foto

Robert Downey Sr.

  • nar. 24.6.1936 (83 let)
    New York, USA

Biografie

Americký herec, spisovatel a režisér, ve světě filmu proslavený především svým otcovstvím. Narodil se roku 1936 jako Robert Elias. Jeho matka, Betty McLoughlin, byla irská katolička a otec, Robert Elias, ruský Žid. Jméno Downey přijal od svého nevlastního otce po příjezdu do Spojených států. V současné době žije v New Yorku se svou již třetí ženou, Rosemary Rogers.

Downeyho mládí v padesátých letech zahrnuje službu v armádě, poloprofesionální baseball, výhru boxerského šampionátu Golden Gloves nebo psaní divadelních předloh pro Off-Off-Brodway (New Yorské divadelní salóny menší slávy nežli Brodway a Off-Brodway).

Do světa kinematografie byl uveden roku 1961, díky spolupráci s Fredem von Bernewitzem, čímž si získal možnost pokračovat fantasy snímkem Ball's Bluff. Jeho další filmový počin, Greaser's Palace se již zařadil k vysokorozpočtovým dílům. Downeyho nejmladší snímek, dokument Rittenhouse Square zachycuje život ve Filadelfijském parku.

Robert Downey Sr. do svých filmů často obsazoval členy rodiny. Několikrát nechal zazářit svou první ženu Elsie (Chafed Elbows, Moment to moment, Greaser's Palace), dcera Allyson a syn Robert pak debutovali v jeho komedii Pound ve věku 7 a 5 let.

Adam "Mr.curry" Čtyřka

Herecká filmografie

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

1986 America
1972 Uzenáčova chýše
1970 Pound
1969 Putney Swope
1964 Babo 73

Producentská filmografie

Filmy

1969 Putney Swope
1964 Babo 73

Host

TV pořady

2011 American Cinematheque Tribute to Robert Downey Jr, The (TV pořad)
2009 81. Annual Academy Awards (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2009 (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1968 The Dick Cavett Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace