foto

Bruno Corazzari

  • nar. 30.12.1940 (78 let)
    Castellarano, Itálie

Biografie

Italský herec Bruno Corazzari se narodil 30. prosince 1940 ve městě Castellarano v provincii Reggio Emilia. Téměř 190 cm vysoký Bruno věděl, jak využít svých charakteristických rysů tváře a měl také velký cit pro vnitřní život svých postav. Proto se mu v jeho kariéře podařilo dostat se přes béčkovou produkci až k nezávislému filmu a také na prkna divadel.

Filmovým debutem byl pro Bruna western Giulia Petroniho, DA UOMO A UOMO (1967). Ve snímku se objevil jako barman a komplic Luigiho Pistilliho. Pak za více než čtyřicetiletou kariéru vytvořil téměř stovku rolí. Do osmdesátých let minulého století jen na filmovém plátně, od let osmdesátých, pak vytvářel mnoho zejména televizních rolí. Bruno se stal v Itálii jedním z nejuznávanějších herců žánru spaghetti westernů. Stejně jako například Fernando Sancho, hrál obvykle různé darebáky a nohsledy záporných hrdinů.  Nejlepší připomínkou je role Rakušana Hertze ve westernu s Yulem Brynnerem INDIO BLACK, SAI CHE TI DICO: SEI UN GRAN FIGLIO DI... (1971). U nás je snímek známý jako SBOHEM SABATO. Jako Gary hrál Bruno roku 1968 ve westernu PER 100.000 DOLLARI TI AMMAZZO, jako Charlie ve westernu I QUATTRO DELL´AVE MARIA (1968), v roce 1970 se představil jako Sam Puttnam v dalším příběhu z divokého západu UNA NUVOLA DI POLVERE...UN GRIDO DI MORTE...ARRIVA SARTANA. Celkem hrál Bruno v sedmnácti spaghetti westernech, včetně role člena bandy Jasona Robardse v kultovním filmu C´ERA UNA VOLTA IL WEST (TENKRÁT NA ZÁPADĚ) 1968.

Postupně se Bruno od westernů dostával i k dalším žánrům, především filmům giallo,  poliziotteschi a dobrodružným snímkům. Jako vrah si zahrál ve vynikajícím giallu Sergia Martina LO STRANO VIZIO DELLA SIGNORA WARDH (1971), další klenot tohoto žánru, Lenziho SETTE ORCHIDEE MACCHIATE DI ROSSO (1972) byl s účastí Bruna v roli Barretta. V poliziotteschi žánru to byly například filmy LA POLIZIA INCRIMINA LA LEGGE ASSOLVE (1973), UOMINI SI NASCE POLIZIOTTI SI MUORE (1976) či v roce 1977 IL CINICO, L´INFAME, IL VIOLENTO.

V roce 1974 spolupracoval Bruno s Carlem Lizzanim při natáčení filmu MUSSOLINI ULTIMO ATTO, kde hrál roli poručíka Fritze Birzera. Ve stejný rok natáčel krimi snímek IL SOSPETTO. V posledních letech obsazoval Bruno zejména role různých zkorumpovaných politiků či podezřelých podnikatelů. Tyto role hrál ve vážnějších žánrech, ale nevynechal ani komedie, kde pro příklad uvedu jeho roli padělatele Augusta Lorenziniho v komedii IL TENENTE DEI CARABINIERI (1986) nebo politika zabitého hned po několika minutách ve filmu UN TASSINARO A NEW YORK (1987).

Bruno hrál ale také ve filmech s „větší" uměleckou hodnotou. Předsedu soudu hrál v dramatu HANNA K. (1983), v roce 1997 hrál v historickém dramatu Marca Bellocchia IL PRINCIPE DI HOMBURG nebo hrál roku 1983 ve válečném televizním dramatu THE SCARLET AND THE BLACK.

Občas používal Bruno pseudonym Richard Harley, který je například uváděn v titulcích trash snímku THUNDER (1983). Zatím naposledy se na filmovém plátně objevil roku 2004 v komedii OGNI VOLTA CHE TE NE VAI. Jak již bylo zmíněno, Bruno byl od osmdesátých let zejména televizní hereckou stálicí. Poslední role v televizi vytvořil v roce 2008, v inscenacích LO SMEMORATO DI COLLEGNO a ALDO MORO – IL PRESIDENTE.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

2009 Lo smemorato di Collegno (TV film)
2008 Aldo Moro - Il presidente (TV film)
2004 Ogni volta che te ne vai
2003 Enzo Ferrari (TV film)
1997 Princ Homburg
1995 Marciando nel buio
1994 Fade out (Dissolvenza al nero)
1993 Amore rubato, Un (TV film)
Nel continente nero
1992 Lidská skládačka
Mutande pazze
Ricky a Barabáš
1991 Avvoltoio può attendere, L'
Conte Max, Il
1990 Pod Kilimanjárem přes řeku krve
1989 Strýček za všechny peníze
Un uomo di razza
1988 Due croci, Le (TV film)
1987 Cronaca nera
Tassinaro a New York, Un
1986 Aféra Moro
Black Tunnel
La vita di scorta
Tenente dei carabinieri, Il
1983 Hanna K.
Thunder
Šarlatový a černý (TV film)
1981 Ali della colomba, Le
Nella città perduta di Sarzana
Černá kočka
1979 Promessa, La (TV film)
1977 Cinico, l'infame, il violento, Il
Dove volano i corvi d'argento
Mám strach
Zvuky temna
1976 Orca, La
Uomini si nasce poliziotti si muore
1975 I quattro dell'apocalisse
Quanto è bello lu murire acciso
Sospetto, Il
1974 Cartesius (TV film)
E cominciò il viaggio nella vertigine
Giubbe rosse
L'Uomo senza memoria
La muerte llama a las diez
Poslední dny Mussoliniho
1973 Anna, quel particolare piacere
Ingrid sulla strada
La polizia incrimina la legge assolve
Milano trema - la polizia vuole giustizia
1972 Afyon oppio
Sedm krvavých orchidejí
Uomo da rispettare, Un
1971 Giorno del giudizio, Il
Lo strano vizio della Signora Wardh
První nevěra
Quel maledetto giorno della resa dei conti
Sbohem, Sabato
1970 Diligencia de los condenados, La
Fortunata y Jacinta
Necropolis
Roy Colt e Winchester Jack
Sledge
1969 Ti, kteří jdou k čertu
1968 Mio corpo per un poker, Il
Quanto costa morire
Tenkrát na Západě
Trumfové eso
Velké ticho
Vivo per la tua morte
1967 Muž proti muži
Per 100,000 dollari ti ammazzo
Più grande rapina nel west, La
Week-End

TV seriály

2005 Nebbie e delitti (TV seriál)
2000 Don Matteo (TV seriál)
Turbo (TV seriál)
1997 Avvocato Porta, L' (TV seriál)
Linda e il brigadiere (TV seriál)
1995 Voci notturne (TV seriál)
1990 Gorille, Le (TV seriál)
Il giudice istruttore (TV seriál)
1988 Valentina (TV seriál)
1987 Turno di notte (TV seriál)
1986 Donna a Venezia, Una (TV seriál)
1982 Marco Polo (TV seriál)
1977 Spia - Il caso Philby, La (TV seriál)

Dokumentární

2019 Deodato Holocaust - a.z.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace