentů.

V roce 1974 natočil psychologický film pro děti KONEC PRÁZDNIN, krátce poté ztvárnil památnou roli číšníka v psychologickém dramatu s účastí řady českých herců DVOJÍ SVĚT HOTELU PACIFIK (1975) Janusze Majewského a pod stejným režisérem si později zahrál svobodníka Jana Kaniu v polské komedii C.K. DEZERTÉŘI (1985) s Josefem Abrhámem. Role číšníka mu přinesla sympatie a uznání, potvrzené mj. cenou týdeníku "Film", režisér Andrzej Wajda zase postavu kpt. Conrada-Korzeniowského v psychologickém polsko-britském dramatu HRANICE STÍNU (1976).

Objevil se v řadě zahraničních filmů, např. v životopisném snímku o papeži Janu Pavlu II - Z DALEKÉ ZEMĚ (1981). V televizi se proslavil rolí neurotického pana Mareczka v "Kabareciku" Olgi Lipińské, ve kterém předvedl svůj komický talent i imitátorské schopnosti. Hrál Adasia Miauczyńského ve filmech Marka Koterského: BLÁZINEC (1984), DEN CVOKA (2002) – roli na festivalu v Gdyni otevřeně věnoval svým synům - a VŠICHNI JSME KRISTUS (2006). V letech 1988-1991 ztvárnil jednu z hlavních postav první polské soap-opery "V labyrintu" a potom Halského v policejním TV seriálu "Extradice" (1995-1996, 1998).

"Přiznám se (...), že to byla psychicky vyčerpávající role. Po skončení filmu jsem se třásl jako rosol ještě přes dva týdny. A moje rodina měla co do činění s opravdovým cvokem potulujícím se po domě. Abych to mohl zahrát dobře, musel jsem se, podobně jako režisér, obrazně svléknout z kůže. Bylo to velmi bolestivé." (o roli v "Dni cvoka")

Vytupoval na scénách varšavských divadel: Dramatického (1973-1984 a pak v sezóně 1987/1988), Francouzského institutu (1984), Nového (1985/1986), Divadla komedie (1989), Za Daleki (1990), v Divadle Ateneum Stefana Jaracze (1992-1999) a v Obecném Zygmunta Hübnera (2002). Během 2. Festivalu hvězd v Mezizdrojích v roce 1997 otiskl svoji dlaň na "Hvězdné promenádě". V roce 1999 mu byla odhalena hvězda na Aleji hvězd v Lodži. V března 2007 ohlásil konec svojí herecké kariéry. Poslední rolí (kterou jak tvrdil "dlužil") byl učitel latiny z MALÉ MATURITY 1947 (2010).

"Život herce je strašný. Je to profese samotářů, egocentriků, kteří se kvůli umění vydávají ze všech emocí. Protože abys mohl zahrát přesvědčivě lásku nebo nenávist, musíš to tak opravdu cítit. A potom padá opona, hasnou světla a zůstáváš sám se sebou. Odkud pak brát sílu na to, abych mohl takovéto emoce prožívat ve skutečném životě? Nechci se už takhle ždímat. Chci žít."

Žena Ilona, vystudovaná informatička, dnes vyučuje jógu (vlastní ve Varšavě klub). Mají dva syny. Starší Mikołaj (1974) se objevil po boku otce ve filmu z gymnaziálního prostředí SLADCE HOŘKÝ (1996) a v seriálu "Pokoj 107" (1997). Mladší Wojciech je houslistou, žije se ženou, varhanistkou, v Bruselu a otec za nimi jezdí na koncerty. Odmítl Andrzejem Wajdou nabízenou roli generála v historickém dramatu KATYŇ (2007) - "Nechodím do kina, a do divadla už vůbec ne. Stáhl jsem se". - V současné době (2011) pracuje v bance, pro kterou také vystupoval v reklamě a se starším synem vede obchod s vínem, které se postupně stalo jeho velikou vášní:

"Co dnes potřebuji: ticho, harmonii, pocit trvalosti, obklopující krásu přírody. Všechno to jsem našel ve víně. Nejde mi jenom o jeho chuť a abych ho měl každý den na stole u jídla. Mám na mysli také jistý rituál zacházení s ním, vnímání minulosti a ten úžasný, excitující pocit očekávání – čím ono bude za pár let, za pár desítek let. Vinný keř žije tak dlouho jako člověk a nejlepší plody dává v polovině svého života – není to pěkná a uklidňující metafora?" Některá ocenění: - Cena Leona Schillera (1979) - Cena Zbigniewa Cybulského od týdeníku "Ekran" (1979) - Ocenění na IV Festivalu polské televizní tvroby v Olštýně (1980) - Bronzový kříž za zásluhy (1980) - "Hvězda sezóny" z Lubulského filmového léta v Łagowie (1987) - Cena za titulní roli v "Mazepě" (Divadlo Ateneum) na XVIII Opolských divadelních střetnutích (1993) - Cena "Wiktor" pro nejpopulárnějšího (1995) a pro nejlepšího herce (1998, 1999) - Cena za hlavní mužskou roli (válečná komedie PLUKOVNÍK KWIATKOWSKI) na Festivale polských celovečerních filmů v Gdyni (1995) - "Zlatá kachna" v kategorii nejlepší polský herec (1997, 2003) - Rytířský kříž Řádu polského obrození (2002) - "Orel" - polská filmová cena za nejlepší hlavní mužskou roli (2003) - DEN CVOKA - a tři nominace (1999, 2001, 2002) + nominace v kategorii nejlepší vedlejší mužská role (2006)

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2010 Der Grosse Kater
Mała matura 1947
2007 Ryś
2006 Wszyscy jesteśmy Chrystusami
2005 Solidarita, solidarita
Žabí lamento
2004 Mein Vater, meine Frau und meine Geliebte (TV film)
Trzeci
2003 Superprodukcja
2002 Den cvoka
Haker
Tytus, Romek i A'Tomek wśród złodziei marze
2001 Pieniądze to nie wszystko
2000 Weiser
1999 Bill Diamond - Geschichte eines Augenblicks
Kiler a ten druhý
Ohněm a mečem
Operace Simoom
Pan Tadeáš
Prawo ojca
1998 Złoto dezerterów
1997 Dobranocka
Kiler
Nocne Graffiti
Pułapka
1996 Autoportret z kochanką
Slaba wiara z cyklu opowieści weekendowe (TV film)
Słodko-gorzki
Tatort - Die Reise in den Tod (TV film)
1995 Nic směšného
Plukovník Kwiatkowski
Teufel und die Jungfrau, Der
Ďábelské učení
1994 Panna z mokrą głową
Psy 2: Ostatnia krew
Szczur
Zawrócony (TV film)
1993 Czlowiek z...
Důsledky nošení klobouku v květnu
Kolos
Lepiej być piękną i bogatą
Straszny sen Dzidziusia Górkiewicza
Taranthriller
1992 Psi
Sauna (TV film)
1991 Eminent Domain
Kuchnia polska
V.I.P.
1990 Po upadku. Sceny z zycia nomenklatury
1989 Kapital, czyli jak zrobic pieniadze w Polsce
Lawa. Opowiesc o 'Dziadach' Adama Mickiewicza.
1987 Weryfikacja
1986 C.k. dezertéři
1985 Bez konce
Dom wariatów
Mrzonka (TV film)
Žena v klobouku
1983 Danton
Pastorale heroica
1981 From a Far Country
Naivní otázky
Trauma
Člověk ze železa
1979 Igraszki z diablem (TV film)
1978 Pokoj s výhledem na moře
1977 Případ Gorgonová
1976 Hranice stínu
1975 Dvojí svět hotelu Pacifik
1961 Černý Rafael a žlutý střevíc

TV seriály

1998 Ekstradycja 3 (TV seriál)
1996 Ekstradycja 2 (TV seriál)
1995 Ekstradycja (TV seriál)
Schönste Sache der Welt, Die (TV seriál)
Sukces... (TV seriál)
1991 Kuchnia polska (TV seriál)
1990 Napoleon (TV seriál)
1988 W labiryncie (TV seriál)
1987 Dorastanie (TV seriál)

Režijní filmografie

Filmy

1999 Prawo ojca

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace