foto

Fernanda Montenegro

  • nar. 16.10.1929 (91 let)
    Rio de Janeiro, Brazílie

Biografie

Tato významná latinskoamerická herečka má na svém kontě jedno dosud nepřekonané prvenství. Stala se jedinou brazilskou herečkou, která byla nominována na Oscara. Bylo to v roce 1998 za snímek Hlavní nádraží.

Skutečné jméno osmaosmdesátileté herečky zní Arlette Pinheiro Esteves da Silva – křestní jméno Fernanda se jí líbilo, protože zní dobře a příjmení Montenegro si vypůjčila od rodinného lékaře. Na svém kontě má téměř třicet filmů domácí produkce. Zahrála si ale i v hollywoodském přepisu Márquezova románu Láska za časů cholery.

Začínala nejprve prací v rozhlase, potom se plně věnovala divadlu a vysloužila si nepsaný titul „první dáma brazilského divadla“. Až ve 35 letech si poprvé zahrála ve filmu – velmi ceněn byl o rok později její výkon v cynickém dramatu Černý stín, kde ztvárnila ženu připravující se na svoji smrt.

Black "Stoka" threat

Herecká filmografie

Filmy

2020 Gilda, Lúcia e o Bode (TV film)
2019 Neviditelný život Eurídice Gusmao
O Juízo
Piedade
2014 Boa Sorte
Infância
Rio, Eu Te Amo
2013 O Tempo e o Vento
2012 As Aventuras de Agamenon
2007 Láska za časů cholery
2005 Dům v písčinách
Olga del Volga
2004 Olga
Outro Lado da Rua, O
Redentor
2000 Hra o slitování
1999 Gêmeas
1998 Hlavní nádraží
Traição
1997 O Que É Isso, Companheiro?
1994 Veja Esta Canção
1988 Fogo e Paixão
1986 Hodina pro mou hvězdu
Trancado por Dentro
1981 Eles Não Usam Black-Tie
1978 Tudo Bem
1976 Marilia e Marina
1973 Joana a Francesa
Joanna Francesa
Medéia (TV film)
1971 Vida de Jesus Cristo, A
1970 Em Família
Minha Namorada
Pecado Mortal
1965 Černý stín
1955 Mãos Sangrentas

TV seriály

2020 Amor e Sorte (TV seriál)
2019 A Dona do Pedaço (TV seriál)
2013 Saramandaia (TV seriál)
2010 Passione (TV seriál)
2005 Belíssima (TV seriál)
Hoje É Dia de Maria (TV seriál)
2004 Um Só Coraçăo (TV seriál)
2002 Esperança (TV seriál)
Pastores da Noite (TV seriál)
2001 As Filhas da Mãe (TV seriál)
1999 O Auto da Compadecida (TV seriál)
1997 Zazá (TV seriál)
1994 Incidente em Antares (TV seriál)
1993 Mapa da Mina, O (TV seriál)
Renascer (TV seriál)
1992 Você Decide (TV seriál)
1991 Dono do Mundo, O (TV seriál)
1990 Rainha da Sucata (TV seriál)
Riacho Doce (TV seriál)
1986 Cambalacho (TV seriál)
1983 Guerra dos Sexos (TV seriál)
1981 Baila Comigo (TV seriál)
Brilhante (TV seriál)
1979 Cara a Cara (TV seriál)
1969 Sangue do Meu Sangue (TV seriál)
1968 Muralha, A (TV seriál)
1966 Calúnia (TV seriál)
Redenção (TV seriál)
1964 Sonho de Amor (TV seriál)
Vitória (TV seriál)
1963 Morta Sem Espelho, A (TV seriál)
Pouco Amor Não É Amor (TV seriál)
1951 Grande Teatro Tupi (TV seriál)

Dokumentární

2019 Mr. Babenco
2010 Caro Francis
2006 Adolfo Celi, un uomo per due culture
2005 A Mochila do Mascate
Tudo Azul
2002 Chão de Estrelas
1981 Homem de Areia, O
1979 Terra dos Índios