foto

Jean Sorel

  • nar. 25.9.1934 (84 let)
    Marseille, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec Jean Sorel měl v 60. a 70. letech minulého století slušně našlápnuto k tomu, aby pokořil slávu Alaina Delona. To se mu sice nepodařilo, na svém kontě má nicméně zajímavou filmografii a práci s řadou významných evropských režisérů. Narodil se v Marseille a pochází ze starobylé provensálské šlechtické rodiny, i když nijak významné. Jeho vlastní jméno zní Jean Bernard de Chieusses de Combaud de Roquebrune. S vystupováním na jevišti získal zkušenosti již v rámci školních divadelních představení, vzhledem ke svému původu se pak připravoval na diplomatickou dráhu studiem na škole École Normale Supérieure, v letech 1956-1957 sloužil jako voják v Alžírsku.

K herectví se dostal náhodou, když byl osloven přítelem, aby jej zastoupil v neprofesionálním divadelním souboru, s nímž Sorel procestoval celou Francii. Po návratu z turné navštěvoval herecké kurzy a definitivně se rozhodl pro hereckou dráhu. První příležitost před kamerou mu poskytl režisér Michel Gast v adaptaci literární předlohy NAPLIVU NA VAŠE HROBY (J'irai cracher sur vos tombes, 1959). Vzápětí dostal velké role od významných italských režisérů jako byli Alberto Lattuada (SLADKÝ PODVOD – I dolci inganni, 1960) nebo Mauro Bolognini (NANICOVATÝ DEN – La giornata balorda, 1961). Zajímavou postavu sicilského imigranta Rodolpha hrál v Lumetově přepisu divadelní hry Arthura Millera POHLED Z MOSTU (Vu du pont, 1962). Divadelní předloha stála i u zrodu rakousko-francouzského filmu JULIE, TY JSI KOUZELNÁ (Julie, du bist zauberhaft, 1962), v němž byl milencem titulní hrdinky.

V první polovině šedesátých let převažovala u Sorela práce v Itálii, točil s Viscontim, Lizzanim, ale také s Buñuelem, jeho partnerkami před kamerou byla například Claudia Cardinale (HVĚZDY VELKÉHO VOZU – Vaghe stelle dell'orsa, 1965) nebo Catherine Deneuve (KRÁSKA DNE – La belle de jour, 1966), nevyhnul se ani účasti v tehdy oblíbených povídkových filmech. Mezitím se v Itálii také oženil, jeho manželkou se v roce 1962 stala populární a žádaná herečka Anna Maria Ferrero (*1934), která však po sňatku svou uměleckou kariéru ukončila.

Přelom 60. a 70. let byl pro Sorela ve znamení přechodu k průměrnější produkci v Itálii nebo Španělsku, kde točil horory nebo politické thrillery. Od uměleckých projektů předchozí dekády to byl posun směrem dolů, nelze ale popřít, že v rámci těchto žánrů pracoval Sorel s osvědčenými režiséry typu Lucio Fulci nebo Umberto Lenzi. Připomenout se sluší alespoň koprodukční horor KRÁTKÁ NOC SKLENĚNÝCH PANENEK (La corta notte delle bambole di vetro, 1971), který se odehrával v ponuré Praze (Sorel zde hrál hlavní úlohu na životě ohroženého novináře Moora).

Během sedmdesátých let nejenže Sorelovi ubývaly nabídky k natáčení, musel se navíc spokojovat se stále menšími rolemi. Mihnul se jako plukovník Bastien-Thiry ve slavném dramatu ŠAKAL (The Day of the Jackal, 1973), v roli spisovatele Francise Leylanda se pak objevil v životopisném snímku SESTRY BRONTËOVY (Les soeurs Brontë, 1979) režiséra Andrého Téchina. Ve hvězdně obsazené kriminální komedii BONNIE A CLYDE PO ITALSKU (Bonnie e Clyde all'italiana, 1982) dostal úlohu kapitána policie.

Jinak je patrné, že v této době Jean Sorel přesouval své aktivity do televizních studií, zatímco ve Francii točil televizní filmy na základě literárních a divadelních předloh, v Itálii se objevoval v průměrných seriálech. Příležitostně znovu točil filmy, připomeňme postavu majora Valmore ve válečném filmu CASABLANCA EXPRESS (1989). I když v posledních letech stál před kamerou spíše již jen výjimečně, naposledy jej diváci mohli vidět v italském rodinném seriálu z vinařského prostředí UNA BUONA STAGIONE (2014), v němž vytvořil manželskou dvojici s Ottavií Piccolo.

Jean Sorel dnes s manželkou žije v Paříži, má ale také byt v Miláně, což je pochopitelné vzhledem k jeho stále trvajícím aktivitám v Itálii. Na svém kontě má šedesát filmů, až na několik slavnostních premiér ale žádný z nich nikdy neviděl.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2017 Drôles d'oiseaux
2016 L'origine de la violence
2008 Poslední Pulcinella
2004 Colori della vita, I (TV film)
Tout va bien, c'est Noël (TV film)
1998 À nous deux la vie (TV film)
1995 Laura (TV film)
Síla lásky (TV film)
1991 Miliardi
Ďáblovo pokušení
1989 Casablanca Express
1988 Le Crépuscule des loups (TV film)
1987 Il Burbero
1986 Rosa poběhlice
1985 Aspern
Herbe rouge, L' (TV film)
1983 Na příkaz krále (TV film)
1982 Bonnie a Clyde po italsku
Cercle fermé, Le (TV film)
Démobilisation générale, La (TV film)
1981 Ailes de la colombe, Les
Aimée
Quatre femmes, quatre vies: La belle alliance (TV film)
Une mère russe (TV film)
1980 La Naissance du jour (TV film)
1979 Sestry Brontëovy
1978 Mann im Schilf, Der
Švýcarská aféra
1977 Enfants du placard, Les
1976 Muerte ronda a Mónica, La
1975 Une vieille maîtresse (TV film)
1974 Profanazione, La
1973 Gota de sangre para morir amando, Una
Policie se dívá
Trader Horn
Šakal
1972 Mil millones para una rubia
1971 La controfigura
La corta notte delle bambole di vetro
Ojo del huracán, El
Una Lucertola con la pelle di donna
1970 No desearás al vecino del quinto
Paranoia
Uccidete il vitello grasso e arrostitelo
1969 Amica, L'
Model Shop
Una sull'altra
1968 Adélaïde
Età del malessere, L'
Il dolce corpo di Deborah
Protagonisti, I
Ragazza piuttosto complicata, Una
1967 Fai in fretta ad uccidermi... ho freddo!
Kráska dne
1966 Královny
Ombrellone, L'
Uomo che ride, L'
1965 Bambole, Le
Hvězdy Velkého vozu
Made in Italy
1964 Amori pericolosi
De l'amour
La Ronde
1963 Chair de poule
Germinal
Hipnosis
Marito in condominio, Un
1962 Il disordine
Julie, ty jsi kouzelná
Pohled z mostu
Čtyři neapolské dny
1961 Amélie ou le temps d'aimer
L'oro di Roma
Vive Henri IV... vive l'amour!
1960 I dolci inganni
La giornata balorda
Lionceaux, Les
1959 J'irai cracher sur vos tombes

TV seriály

1997 Mamma per caso (TV seriál)
Ohnivá poušť (TV seriál)
Tam, kde vychází slunce (TV seriál)
1995 Butterfly (TV seriál)
1994 Les Yeux d'Hélène (TV seriál)
1993 La scalata (TV seriál)
Madre come tu, Una (TV seriál)
Prigioniera di una vendetta (TV seriál)
1992 Les Cœurs brûlés (TV seriál)
1988 Klan (TV seriál)

Dokumentární

2014 Enrico Lucherini: Ne ho fatte di tutti i colori
2011 Giovanna Cau - Diversamente Giovane
2003 Shedding the Skin
1995 Un siècle d'écrivains (TV seriál) - vyp.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace