foto

Googie Withers

  • nar. 12.3.1917
    Karáčí, Britská Indie
  • zem. 15.7.2011 (94 let)
    Sydney, New South Wales, Austrálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Googie Withers – Georgette Lizette Withers, v překladu by její příjmení znělo Kohoutek, nebo Kohoutková, se narodila 12. 3. 1917 v daleké Indii, přesněji ve městě Karáčí, která byla dříve britskou kolonií do rodiny britského důstojníka. Po návratu do Anglie, začala navštěvovat baletní akademii a Googie (v překladu z hinštiny holubička), jak jí říkaly kamarádky začala svou uměleckou kariéru už ve věku dvanácti let. Začínala v tanečním seskupení v revue West End, kde si ji vytypoval agent Warner Brother, a byla pozvaná na kamerové zkoušky, které udělala a stala se tak od roku 1935 tváří malých roliček roztomilých dívek.

Co se týče jejího soukromého života byla Googie nejen vzácná žena, ale i manželka, a se svým mužem Johnem McCallumem žila od 24 ledna 1948, až do jeho smrti v roce 2010. Měli spolu tři děti Amandu, Joannu a syna Nicholase. Stala se tak šestinásobnou babičkou.

Je nositelkou CBE, řádem, kterým ji ocenila v roce 2001 sama královna Alžběta za zásluhy ve filmu, divadle i televizi. Po roce získala další vzácné ocenění OBE – důstojníka řádu britského impreia spolu s herečkou Lynn Redgrave. Byla podpředsedkyní královské divadelní akademie a na svém kontě měla velkou část dobře připravených divadelních umělců .

Přesto, že hrála v 69 filmech, její láskou zůstalo až do 94 let jejího věku, kdy hrála naposledy v divadle svého milovaného Shakespeara – roli v Macbethovi. Googie Withers zemřela náhle dne 15. 7. 2011 v Sydney v New South Walles v Austrálii, kde právě hostovala s divadlem ve věku 94 let.

Marta "clara.bow" Holubová

Herecká filmografie

Filmy

1996 Záře
1994 Country Life
1989 Ending Up (TV film)
1974 Cherry Orchard, The (TV film)
1971 Nickel Queen
1956 Port of Escape
1954 Devil on Horseback
1952 Derby Day
1951 Bílé chodby
Kouzelná skříňka
Lady Godiva Rides Again
1950 Noc a město
Traveller's Joy
1949 Once Upon a Dream
1948 Miranda
1947 Lásky Jany Goddenové
V neděli vždycky prší
1945 Pink String and Sealing Wax
Přízraky noci
1944 Na zkoušku
They Came to a City
1943 Silver Fleet, The
1942 Back-Room Boy
One of Our Aircraft Is Missing
1941 Jeannie
1940 Bulldog Sees It Through
Busman's Honeymoon
She Couldn't Say No
1939 Murder In Soho
The Gang's All Here
Z deště pod okap
1938 Convict 99
If I Were Boss
Kate Plus Ten
Paid in Error
Strange Boarders
You're the Doctor
Zmizení staré dámy
1937 Action for Slander
Krčma "U zeleného papouška"
Paradise for Two
Pearls Bring Tears
1936 Accused
All at Sea
Crime Over London
Crown Vs. Stevens
Her Last Affaire
King of Hearts
She Knew What She Wanted
1935 Dark World
Love Test, The
The Girl in the Crowd
Windfall

TV seriály

1985 Screen Two (TV seriál)
1974 Within These Walls (TV seriál)
1969 ITV Saturday Night Theatre (TV seriál)
1965 Thirty-Minute Theatre (TV seriál)
1953 Douglas Fairbanks Jr. Presents (TV seriál)
1950 BBC Sunday-Night Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2002 Forever Ealing (TV film)
1977 To See Such Fun - a.z.
1967 Omnibus (TV seriál)

TV pořady

1989 The Late Show (TV pořad)
1971 Great Performances (TV pořad)
1969 This Is Your Life (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace