foto

Fernanda Montenegro

  • nar. 16.10.1929 (89 let)
    Rio de Janeiro, Brazílie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tato významná latinskoamerická herečka má na svém kontě jedno dosud nepřekonané prvenství. Stala se jedinou brazilskou herečkou, která byla nominována na Oscara. Bylo to v roce 1998 za snímek Hlavní nádraží.

Skutečné jméno osmaosmdesátileté herečky zní Arlette Pinheiro Esteves da Silva – křestní jméno Fernanda se jí líbilo, protože zní dobře a příjmení Montenegro si vypůjčila od rodinného lékaře. Na svém kontě má téměř třicet filmů domácí produkce. Zahrála si ale i v hollywoodském přepisu Márquezova románu Láska za časů cholery.

Začínala nejprve prací v rozhlase, potom se plně věnovala divadlu a vysloužila si nepsaný titul „první dáma brazilského divadla“. Až ve 35 letech si poprvé zahrála ve filmu – velmi ceněn byl o rok později její výkon v cynickém dramatu Černý stín, kde ztvárnila ženu připravující se na svoji smrt.

Black "Stoka" threat

Herecká filmografie

Filmy

2014 Boa Sorte
Infância
Rio, Eu Te Amo
2013 O Tempo e o Vento
2012 As Aventuras de Agamenon
2007 Láska za časů cholery
2005 Dům v písčinách
Olga del Volga
2004 Olga
Outro Lado da Rua, O
Redentor
2000 Hra o slitování
1999 Gêmeas
1998 Hlavní nádraží
Traição
1997 O Que É Isso, Companheiro?
1994 Veja Esta Canção
1988 Fogo e Paixão
1986 Hodina pro mou hvězdu
Trancado por Dentro
1981 Eles Não Usam Black-Tie
1978 Tudo Bem
1976 Marilia e Marina
1973 Joana a Francesa
Joanna Francesa
Medéia (TV film)
1971 Vida de Jesus Cristo, A
1970 Em Família
Minha Namorada
Pecado Mortal
1965 Černý stín
1955 Mãos Sangrentas

TV seriály

2013 Saramandaia (TV seriál)
2010 Passione (TV seriál)
2005 Belíssima (TV seriál)
Hoje É Dia de Maria (TV seriál)
2004 Um Só Coraçăo (TV seriál)
2002 Esperança (TV seriál)
Pastores da Noite (TV seriál)
2001 As Filhas da Mãe (TV seriál)
1999 O Auto da Compadecida (TV seriál)
1997 Zazá (TV seriál)
1994 Incidente em Antares (TV seriál)
1993 Mapa da Mina, O (TV seriál)
Renascer (TV seriál)
1992 Você Decide (TV seriál)
1991 Dono do Mundo, O (TV seriál)
1990 Rainha da Sucata (TV seriál)
Riacho Doce (TV seriál)
1986 Cambalacho (TV seriál)
1983 Guerra dos Sexos (TV seriál)
1981 Baila Comigo (TV seriál)
Brilhante (TV seriál)
1979 Cara a Cara (TV seriál)
1969 Sangue do Meu Sangue (TV seriál)
1968 Muralha, A (TV seriál)
1966 Calúnia (TV seriál)
Redenção (TV seriál)
1964 Sonho de Amor (TV seriál)
Vitória (TV seriál)
1963 Morta Sem Espelho, A (TV seriál)
Pouco Amor Não É Amor (TV seriál)

Dokumentární

2018 Mr. Babenco
2010 Caro Francis
2005 A Mochila do Mascate
2002 Chão de Estrelas
1981 Homem de Areia, O
1979 Terra dos Índios
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace