foto

Tom Felleghy

  • nar. 26.11.1921 (97 let)
    Budapešť, Maďarsko

Biografie

Tom Felleghy má na svém kontě přes 200 rolí, zejména v italském filmu. Narodil se 26. listopadu 1921 v maďarském hlavním městě Budapešti, jako Tamás Fellegi. Vystudoval herectví a režii v rodném Maďarsku, kde také působil v roli herce a především režiséra na divadelních prknech. Po maďarské revoluci v roce 1957, se přes Rakousko dostal až do Itálie, kde započal svou filmovou kariéru. Z domova emigroval se svou manželkou herečkou Lianou Ger a hereckým kolegou Jánosem Barthou. Ten se v Itálii pod pseudonymem John Bartha stal hlavně westernovým hercem. Nebyl však sám, neboť westerny se staly velkou částí filmových rolí také pro Felleghyho. Tom Felleghy byl nejčastější pseudonym, ale často se objevovaly různé obměny jeho jména jako Tom Felag, Thomas Felleghi, Tom Fellighi, Tommaso Felleghi a další.

Debutem byla roku 1958 malá role v dramatu PIA DE´ TOLOMEI. O rok později se objevil ve svém prvním westernu LA SCERIFFA (1959) v roli Donovana. V tomto roce hrál v dalších dvou filmech a pak již začalo plodné období jeho hereckého života.

Tom hrával ve všech populárních žánrech své doby. Vyjmenovávat veškeré filmy by znamenalo předlouhý výčet a tak jen namátkově od každého. Hrál ve výborných komediích jako například DUE MAFIOSI CONTRO (1965), L´ANATRA ALL´ ARANCIA (KACHNA NA POMERANČICH) 1975, ve válečných filmech UCCIDETTE ROMMEL (ZABÍT ROMMELA), LA BATTAGLIA DI EL ALAMEIN (BITVA U ALAMEINU), oba filmy z roku 1969. Nechyběl ve výborných giallech LA CODA DELLO SCORPIONE (1971), PROFONDO ROSSO (TMAVĚ ČERVENÁ) 1975, v poliziotteschu jako ROMA VIOLENTA (KRUTÝ ŘÍM) 1975 či LA CITTÁ GIOCO D´ AZZARDO (1975) i v erotickém nacistickém snímku SALON KITTY (1976). Zapomenout nesmím pak především na jeho účasti v klasických spaghetti-westernech. Jako Steve Watson hrál v OKLAHOMA MAN (1964), jako Will v ARIZONA COLD, další role ve westernech VAYA CON DIOS, GRINGO! 1966, KILLER KID (1967), LOS AMIGOS (1973) a tak dále. Celkem se objevil ve 32 westernech.

Tom vytvářel po celou svou kariéru zejména role vedlejší a byl obsazován tak často, že v průběhu šedesátých let ztvárňoval v průměru okolo deseti rolí ročně, v letech  sedmdesátých, pak i více než patnáct. Jedinou výjimkou mezi jeho vedlejšími rolemi, byla roku 1964 role emigranta Carla Marenca, v norském filmu MARENCO (1964). Tento snímek, však nikdy nebyl v Itálii uveden a tak se jeho velká hlavní role vyhnula všem jeho fanouškům.

Od poloviny osmdesátých let byl obsazován již jen sporadicky. Roku 1990 mu zemřela milovaná žena Liana, se kterou měl dvě děti. Naposledy se pak na filmovém plátně objevil v sedmdesáti letech, roku 1991, ve filmu CALDO SOFFOCANTE. Jeho nejznámější role jsou asi otec Ángela Del Poza ve westernu LA RESA DE CONTI (VELKÁ PŘESTŘELKA) 1966, doktor Esson v giallu IL GATTO A NOVE CODE (DEVÍTIOCASÁ KOČKA) 1971 a italský podnikatel, kterého ztvárnil v thrilleru, jenž byl nominován na Oscara. Tento snímek OBSSESION (POSEDLOST) pochází z roku 1976.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

1991 Caldo soffocante
Hlasy ze záhrobí
1989 Ghosthouse IV (TV film)
1987 Il Burbero
Io e mia sorella
Una donna senza nome
1985 Assisi Underground, The
Saving Grace
Ultimo giorno, L'
1984 Podívejme se na to jasně
Scandalo perbene, Uno
1983 Fuga dal Bronx
Nana
Petomane, Il
1982 Cicciabomba
Monsignor
1981 Buddy míří na Západ
Caso Graziosi, Il (TV film)
Falco e la colomba, Il
I carabbimatti
L'altro inferno
Lion of the Desert
Manolesta
Mia moglie torna a scuola
Salamandr
Spaghetti a mezzanotte
1980 Klec bláznů II
Nenávidím blondýnky
Vera storia della monaca di Monza, La
1979 Corpo della ragassa, Il
Horké dívky a prokurátor
Od Corleone až po Brooklyn
1978 Indagine su un delitto perfetto
Inquilina del piano di sopra, L'
Jak ztratit ženu a získat přítelkyni
La banda del gobbo
Nero veneziano
Occhi dalle stelle
Piccole labbra
Poslední útok
Rychlá děvčata bez džín
Sono stato un agente C.I.A.
Squadra antimafia
Via della prostituzione, La
1977 Anno zero - guerra nello spazio
Bravata, La
Calde notti di Caligola, Le
California
Diamanti sporchi di sangue
Dottoressa sotto il lenzuolo, La
Le lunghe notti della Gestapo
Na plný plyn
Sorprendente eredità del tonto di mammà, La
Stato interessante
Una spirale di nebbia
1976 Amici di Nick Hezard, Gli
Dottoressa del distretto militare, La
Liberi armati pericolosi
Napoli violenta
Oh mia bella matrigna!
Per amore
Plameňák Romeo
Posedlost
Roma a mano armata
Roma l'altra faccia della violenza
Salon Kitty
Tutti possono arricchire tranne i poveri
Uomini si nasce poliziotti si muore
Vrah a polda
1975 Città gioca d'azzardo, La
Conviene far bene l'amore
Corruzione al palazzo di giustizia
Gatti rossi in un labirinto di vetro
Giustiziere di mezzogiorno, Il
Giustiziere sfida la citta, Il
Il medaglione insanguinato
Kachna na pomerančích
Krutý Řím
La città sconvolta: caccia spietata ai rapitori
La polizia accusa: il servizio segreto uccide
Mark il poliziotto spara per primo
Polizia interviene: ordine di uccidere, La
Roma drogata: la polizia non puň intervenire
Sgarbo, Lo
Supplente, La
Tmavě červená
1974 5 donne per l'assassino
Anno uno
Arena, The
Commissariato di notturna
Corte marziale
Daisy Millerová
L'Uomo senza memoria
Letzte Schrei, Der
Milán nenávidí: policie nemůže střílet
Poslední dny Mussoliniho
Prigione di donne
Ritorno di Shanghai Joe, Il
Spasmo
Vyvolení
1973 Amigos, Los
Anna, quel particolare piacere
Cinque giornate, Le
Dio, sei proprio un padreterno!
Eroi, Gli
Età di Cosimo de Medici, L' (TV film)
Fra' Tazio da Velletri
Krvavé ruce zákona
Les diablesses
Milano trema - la polizia vuole giustizia
Ming, ragazzi!
Odešli jsme jako kněží, vrátili jsme se jako kuráti
Skalpel v rukou bílé mafie
1972 Amico, stammi lontano almeno un palmo
Bada alla tua pelle, spirito santo!
La morte scende leggera
La notte dei diavoli
Schiava io ce l'ho e tu no, La
Sedm krvavých orchidejí
Spirito santo e le cinque magnifiche canaglie
Tutti fratelli nel west... per parte di padre
Tutti i colori del buio
Uomo chiamato Dakota, Un
1971 Chiamavano King, Lo
Devítiocasá kočka
La coda dello scorpione
Roma bene
Un posto ideale per uccidere
Čtyři mouchy na šedém sametu
1970 Hnízdo
Inafferrabile invincibile Mr. Invisibile, L'
1969 10 meraviglie dell'amore, Le
12 + 1
Arcangelo, L'
Bitva u El Alameinu
Blonde Köder für den Mörder
Válka Leopardů
Zabít Rommela
1968 Pistolero segnato da Dio, Il
Quel caldo maledetto giorno di fuoco
Se vuoi vivere... spara
1967 ...4 ...3 ...2 ...1 ...morte
A zítra potáhnete do pekla
Attentato ai tre grandi
Colpo maestro al servizio di Sua Maestà britannica
Come rubare la corona d'Inghilterra
Fai in fretta ad uccidermi... ho freddo!
Grande notte di Ringo, La
Killer Kid
Le Due facce del dollaro
Lola Colt
Nato per uccidere
Peklo v Normandii
Più grande rapina nel west, La
Rojo, El
Tiffany memorandum
Trappola per sette spie
1966 Arizona Colt
Colt cantarono la morte e fu... tempo di massacro, Le
El Cisco
Per mille dollari al giorno
Sicario 77, vivo o morto
Un colpo da mille miliardi
Upperseven, l'uomo da uccidere
Vaya con Dios, gringo!
Velká přestřelka
1965 Agente 3S3: Passaporto per l'inferno
Asso di picche operazione controspionaggio
Due mafiosi contro Goldginger
Due sergenti del generale Custer, I
Due toreri, I
Oklahoma John
Svatební pochod
1964 Maciste alla corte dello zar
1963 Císařská Venuše
Ursus nella terra di fuoco
1962 Sodoma a Gomora
Válečník ze Sieny
1961 Ammutinamento, L'
Les mille et une nuits
Magnifici tre, I
Tatarská princezna
1960 Caccia al marito
Il corazziere
L'homme aux cent visages
La vendetta dei barbari
1959 Arciere nero, L'
Caltiki - il mostro immortale
Sceriffa, La
1958 Pia de' Tolomei

TV seriály

1991 Ragnatela, La (TV seriál)
1988 Guerra di spie (TV seriál)
1984 Racconti del maresciallo, I (TV seriál)
1982 Sconosciuta, La (TV seriál)
1981 Don Luigi Sturzo (TV seriál)
Fregoli (TV seriál)
1980 L'eredità della priora (TV seriál)
1979 Achtung Kunstdiebe (TV seriál)
Orient-Express (TV seriál)
1976 Camilla (TV seriál)
1974 Kommissariat IX (TV seriál)
1973 Porta sul buio, La (TV seriál)

Dokumentární

1969 Sasso in bocca, Il

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace