Reklama

Reklama

Rika Dialina

Rika Dialina

nar. 08.08.1934 (89 let)
Hérakleion, Řecko

Biografie

Rika Dialyna, často se užívá Dialina (řecky: Ρίκα Διαλυνά) se narodila 8. srpna 1934 v hlavním městě Kréty, Héraklionu. Po dokončení střední školy odešla Rika do Athén, kde úspěšně dokončila polytechniku a úspěšně prošla zkouškami na uměleckou školu. Začala brát lekce malování a studovat dramatickou školu.

Filmový debut měla Rika roku 1954 v roli Hristiny v komedii TO PONTIKAKI. Tento film natáčela pod pseudonymem Mara Lanyie. V roce 1954 zvítězila Rika v řecké soutěži krásy Miss Star Hellas (Μις Σταρ Ελλάς). Vítězky této soutěže, pak Řecko reprezentují na Miss Universe a nejinak tomu bylo i v případě Riky. Roku 1954 to bylo na Long Beach v Kalifornii. Cesta k této soutěži však nebyla jednoduchá, protože Rika a Pu Rak Hi (Miss Korea) nedostaly potřebná víza pro vstup do USA. Důvodem byla komunistická orientace, u Riky za údajnou ilustraci knihy o komunismu. Reprezentace Řecka na Miss Universe přešla tedy na vícemiss Řecka, kterou byla Effie Androulakakis. Do případu se vložil americký ministr zahraničí John Foster Dulles (25.2.1888-24.5.1959), který dokázal pro Riku zařídit povolení na dočasný vstup do země. Effie Androulakakis bylo nabídnuto zůstat v soutěži jako Miss Kréty, ale ta to odmítla s prohlášením, že Rika byla vybrána lidmi v Řecku, aby zemi zastupovala. Krátkodobý vstup se Rice protáhl, neboť se v této zemi zamilovala a vdala.

Započala studium angličtiny na New York University a brala soukromé hodiny herectví od Judith Elliot. V době studií na New York University se stala matkou. V USA se setkala s řecko-americkým režisérem a producentem Eliou Kazanem (7.9.1909-28.9.2003), který jí doporučil studium herectví s Wynnem Handmanem (*19.5.1922). Byla přijata a studium pod přísným učitelem mohlo začít.

Kromě herectví se v New Yorku dále věnovala malování a byla jedním ze 40 umělců, kteří byli vybráni z 2000 uchazečů pro vystavování svých prací v New Yorku na Park Avenue Art Gallery, kde je možno zakoupit nejrůznější umělecká díla. V roce 2002 bylo její dílo oceněno Benedictine Art Awards. Chvilku byla Rika také v Hollywoodu a účastnila se natáčení ságy THE RAT PATROL (1966-1968).

Úspěchy v soutěžích Miss (na Universe to bylo páté místo) plně otevřely Rice cestu do světa filmu. V Řecku natáčela komedie LAOS KAI KOLONAKI (1959), ENAS VLAKAS KAI MISOS (1959), DIAKOPES STIN KOLOPETINITSA (1959), ale třeba i dramata jako GIA TO PSOMI KAI TON EROTA (1959) či O ARHONTAS TOU KAMPOU (1961). Úspěchy v řecké kinematografii byly sice milé, ale pro to aby se stala známou, jí pomohla až kinematografie italská.

Hned v prvním italském filmu I TRE VOLTI DELLA PAURA (1963), jí Mario Bava obsadil do role Marie. Jednalo se o povídkový hororový snímek a Rika v povídce WURDALAK  hned ukázala Italům svou krásu. V tomto povídkovém snímku hrála také Michel Mercier a Rika se s ní setkala znovu ve stejný rok, při natáčení filmu LA PUPA (1963). Když se ve stejném roce objevila ještě v roli Giuliany v povídce IL SACRIFICATO, která byla součástí komedie I MOSTRI, nebyla již pro italského diváka velkou neznámou. Zároveň si prošla „velkou školou", neboť v tomto filmu zazářili Ugo Tognazzi a Vittorio Gassman. V italském filmu hrála ještě roku 1965 v komedii AMORE ALL´ITALINA a také třeba s Ginou Lollobrigidou, Walterem Chiarim a Vittorio De Sicou v komedii IO, IO, IO...E GLI ALTRI (JÁ, JÁ, JÁ A TI DRUZÍ) 1966.

Po návratu do Řecka v roce 1965 byla velmi vyhledávanou všemi filmovými producenty. Měla talent, který byl v kombinaci s její krásou nepřehlédnutelný. Rika pokračovala ve své kariéře a kromě komedií O XEROKEFALOS (1970), TI 30...TI 40...TI 50 (1972) nebo TA KAMAKIA (1981), vytvořila do roku 2005 více než padesát rolí.

Hrála i ve filmech americké produkce, a to například jako Monica, roku 1982 ve filmu SUMMER LOVERS. Od poloviny osmdesátých let natočila také několik videofilmů a od let devadesátých, hrála převážně na televizní obrazovce. Jednalo se o seriály, které jsou pro českého diváka zcela neznámé. Pro příklad I ORA I KALI (2004) nebo TO KOKKINO DOMATIO (2005).

Rika přirozeně hovoří plynně anglicky. Významný řecký molekulární a genetický biolog George Diallinas, který žije v Aténách, kde také učí na universitě, je synovcem Riky. V roce 1991 vyšla její autobiografie a v roce 2000 se opět vrátila ke psaní, když jí vyšel její první román.

Petr "Hennes" Hennebichler

Reklama

Reklama