foto

Katarína Kolníková

  • nar. 20.4.1921
    Radošina, Československo
  • zem. 29.5.2006 (85 let)
    Radošina, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila sa 20. apríla 1921 v Radošine do rodiny chudobného železničiara. Mala 8 súrodencov. Do školy chodila v rodnej obci. Začas pracovala ako sezónna robotníčka na biskupskom majetku v Radošine, potom niekoľko rokov slúžila v Piešťanoch. V roku 1941 sa vydala za Michala Kolníka z Nitrianskej Blatnice, s ktorým mala štyri deti. Po roku 1945, keď ju manžel opustil, zostala s deťmi sama. Až do dôchodku pracovala ako školníčka a pestúnka v materskej škole v Radošine.

Celý život obetovala divadlu. Debutovala už ako 12 ročná v hre Jezuliatko. Ako ochotníčka sa predstavila v 16 inscenáciách, keď sa potom v roku 1971 stala členkou Radošinského naivného divadla. Spolu so Stanislavom Štepkom bola hlavnou ikonou divadla. Účinkovala takmer vo všetkých predstaveniach a pre Stanislava Štepku bola veľkou múzou.

Katarína Kolníková zomrela 29. mája 2006 vo svojom byte v Radošine. Vďaka svojskému spôsobu herectva a hlavne radošinskému dialektu sa stala nezabudnuteľnou postavou slovenských divadelných dosiek.

Pár slov Kataríny Kolníkovej:
Myslela som si, že ludý sú len dobrí a zlí. Potom som prišla na to, že zlí móžu byt aj mrchaví a dobrí aj múdri. Najhoršá kombinácia pre život sú mrchaví a sprostí. Takých sa najvác namnoží vtedy, ked sú múdri lahostajní. O tom bola naša Človečina kedysik a o tom je aj neská, ked je múdrych pár a sprostých nejde vykynožit any nasilu!
Pozývam vás do nášho dyvalla, aby ste sa spolu s nami zasmáli na tom, jakí nýkedy dokážeme byt malí a smíšni...

Peter "peteriko" Sochor

Herecká filmografie

Filmy

2004 Jááánošííík (divadelní záznam)
Konečná stanice
Človečina (TV film)
1996 Prášky na spanie (TV film)
Vinšovníci tety Katky (TV film)
1995 ...kone na betóne
Dobrá správa (TV film)
1994 Vášnivý polibek
Štedrý divadelný večer (divadelní záznam)
1993 Divadelná pieseň (divadelní záznam)
Výlety v pamäti (TV film)
1991 Ženské oddelenie (TV film)
1988 Dedinka v údolí
Nebojsa
1987 Miliónový chlap (TV film)
1985 Tichá radosť
1984 Vesnický sen (TV film)
1983 Suterén (TV film)
Víno vinovaté (TV film)
1979 Prípad oranžového svetla (TV film)
Teória zábavy pre pokročilých (divadelní záznam)
1978 Alžbeta Hrozná (divadelní záznam)
1973 Trpaslíci s rodokmeňom (TV film)
Človečina (divadelní záznam)

TV seriály

1995 Škriatok (TV seriál)

Dokumentární

2011 ...a já, Katarína Kolníková
2003 Mosty - Gesharim 2003 (koncert)
1999 O čom je život podľa... (TV film)

TV pořady

2001 Úsmev, prosím! (TV pořad)
2000 Kaviareň "u filipa" (TV pořad)
1994 Gala Borisa Filana (TV pořad)
1981 Radošinské naivné divadlo: Silvester 1981 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace